Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Teatre de color de cos com fuig

En la cartellera teatral barcelonina recent i actual, un seguit de veus dissonants donen testimoni de tot de cossos desdibuixats, en trànsit, fràgils, en perill. Són peces escèniques ben diferents, però que tenen el fil comú d'uns cossos que necessiten redefinir-se, reubicar-se, representar-se, per tal de continuar presents

'Cor dels amants', de Tiago Rodrigues (fins al 25 de maig, al Teatre Lliure de Gràcia), es podria definir com a teatre de cambra, marcat per una declamació orgànica i corporal. | Marta Mas

Hi ha peces teatrals i creadores escèniques que treballen amb la voluntat de salvar (de manera metafòrica o literal) la bretxa que representa aquell fossat que, en dividir escenari i platea –segons va escriure Walter Benjamin– és com si separés el viu del mort. Normalment, als teatres, els cossos asseguts, silenciosos i estàtics del públic, es veuen enfrontats als cossos d’intèrprets i  personatges que, en escena, es troben en un trànsit permanent: canviant i entomant, movent-se, amagant-se i mostrant-se. Com vincular uns i altres cossos? Heus aquí un seguit de peces de la cartellera actual de Barcelona, que tenen en comú un fil que no passa desapercebut: totes formen part d’un teatre atent a la corporalitat, habitat per cossos en crisi i en perill. Són escenaris que posen en primer pla la situació dels cossos autoconscients, escapolint-se i redefinint-se. És un teatre que té un color de cos com fuig.

 

Cossos desdibuixats i redefinits

El Colectivo deria+rectificadora, provinent del barri de Gràcia i que aglutina la creació mecànica i el moviment (creació, jams de contact-improvisació…), ja fa temps que reflexiona i crea a partir dels postulats més incisius, amb el cos i la performance com a eina. Seva era la peça Si els cossos fossin cossos, que es va poder veure al Centre Civic Barceloneta, i que tractava la injustícia patriarcal, tant als jutjats com als museus. Amb Zeitporträts (que es presenta aquests dies a l’Antic Teatre, del 22 al 25 de maig), proposen una reflexió a partir de l’amistat (allò que no es pot institucionalitzar, que diria Marina Garcés), i a través de la redefinició dels cossos. El Colectivo assegura que cal fixar-se en “la visió d’un cos com una producció social, receptacle de poders, capacitats i resistències, que han sigut desenvolupades en un llarg procés de coevolució”, que és quelcom sorgit d’una “estructura de necessitats, desitjos, i de nosaltres, amb les nostres decisions conscients, i les pràctiques col·lectives, durant milions d’anys”. Això, diuen, mereix també la constatació de la totalitat i la potencialitat del cos: a la natura, a la celebració del gaudi que interactua, i fins i tot, més enllà, per “capturar l’essència del nostre temps també a través d’una alteritat sense cos”.

Amb ‘Zeitporträts’ (a l’Antic Teatre) Colectivo deria+rectificadora es planteja “capturar l’essència del nostre temps també a través d’una alteritat sense cos”

A la cartellera teatral de Barcelona trobem altres propostes que deambulen per un territori espectral, al límit de l’experiència terrenal de cossos i subjectivitats, ja sigui aquesta entesa des de la gran escala i l’ecologia, o des de la veu més suau i individual. Ens referim, per exemple, a El tiempo que nos queda (es pot veure a l’espai Periferia Cimarronas de Sants, fins al 31 de maig), escrita i dirigida per Claudia Estrada, amb un equip internacional (amb orígens a Bolívia, Colòmbia, Argentina, Catalunya, Estat espanyol). Es tracta d’un espectacle que explora el col·lapse ambiental en un espai oníric i poètic, on la llum i la música en directe comparteixen el protagonisme amb la paraula. Per la seva banda banda, a Lluna plena (Heartbreak Hotel, Sants, fins al 8 de juny), el director Àlex Rigola adapta la novel·la de la japonesa Aki Shimazaki, i la du al seu espai: aquest teatre de proximitat, on tot és essencial i s’amplifica, res és sobrer o artificiós, dels sentits dels mots als gestos dels intèrprets. La sensibilitat japonesa ens posa sota un gran cirerer, on els pacients d’una residència per a gent gran travessen els darrers capítols d’uns periples vitals aparentment estàtics, però que en realitat van navegant a batzegades imperceptibles, entre les onades de l’alzheimer, les abraçades de l’amor, i l’aparició assilvestrada d’una filosofia sorgida de l’experiència més viscuda i íntima.

 

Cossos perseguits i fugissers

La saga familiar que posa en escena La tercera fuga (Sala Gran del TNC, fins a l’1 de juny), basteix una epopeia que s’allarga un segle, en una peripècia sempre a cavall de la majúscula terrible (la Història) i d’una minúscula curosa i propera (uns diàlegs sucosos, amb detalls de les vides dels personatges). Primer, perseguits per motius religiosos a la Ucraïna prebèl·lica. Més tard, per motius polítics, a l’Argentina de Videla; finalment, havent de fugir de Barcelona, per motius econòmics i gentrificadors. Dels pogroms a la guerra russa a Ucraïna, del perill existencial durant les dictadures a les falles de l’estat del benestar, tenim al davant una obra ambiciosa i monumental, un text molt ben travat, escrit en clau familiar-biogràfica-autoficcionada per Victoria Szpunberg, amb Albert Pijuan, que guanya pel fet d’evitar arrepenjar-se en la grandiloqüència, o en una sentimentalitat que hagués estat fàcil, i que, en canvi, ve suplantada per dos components potser sorprenents, donat el tema, però del tot eficients per al progrés de la narració: la música i l’humor.

Un dels protagonistes de ‘La tercera fuga’ (a la sala gran del TNC) és un esquelet ballarí i juganer, grotesc i delicat. |Arxiu

Al costat dels grans noms al repartiment (Clara Segura), destaquen el narrador rítmic, un esperit brasiler interpretat per Ton Vieira, i Magalí Sare, que broda els tangos i els cants de comiat. Una de les protagonistes del relat és un fantasma, present al llarg de l’obra amb una mena d’aura silenciosa, i l’altre és un esquelet ballarí i juganer, grotesc i delicat. La mort, la por i la pèrdua són corrents de fons sinistres ja des del principi, amb els esquelets fent la dansa de la mort de Verges, i obrint la porta cap a l’Hades als personatges que van morint. Però amb la música, l’aire s’infla i l’espai creix, i els cossos i les veus a l’escenari troben un àmbit on poder flotar i ser, on reencarnar-se, per retornar del passat i donar testimoni de la seva història de lluita, de dolor i d’exili i de fugida constant.


Cossos lligats i tensionats, vençuts i alçats

En canvi, una peça com Cor dels amants, de Tiago Rodrigues (fins al 25 de maig, al Teatre Lliure de Gràcia), es podria definir com a teatre de cambra. Es tracta de la reposició, ara amb versió i interprets catalana (Joan Carreras, Marta Marco), d’una obra escrita fa divuit anys, també sorgida d’una experiència pròpia i traumàtica (sentimental i mèdica, de final gairebé fatal), i que el mateix autor-director ha posat en escena, anteriorment, amb intèrprets i llengües diverses (grega, portuguesa…). Cor dels amants és una peça d’orfebreria, on un diàleg-monòleg ve declamat a la vegada i amb petites variacions segons el punt de vista, de manera exacta i precisa, pels components d’una parella que, segons el moment i l’època, va a l’una o divergeix, quan es veu enfrontada als accidents i imprevistos: a la fatalitat de la malaltia, a les pors de la maternitat, a l’inexorable pas del temps, a la irrupció del món i la vida, en forma d’absència o d’esplendor. La màgia del teatre es basa en la presència dels cossos dels intèrprets, a la vegada reals i ficticis, carnals i donant veus als oracles, passat i present i futur. Les paraules de la parella d’amants convertida en bosc és d’una tristor tan trista com maca, i el cor del títol pot fer referència al fet que els dos personatges formen un cor com aquell del teatre grec o a la constatació del que s’ha fet malament o al que s’acosta. Però també es refereix a l’òrgan que fa bategar els cossos, que és el responsable, no només de l’amor, sinó de la vida que el sustenta, i del ritme de la declamació d’un teatre orgànic i corporal.

‘Cor dels amants’, que es pot veure al Lliure de Gràcia, és un diàleg-monòleg declamat a la vegada i amb petites variacions per una parella que, segons el moment, va a l’una o divergeix

També hi havia ecos del cor tràgic, i del teatre de fa 2.500 anys, en una peça excèntrica i radical que s’ha pogut veure recentment (a la Sala Beckett de Barcelona): Un xai ha creuat el desert, el primer treball en solitari de Núria Corominas Pérez, excomponent de la companyia Las Huecas. A partir d’una experiència personal, Corominas es convertia en una mena de bufó, per parlar-nos (cantar-nos, contar-nos) de salut mental, depressió, melancolia, alienació, alteritat i de realitats decebedores i angoixants. El seu cos entra en escena cobert i amagat, com si no tingués ganes de ser exposat davant del públic, i l’escenari es converteix en un matalàs, on el cos ens dona l’esquena i ens nega la mirada. Ho fa, salvant les distàncies, amb elements que semblen trets d’“abans”, de la tragèdia (i la comèdia) clàssica: en un diàleg amb un cor (de músics i cantants), amb uns moviments entre performatius i ditiràmbics (els vells gestos exagerats, violents, arrauxats i viscerals), amb uns personatges caricaturitzats i emmascarats… Però també amb un xiuxiueig a cau d’orella, còmic o aclaparant segons el moment, que finalment es converteix en un cant abanderat, desafiant, exasperat, que es rebel·la i crida l’atenció.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU