“Un futur contra vent i marea” és el reportatge d’obertura de la Directa 537 escrit a sis mans per Maties Lorente, Laura Masó i Giuseppe Savino, on ens expliquen com la sobreexplotació, les polítiques europees per fer-li front i la falta de relleu generacional posen en perill la flota pesquera costanera dels Països Catalans. Entrevistem pescadors i pescadores de la Ràpita (el Montsià), Xàbia (la Marina Alta), la Barceloneta (el Barcelonès), Palamós (el Baix Empordà) i Roses (l’Alt Empordà). Fotos d’Adriana Pimentel i Jaume Ferrando. Infografies de Marc Méndez i Maria Conill. La portada és una obra elaborada per l’estudi creatiu Partee Design, una cooperativa amb seu a Vic.
A la secció “Miralls” entrevistem en profunditat Ana Polo, humorista i membre de l’equip Oye Polo. Ha treballat a RAC1 i Catalunya Ràdio i ara protagonitza un dels podcasts més escoltats en català. L’entrevista Estel·la Marcos i entre altres temes parlen sobre la invisibilització de les dones en l’entreteniment, els límits i la responsabilitat de l’humor i la mirada política de la professió. Fotos d’Axel John Miranda.
Obrim la secció d’opinió amb un debat sobre la reintroducció de l’os al Pirineu entre Vanesa Freixa, codirectora del documental El No a l’Ós i Lluís-Xavier Toldrà, membre de Depana. Il·lustració de Catalina Parra. Tot seguit un article sobre els santuaris d’animals signat per la presidenta de Projecte Lola Maria Sánchez i la periodista Cristina Olivas, amb il·lustració de Marc Vers.
El tió, la nit de Cap d’Any o les cavalcades de Reis es poden celebrar sense entrar en la voràgine consumista i contribuint a la transformació social, econòmica i cultural. Joan Ballart ens porta el reportatge de la secció “Cruïlla”, amb un suggerent recull de propostes alternatives per a un Nadal conscient.
A “Roda el món”, la ruta informativa internacional l’engeguem amb un reportatge de Nacho Ibáñez sobre la persecució d’activistes a Hondures, tot seguit viatgem amb Marc Español fins a Líbia per conèixer els riscos dels controvertits comicis previstos pel 24 de desembre i la culminem amb una anàlisi d’Amy Goodman i Denis Moynihan, del mitjà estatunidenc Democracy Now!, sobre la manca d’accés a la vacunació de la COVID-19 al sud global.
A la secció “Expressions” Laura Masó ens apropa a llibreries apartades dels grans nuclis urbans que demostren que l’aïllament no és un hàndicap sinó un valor afegit per apropar-nos a la cultura. Coneixereu projectes d’Alins (el Pallars Sobirà), la Pobla de Segur (el Pallars Jussà), la Seu d’Urgell (l’Alt Urgell), Tortosa (el Baix Ebre) i Benetússer (l’Horta Sud). Fotos d’Anna Carmona i Laura Masó. L’àmbit cultural el complementem amb Quan es dibuixa l’inici, un relat d’Iris Martínez Villalonga amb il·lustració d’Alejandro Robles. A més, les recomanacions literàries de Clara Asín Ferrer (Nueve nombres, de Maria Huertas Zarco), Eloi Latorre (L’home revoltat, d’Albert Camus) i Aïda Camprubí (Colapso, de Nagore Gartzia Fernández).
Per últim, a la contraportada hi trobareu una entrevista a Pol Dunyó i Ruhí. És pagès d’horticultura ecològica a Can Femades, al municipi d’Òrrius (el Maresme) i autor del llibre Estripar la terra (Raig Verd, 2021). Defensa l’agricultura a petita escala, autosuficient i integrada en l’entorn. Preguntes i fotos de Bart Grugeon.
Suplement L’Improcedent
A l’interior de l’edició en paper de la Directa hi hem encartat un dossier sobre salut i treball. Com cada any i en col·laboració amb el Col·lectiu Ronda, diversos professionals de l’advocacia i la comunicació en l’àmbit del treball ens porten informació, anàlisi i reflexió sobre com l’exercici laboral està estretament lligat a un saludable estatus mental i corporal. Àlex Lasmarías, tècnic de comunicació signa la peça d’obertura Sinistralitat: una xacra sense fi, l’advocat Pau Estévez i Fortuny radiografia la lluita dels professionals sociosanitaris a La Covid-19 a la trinxera, l’advocada Marta Barrera ens il·lustra amb Amiant, l’altra pandèmia, l’advocat Oriol Arechinolaza tracta un tema de molta actualitat a Salut laboral, l’assignatura pendent del teletreball i, en un article conjunt rubricat pel Col·lectiu Ronda, s’aborda Quan ser dona suposa un greuge afegit. Les il·lustracions de portada i contraportada són d’Arnal Ballester.