Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la ‘Directa’ 526?

Obrim portada amb un reportatge a fons sobre una malaltia oblidada: la poliomielitis. Desenes de milers de persones han patit malformacions i nombroses intervencions quirúrgiques com a conseqüència de les negligències en l'àmbit sanitari del règim franquista. L'entrevista en profunditat és a Maria Villellas Ariño, investigadora de l'Escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona

Àlex Romaguera parla amb víctimes de la poliomielitis i la postpòlio, dues malalties que han marcat tota una generació, amb greus mutilacions derivades de les negligències mèdiques del règim franquista. Ho completem amb una entrevista al doctor de l’Institut Guttmann Enric Portell. Tanquem la secció d’obertura amb una porta oberta a l’esperança, les milers de persones damnificades aspiren a que el govern espanyol les reconegui com a víctimes del franquisme. Fotografies de Victor Serri.

Parlem amb Maria Villellas Ariño, investigadora de l’Escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona sobre la construcció de la pau al món i de com aquesta fita depèn de la justícia social i climàtica. Preguntes de Meritxell Rigol i fotos de Júlia Molins.

María Villellas Ariño, protagonista de la secció Miralls de la ‘Directa’ 526 |Julia Molins

 

L’enginyer industrial Pep Puig i Boix i el geògraf Sergi Saladié debaten sobre la implantació de les plantes eòliques i fotovoltaiques. Responen a la pregunta “Davant l’emergència climàtica, és viable una transformació energètica amb el consens de tot el territori?”. Il·lustració d’Arnal Ballester. A més, la secció Pàgina Oberta compta amb un article de la periodista Cristina Olivas i la presidenta de Projecte Lola Maria Sánchez, sobre les famílies multiespècie, amb il·lustració d’@undesgraciat.

Un reportatge en positiu de Joan Ballart omple les pàgines de la secció Cruïlla, on ens introdueix a casals, colònies i iniciatives de lleure d’estiu que plantegen un model diferent d’atenció a la individualitat, de condicions laborals de les professionals o d’accessibilitat per part de les famílies vulnerables. Ho titulem Lleure lliure per un estiu trencador.

Conjunt infantil als Tallers Musicals d’Avinyó, una de les activitats de lleure lliure d’aquest estiu |Arxiu


Anna Enrech Calbet
 obre el nostre particular viatge arreu del món destacant la situació de vulneració dels drets humans a les Filipines. Marc Espanyol a continuació ens detalla com els canvis a la regió de Darfur podrien portar més violència. A més, una anàlisi del periodista Roger Suso sobre la democràcia cristiana i l’extrema dreta a Alemanya.

Ens endinsem en la cultura amb un reportatge d’Anna Celma sobre sèries dels Estats Units i el Japó que trenquen amb l’heteropatriarcat normatiu i ens proposen personatges amb identitats diverses. “Amorosir ferides, sensualitzar cicatrius” és el relat de Núria Romay que il·lustra Arnau Ledesma. I les ressenyes culturals de llibres, música i cinema, en aquesta edició corren de la mà de Núria Curcoll (La força de la no-violència, de Judith Butler), Ferran Riera (Sa tanca d’allà dins, de Meritxell Gené) i Sergio d’Asensio (Puta Mina, del col·lectiu Puta Mina).

Sèries d’animació dels Estats Units i el Japó trenquen amb l’heteropatriarcat normatiu |Arxiu

 

A la contraportada hi trobareu una entrevista a Luz Marina Hache, exiliada i fundadora del Moviment Nacional de Víctimes de Crims d’Estat a Colòmbia. Denuncia que a les desaparegudes, eufemísticament, se les anomena “persones no ubicades”. Hi conversa Berta Camprubí, amb fotografies de Júlia Molins.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!