Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Recuperen el CSOA l'Horta després de l'intent de desallotjament per part de la Policia Nacional espanyola

La Policia Nacional espanyola, sense cap ordre judicial, ha canviat els panys de les portes del centre social okupat i autogestionat l'Horta. Després que els agents es retiraren, centenars de persones han tornat a alliberar l'espai, que es troba immers en un procés judicial contra la Sareb

Després d'alguns moments de tensió entre les activistes i els agents, centenars de persones han aconseguit entrar i han tornat a alliberar l'espai | Jaume Ferrando

Aquest dilluns, 14 de desembre, al voltant de les huit del matí, un fort dispositiu de la Policia Nacional espanyola, format per almenys huit furgons ha ocupat el barri de Benimaclet de València. L’objectiu: desallotjar el Centre Social Okupat i Anarquista (CSOA) l’Horta, ubicat al final del carrer Diógenes López Mecho, junt a la plaça de les Tretze Roses. Els agents, sense cap ordre judicial i cap comunicació prèvia, han canviat els panys de les portes de l’alqueria, han instal·lat alarmes i han col·locat almenys tres portes antiokupa. Segons ha pogut comprovar la Directa, en la zona d’horta que rodeja l’edifici, hi havia almenys una persona, que l’han feta fora.

Diverses persones han respost a la crida de suport i s’han concentrat davant la porta d’entrada, però han estat encapsulades pels agents. Després de diversos moments de tensió entre les activistes i els agents i de les càrregues policials, la Policia ha abandonat l’espai i centenars de persones, membres del CSOA l’Horta i veïnes de diferents barris de València, han aconseguit entrar i han tornat a alliberar l’espai. Aquesta vesprada, a les 19.00 h, s’ha convocat una concentració en la plaça de Benimaclet en rebuig al que han considerat un “atac il·legal”.

El centre social es troba immers en un procés judicial contra la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (la Sareb), qui vol fer-se amb la propietat de l’edifici

El centre social es troba immers en un procés judicial contra la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (la Sareb), qui vol fer-se amb la propietat de l’edifici. Segons ha explicat un dels advocats i membre de la cooperativa El Rogle, Nacho Collado, en l’actualitat, la Sareb només és propietària d’una parcel·la d’horta de 100 metres quadrats, dels aproximadament dotze mil metres quadrats que composen l’espai, amb l’alqueria i els horts del seu voltant. “Aquest matí, ens hem adonat que la nota simple no era de la casa. S’ha produït un desallotjament en un lloc en què no constava cap procés”, explica Collado, fent referència al fet que l’actuació policial d’aquest matí s’hauria d’haver limitat només a una parcel·la de l’espai i, per tant, l’actuació ha sigut completament “il·legal”. L’assemblea del CSOA l’Horta, qui demanarà responsabilitats per l’intent de desallotjament de l’alqueria, ha guanyat ja dos dels quatre procediments judicials iniciats per la Sareb, i subratlla que tots es van impugnar, perquè no es van realitzar correctament. “Hi havia una manca d’informació perquè no ens arribara cap notificació”, asseguren.

 

Els agents han accedit a l’espai i han canviat els panys de les portes de l’alqueria

 

El CSOA l’Horta del barri de Benimaclet de València naix en l’any 2012 de la voluntat i l’esforç d’un grup de persones que volien dotar a València d’un espai de trobada per a col·lectius, així com enriquir el teixit social de la ciutat. Des dels seus inicis, les seues membres han treballat per crear un ambient “exempt de relacions de dominació i submissió”, apostant per l’organització assembleària i horitzontal, l’autogestió, la solidaritat i la reciprocitat.

Tot comença a finals de març de 2012, quan al caliu del Moviment 15-M i seguint l’exemple del moviment llibertari de la dècada dels 90, una trentena de joves van reapropiar-se d’una alqueria abandonada. Aquesta havia sigut propietat d’una família, que l’havia utilitzada com a local de la seua floristeria. Tanmateix, els processos d’especulació urbanística a l’horta de València amenaçaren el futur del negoci i comportaren que la família es desfera d’ella en l’any 2003. Més tard, va ser ocupada per una família en situació de vulnerabilitat i també per altres joves, fins que l’assemblea del CSOA l’Horta va decidir “treure la parcel·la del gueto, portar-la a primera línia política i crear un espai d’autonomia i resistència”.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!