Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la ‘Directa’ 519?

Obrim portada amb un reportatge sobre l'impacte dels megaparcs fotovoltaics en el sòl agrícola i forestal de Catalunya i el País Valencià. L'entrevista en profunditat és a la investigadora feminista Christel Keller.

L’allau de megaparcs d’energia fotovoltaica que es volen desplegar amb l’excusa de frenar el canvi climàtic, topa amb l’oposició de la pagesia i de les entitats mediambientals. Els decrets de les energies renovables aprovats pels governs de Catalunya i del País Valencià han obert la porta a la instal·lació d’un miler de grans extensions de plaques solars, moltes de les quals sobre terreny agrícola. A les Garrigues, el Pallars Jussà i la Foia de Bunyol s’han creat plataformes opositores. Un reportatge de Jesús Rodríguez, amb fotografies d’Adriana Pimentel i un audiovisual d’Aleix López. Portada i infografia de Josep Monfort.

Txell Rigol dialoga a la secció ‘Miralls’ amb Christel Keller, investigadora del grup de recerca Societat, Polítiques i Comunitats Inclusives de la Universitat de Vic i de la Càtedra UNESCO Dones, Desenvolupament i Cultures. La seva és una de les veus recollides en una investigació sobre l’economia feminista a la ciutat de Barcelona, publicada fa poc per l’associació Cooperacció: una anàlisi sobre l’abast i els límits de pràctiques col·lectives amb maneres de fer i finalitats que resulten “subversives de l’ordre econòmic”. Fotografies de Montse Giralt.

La investigadora Christel Keller protagonitza la secció ‘Miralls’ |Montse Giralt

 

L’etnomusicòleg Ibán Martínez critica la visió ultraliberal de l’economia i competencial de l’educació a TV3 i Catalunya Ràdio. Ho acompanyem amb una il·lustració de Nil Morist. A la secció ‘Pàgina Oberta’ Eduard Daura Corral, fundador del grup de lectura Àgora de l’Ateneu Cooperatiu la Baula, opina sobre les lleis i la concepció de la societat. Amb una il·lustració de Tània Manzanal.

A la secció ‘Cruïlla’ viatgem amb Laura Masó a les galeries  de murals a l’aire lliure més rellevants dels Països Catalans. Penelles, la Fuliola, Forn d’Alcedo, Llardecans, Artà o Torrefarrera són exemples del poder de l’art a les parets en l’entorn rural. Amb foto d’obertura de Lucas Guerra.

El col·lectiu ‘Genero Fresco’ pinta la paret del col·legi públic de Forn d’Alcedo, una pedania al sud de València |Lucas Guerra

 

A més, en l’àmbit internacional comptem amb un reportatge de Marc Español Escofet amb foto de Yousef Mrstany sobre la situació de la comunitat siriana a Sudan i un reportatge de Joan Giralt a la frontera entre Itàlia i l’Estat francès que ens explica la difícil migració sobre la neu dels Alps. L’anàlisi l’escriu Júlia Codina, experta en conflictes, acció humanitària i fragilitat a l’OCDE, posant el focus en la vacunació de la Covid-19 als països en guerra.

L’‘exili fiscal’ a Andorra de diversos creadors de continguts en plataformes digitals ha posat en evidència un fenomen social i cultural amb gran influència entre l’adolescència, la generació ‘streamer’. Un reportatge d’Oriol Bartumeu per obrir la secció cultural, amb il·lustracions de La Boño. A més, ‘Esvelta i suculenta’ és el títol del relat d’Anna Vilamú Bosch, amb il·lustració d’Estefania Zorita. Les ressenyes de cinema i literatura, són d’Ignasi Franch (Ángel, d’Ernest Lubitsch), Marta Grau (¿Acaso no soy yo una mujer?, de Bell Hooks) i Aïda Camprubí (Una confessió amorosa, de Chiyo Uno).

A la contraportada Jordi Campabadal parla amb la directora de l’Organització Femenina Popular de Colòmbia, Yolanda Becerra, amb qui analitza l’actual situació del procés de pau. “L’Estat no ha complert els seus compromisos, ha deixat la majoria de territoris sota control militar”, denuncia l’activista.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU