Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La visita de Felip VI a València transcorre entre xiulades, identificacions i escorcolls

Diversos agents de la Policia Nacional espanyola han identificat i escorcollat aquest dilluns els manifestants que es concentraven a la plaça del Mercat de València per mostrar el seu rebuig a la monarquia, amb motiu de la visita de Felip VI a l'entrega dels premis rei Jaume I. No és la primera vegada que el rei espanyol visita València i quasi sempre hi ha hagut protestes al carrer

Diverses persones es van concentrar aquest dilluns a la plaça del Mercat de València per mostrar el seu rebuig a la monarquia espanyola | Paula Llopis

Amb motiu de l’entrega de l’edició número 31 dels premis rei Jaume I, el rei Felip VI ha visitat aquest dilluns la ciutat de València. Minuts abans que començara la cerimònia i el rei aparegués, els carrers que rodegen la Llotja de València es trobaven replets de gent. Alguns, sorpresos per l’acte oficial quan anaven a comprar al Mercat Central o visitaven la ciutat; uns altres, conscients d’aquesta visita, acudien a la ciutat a rebre al Borbó a les escales del Mercat.

Organitzacions de l’esquerra independentista, com ara Arran o el Jovent Republicà, i Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV) van convocar concentracions a la mateixa plaça del Mercat i a l’hora de la seua arribada, per mostrar el rebuig al Borbó. La convocatòria es va veure frustrada pels múltiples escorcolls i identificacions realitzades per part de diversos agents de la Policia Nacional espanyola. Miquel Iruela, portaveu de Jovent Republicà al País Valencià, ha declarat que la protesta “s’havia comunicat a Delegació de Govern, així que l’actuació policial ha sigut arbitrària i viola directament el dret de llibertat d’expressió. Amb tot, el missatge és prou clar i evident: no podem tolerar que una institució antidemocràtica com és la Casa Reial bambe tranquil·lament pels nostres carrers mentre patrocina la repressió i rep, sense immutar-se, el suport forassenyat de l’extrema dreta”. També han manifestat el seu rebuig a què el govern del Botànic segueixi aquest acte.

Els escorcolls policials han estat també protagonistes. La Policia ha requisat banderes espanyoles republicanes, tal com ha denunciat el col·lectiu Acampada València a través de les xarxes socials, i estelades a manifestants

Els escorcolls policials també han estat protagonistes. La Policia ha requisat banderes espanyoles republicanes, tal com ha denunciat el col·lectiu Acampada València a través de les xarxes socials, i estelades a manifestants, alguns dels quals han declarat que els únics arguments que els han donat els cossos policials han sigut que es tracta de banderes “anticonstitucionals” i que “poden ofendre la gent que no pensa així”. Per l’altra banda, la resposta dels agents ha sigut reiterar que tenien “ordre per a regirar tot aquell que faça coses rares”.

Entre els manifestants escorcollats, hi era Josep Barberà, president d’ERPV, qui ho ha denunciat: “Des del partit, l’havíem comunicada a Delegació, dient que volíem fer una concentració de repulsa a la visita del rei. Aquest matí hem vist que no podíem accedir i Delegació no ens havia donat cap alternativa de lloc”. I ha afegit: “Hem arribat ací i quan han vist que dúiem cartells ens han escorcollat les bosses, han agafat el material, identificat i no han deixat sortir a una part de la gent que havia vingut. Fet que ha provocat que altres manifestants es quedaren a l’altre costat, perquè no es veia res”. És així com representants i manifestants han estat cercats pels cossos policials i els han demanat la documentació, mentre que algunes persones favorables a la monarquia els escridassaven “Viva Espanya” o “Viva el rei” al seu pas per davant.

L’any 2015, l’entrega de premis va captar l’interés mediàtic quan una colla de dolçainers rebia Felip VI tocant El cant dels Maulets, tradicionalment interpretada per mostrar rebuig als Borbons

Per la seua part, des d’Arran també han denunciat l’actuació de la Policia Nacional espanyola, “qui té una doble vara de mesurar”. “Mentre els feixistes poden portar símbols que no són legals, a nosaltres se’ns furta les banderes, al·legant que no són oficials, cosa que no és certa. Per tal de reprimir la classe treballadora, vulneren les seues pròpies lleis, el que demostra que l’Estat mai té complaença amb la dissidència”, han subratllat.

L’entrega dels premis Jaume I comporta l’habitual visita del Borbó en aquest acte i també les mobilitzacions en rebuig a la monarquia espanyola. L’any 2015, l’entrega de premis va captar l’interés mediàtic quan una colla de dolçainers rebia Felip VI tocant El cant dels Maulets, tradicionalment interpretada per mostrar el rebuig als Borbons i que inclou frases com “i si no l’empara el rei nostre senyor, tallarem la cua a Felip de Borbó”. És així com ahir al matí el rei mantenia la ja habitual visita i arribava entre crits de “El País Valencià no té rei”.

Tampoc va ser rebut gratament a la ciutat de València en l’última visita oficial a la Universitat Politècnica de València (UPV), amb motiu de la inauguració del curs 2018/19 de les universitats espanyoles. El 25 de setembre de 2018, malgrat la pluja, centenars d’alumnes es concentraren a l’eixida del centre i l’escridassaren sota els paraigües al crit de “No tenim rei” i xiulits en rebuig a la seua presència i a la monarquia.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!