Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la ‘Directa’ 537?

Obrim edició amb un extens reportatge sobre les creixents dificultats de la pesca de proximitat a les costes de Catalunya i el País Valencià. L'entrevista en profunditat és a l'humorista Ana Polo

“Un futur contra vent i marea” és el reportatge d’obertura de la Directa 537 escrit a sis mans per Maties Lorente, Laura Masó i Giuseppe Savino, on ens expliquen com la sobreexplotació, les polítiques europees per fer-li front i la falta de relleu generacional posen en perill la flota pesquera costanera dels Països Catalans. Entrevistem pescadors i pescadores de la Ràpita (el Montsià), Xàbia (la Marina Alta), la Barceloneta (el Barcelonès), Palamós (el Baix Empordà) i Roses (l’Alt Empordà). Fotos d’Adriana Pimentel i Jaume Ferrando. Infografies de Marc Méndez i Maria Conill. La portada és una obra elaborada per l’estudi creatiu Partee Design, una cooperativa amb seu a Vic.

Al Moll de Pescadors de Barcelona els mariners transporten el peix fins a la llotja per vendre’l a la subhasta. |Adriana Pimentel

 

A la secció “Miralls” entrevistem en profunditat Ana Polo, humorista i membre de l’equip Oye Polo. Ha treballat a RAC1 i Catalunya Ràdio i ara protagonitza un dels podcasts més escoltats en català. L’entrevista Estel·la Marcos i entre altres temes parlen sobre la invisibilització de les dones en l’entreteniment, els límits i la responsabilitat de l’humor i la mirada política de la professió. Fotos d’Axel John Miranda.

Ana Polo ens alerta que des de l’humor també es poden promoure idees injustes. |Axel John Miranda

 

Obrim la secció d’opinió amb un debat sobre la reintroducció de l’os al Pirineu entre Vanesa Freixa, codirectora del documental El No a l’Ós i Lluís-Xavier Toldrà, membre de Depana. Il·lustració de Catalina Parra. Tot seguit un article sobre els santuaris d’animals signat per la presidenta de Projecte Lola Maria Sánchez i la periodista Cristina Olivas, amb il·lustració de Marc Vers.

El tió, la nit de Cap d’Any o les cavalcades de Reis es poden celebrar sense entrar en la voràgine consumista i contribuint a la transformació social, econòmica i cultural. Joan Ballart ens porta el reportatge de la secció “Cruïlla”, amb un suggerent recull de propostes alternatives per a un Nadal conscient.

A “Roda el món”, la ruta informativa internacional l’engeguem amb un reportatge de Nacho Ibáñez sobre la persecució d’activistes a Hondures, tot seguit viatgem amb Marc Español fins a Líbia per conèixer els riscos dels controvertits comicis previstos pel 24 de desembre i la culminem amb una anàlisi d’Amy Goodman i Denis Moynihan, del mitjà estatunidenc Democracy Now!, sobre la manca d’accés a la vacunació de la COVID-19 al sud global.

Llibreries lluny de les multituds
Meritxell Bellera, periodista i llibretera a la Llibreria el Tinter (la Pobla de Segur) atenent un client |Laura Masó Ferrerons

 

A la secció “Expressions” Laura Masó ens apropa a llibreries apartades dels grans nuclis urbans que demostren que l’aïllament no és un hàndicap sinó un valor afegit per apropar-nos a la cultura. Coneixereu projectes d’Alins (el Pallars Sobirà), la Pobla de Segur (el Pallars Jussà), la Seu d’Urgell (l’Alt Urgell), Tortosa (el Baix Ebre) i Benetússer (l’Horta Sud). Fotos d’Anna Carmona i Laura Masó. L’àmbit cultural el complementem amb Quan es dibuixa l’inici, un relat d’Iris Martínez Villalonga amb il·lustració d’Alejandro Robles. A més, les recomanacions literàries de Clara Asín Ferrer (Nueve nombres, de Maria Huertas Zarco), Eloi Latorre (L’home revoltat, d’Albert Camus) i Aïda Camprubí (Colapso, de Nagore Gartzia Fernández).

Per últim, a la contraportada hi trobareu una entrevista a Pol Dunyó i Ruhí. És pagès d’horticultura ecològica a Can Femades, al municipi d’Òrrius (el Maresme) i autor del llibre Estripar la terra (Raig Verd, 2021). Defensa l’agricultura a petita escala, autosuficient i integrada en l’entorn. Preguntes i fotos de Bart Grugeon.


Suplement L’Improcedent

A l’interior de l’edició en paper de la Directa hi hem encartat un dossier sobre salut i treball. Com cada any i en col·laboració amb el Col·lectiu Ronda, diversos professionals de l’advocacia i la comunicació en l’àmbit del treball ens porten informació, anàlisi i reflexió sobre com l’exercici laboral està estretament lligat a un saludable estatus mental i corporal. Àlex Lasmarías, tècnic de comunicació signa la peça d’obertura Sinistralitat: una xacra sense fi, l’advocat Pau Estévez i Fortuny radiografia la lluita dels professionals sociosanitaris a La Covid-19 a la trinxera, l’advocada Marta Barrera ens il·lustra amb Amiant, l’altra pandèmia, l’advocat Oriol Arechinolaza tracta un tema de molta actualitat a Salut laboral, l’assignatura pendent del teletreball i, en un article conjunt rubricat pel Col·lectiu Ronda, s’aborda Quan ser dona suposa un greuge afegit. Les il·lustracions de portada i contraportada són d’Arnal Ballester.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU