Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la 'Directa' 478?

El tema d'obertura és un reportatge d'investigació en exclusiva que destapa el mecanisme de finançament de Societat Civil Catalana. L'entrevista en profunditat té com a protagonista Lucas Marco, periodista especialitzat en la Brigada Politicosocial franquista al País Valencià

Destapem el mecanisme de finançament de les grans manifestacions de l’unionisme a Catalunya. Els comptes anuals de la Fundació Joan Boscà de l’exercici 2016 revelen que Societat Civil Catalana ha rebut centenars de milers d’euros provinents de grans empreses privades. Una investigació de Jesús Rodríguez i Jordi Borràs. Amb foto de Guye Sancho, infografia de Pau Fabregat i il·lustració de portada d’Eleptric.

Entrevista al sociòleg i periodista Lucas Marco. L’any 2018 va publicar el llibre Simplemente es profesionalidad. Historias de la Brigada Político Social de Valencia, fruit d’una beca de periodisme d’investigació. Les preguntes a càrrec de Ximo Colomina i les fotografies de Lucas Guerra.

El periodista Lucas Marco | Lucas Guerra

 

‘López Obrador es troba amb Rafa Hernando’ és el titular de la secció d’opinió “Doble Espai”, amb signatura de Roger Prims i il·lustració de Mercè Moreno. I tanquem la secció amb una reflexió de Kika Fumero, una de les organitzadores de la Conferència de Lesbianes a Kíev, que analitza les llums i ombres de l’esdeveniment. Il·lustració de Pepa Ràfols.

‘Els contes e(n)s transformen’ obre la secció “Cruïlla” en positiu. Si passegem pels aparadors de les llibreries per a infants, ens adonem que alguna cosa ha canviat. Els títols ja no són els mateixos, els clàssics ocupen un altre espai o s’han reinventat i els personatges de la portada són més variats. Un reportatge de Laia Mas amb foto d’obertura de Victor Serri.

Fixem la mirada al món. En primer lloc, Ann Sansaor explica que el Parlament alemany ha aprovat una resolució que criminalitza el moviment pel Boicot, les Desinversions i les Sancions a l’Estat d’Israel. En segon lloc, Stefano Portelli ens alerta de la creixent regressió autoritària al Marroc, on la monarquia alauita de Mohammed VI ha reinstaurat el servei militar obligatori, i ha escollit la doble via de les edificacions megalòmanes i la persecució de la dissidència. I, en tercer lloc, l’anàlisi de l’investigador de l’Escola de Cultura de Pau Josep Maria Royo sobre el nou front de guerra que ha obert Occident a l’Àfrica, concretament al Sahel occidental.

‘Fuenteovejuna’, de la companyia Obskené, al centre penitenciari de Lledoners |Arxiu

 

Obre la secció cultural el reportatge de Neus Molina ‘Fent els murs permeables’. L’art escènica teatral s’endinsa en el món penitenciari com un mètode per superar l’aïllament i ajudar les preses a trencar les barreres mentals i físiques amb l’exterior. Amb fotos d’Alba Muñoz. A continuació, el relat de Max Codinach ‘Clavar la bandera’, il·lustrat per Gerard Pla. Finalment, les ressenyes: el nou disc de Donallop, Crisàlide (per Xavier Puig i Sedano); la novel·la gràfica de George Orwell, Andrea Lucio i Jordi de Miguel, Homenatge a Catalunya (per Dani Farràs Berdejo), i l’assaig de Sergio Gregori Marugán Tomar partido: conversaciones con la izquierda transformadora (per Elies Boscà).

A la contraportada, Mariana Cantero conversa amb Sonia Mankongo, activista pel dret a l’educació i els drets de les dones que ha vingut a Barcelona a explicar la tasca que desenvolupa al Camerun amb l’ONG espanyola Zerca y Lejos en el marc del cicle Ciutats Defensores dels Drets Humans. Amb fotografia de Roser Gamonal.

Suplement de les resistències indígenes a Guatemala
El periodista Antoni Silva viatja al país centreamericà i ens trasllada amb una extensa crònica vivencial a la dura realitat de resistència indígena davant les empreses transnacionals que usurpen els recursos naturals a les zones rurals del país. Un suplement de vuit pàgines i 4.000 exemplars editat conjuntament per la ‘Directa’ i l’Associació Solidaritat Perifèries del Món, que des del País Valencià treballa en la cooperació per al desenvolupament laic, plural, progressista i independent.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU