Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la 'Directa' 514?

En aquesta edició en paper entrem a les presons i parlem del treball penitenciari. Reclusos i recluses denuncien sous de misèria i condicions abusives en els llocs de treball del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. L'entrevista en profunditat és al muntanyenc Kilian Jornet

‘Made in’ presó. Un extens reportatge de Vicent Almela destapa les pèssimes condicions laborals a les presons catalanes. Sous inferiors als 300 euros al mes. Ho acompanyem amb el testimoni –a través de cartes o amb entrevistes al locutori de les presons– d’una desena de reclusos. Pablo Bonat, des de Perpinyà, ens revela una situació similar a l’Estat francès. Infografia de Pau Fabregat.

Es defineix a si mateix com una persona a qui li agrada explorar, tant el seu món interior com els vessants i les crestes de les serralades, de les quals se sent part. Actualment Kilian Jornet viu en un fiord de Noruega, des d’on ha creat una fundació per preservar les muntanyes, allunyat de la pressió que suposa ser considerat un dels millors atletes de tots els temps en la seva disciplina. David Bou conversa amb el corredor i esquiador de muntanya sobre esport i natura. Fotos de Matti Bernitz.

Les mesures institucionals contra la segregació escolar són suficients? Hi donen resposta Bernat Ferrer, integrant del col·lectiu Escoles contra la Segregació, i Xavier Diez, portaveu d’USTEC·STEs (IAC). Amb il·lustració de Sebastià Cabot. A continuació, Irene Puig Rocher, dona trans i activista LGTBIQ+, parla sobre el cas d’Elliot Page i l’esperança que desaparega la transfòbia als mitjans: “Cal fer pedagogia als mitjans i a les facultats de periodisme, però, per sort, hem millorat després d’anys de lluita.” Dibuix d’Amaia Moran.

Davant de la imatge dels estadis de futbol com a espais violents, racistes, masclistes i homòfobs, trobem grups que viuen aquest esport d’una manera molt més inclusiva i impulsen la crítica interna. Un reportatge de Giuseppe Savino titulat ‘Desmarcatge de ruptura’.

El president equatorià ha centrat el seu mandat a empresonar excompanys de partit i ha fet un viratge cap al neoliberalisme amb la desfeta de les polítiques socials de Rafael Correa. Andreu Llabina Estela repassa la metamorfosi de Lenín Moreno. Tot seguit, Marc Becat Busquet ens apropa l’onada autoritària a l’Estat francès: la llei de seguretat global dota la policia de més eines jurídiques per aplicar la repressió, malgrat la forta resposta social a la mesura. Amb foto de Bruna Casas. Tanca l’apartat internacional l’anàlisi de Santiago Alba Rico sobre el bagatge de derrotes, però també la memòria d’un desastre ‘diferent’ a partir del qual aixecar-se de nou, de les revolucions i revoltes al món àrab que van tenir lloc fa una dècada.

Eloi Latorre dedica l’obertura de la secció cultural a Helios Gómez. Una exposició recupera aquests dies a Barcelona la trajectòria del dibuixant i activista llibertari, una singular figura de l’art polític i d’avantguarda. A continuació, Una altra nit, el relat de Josep Pimentel il·lustrat per Tania Vicedo. Finalment, les ressenyes. En aquesta edició destaquem dues novetats musicals: Descontrol Mparental, de Xiula, i Màtria, de Gemma Humet. Les signen Laia Santís i Xavier Puig i Sedano respectivament. Per últim, Elies Boscà es fa ressò del llibre Produir el comú: entramats comunitaris i lluites per la vida, format per relats de diversa autoria publicats a la revista mexicana El Apantle.

Enguany s’ha commemorat el cinquè centenari de les revoltes comuneres, en què diverses ciutats de l’interior de Castella, especialment les de Toledo i Valladolid, es van revoltar contra el poder senyorial. Elena Martínez, militant d’Izquierda Castellana (IzCa), reivindica el paper dels sectors populars amb vista a desconstruir el sistema polític que ha convertit Madrid en una capital depredadora al servei de l’oligarquia financera. Preguntes d’Àlex Romaguera i foto de Nicolás Tomás.

Suplement ‘La llogatera’

Vuit pàgines especials amb les victòries del Sindicat de Llogateres. Quan es compleixen els tres anys des de la seva creació, ha esdevingut un referent a l’hora de plantar cara col·lectivament als increments abusius dels preus del lloguer. La il·lustració de portada és de La Boño.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!