Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Tercer any d'expressions feministes a Castelló de la Plana

El pròxim 16 de juny, la ciutat acull la tercera edició del festival feminista i autogestionat Tremenda Fem Fest, un espai que cerca donar visibilitat a dones, trans i identitats no binaries

El feminisme està a l’agenda: la xarxa que fa anys es teixeix amb organitzacions de base de caràcter sororitari i antipatriarcal s’ha anat enfortint fins a desembocar en fortes campanyes de denúncia a l’assetjament i les violacions. Alhora, altres fronts antipatriarcals han anat consolidant-se, com ara la lluita en contra de la bretxa salarial, la cosificació i els estereotips que perpetuen la desigualtat masclista.

Aquest fenomen de lluita ha permés l’empoderament de les dones també a sobre dels escenaris, amb referents als Països Catalans com ara Roba Estesa, Tribade, Tesa o Machete en Boca, que es col·loquen a la punta de llança de tota una transformació artística en pro de la reivindicació de la dona com a subjecte actiu. En aquest marc, sorgeix l’any 2014, a la capital de les comarques del nord del País Valencià, el Tremenda Fem Fest. Un festival feminista i autogestionat que cerca donar visibilitat a dones, trans i identitats no binaries mitjançant espectacles i diferents formes d’expressió que es troben fora dels circuits comercials.

Des de l’organització expliquen que és un projecte que emergeix de la inquietud d’un grup de dones per potenciar espais de festa feministes i anticomercials. El Tremenda té les seues arrels en el Ladyfest, un festival autogestionat basat en la subcultura Riot Grrrl, la rebel·lia i la lluita contra el sistema capitalista i patriarcal i els seus múltiples eixos d’opressió. L’objectiu és compartir, en un espai d’intercanvi i diversió, la cultura underground a través de les produccions artístiques en el marc d’un projecte horitzontal, autogestionat, reflexiu i crític.

Un dels ingredients que ho fa possible és l’elaboració del cartell, amb el requisit fonamental per a les bandes i espectacles que siguen, com a mínim, 50% dones o altres identitats dissidents

Un dels ingredients que ho fa possible és l’elaboració del cartell, amb el requisit fonamental per a les bandes i espectacles que siguen, com a mínim, 50% dones o altres identitats dissidents. Amb això, i una organització del festival estretament lligada a l’activisme feminista, s’aspira a conquerir l’espai públic tot donant alternatives d’oci i oferint un espai de seguretat on les diverses identitats puguen expressar-se i gaudir-se lliures del masclisme.

L’espai comptarà amb una minifira feminista i una zona de lleure infantil, per tal de poder conciliar la maternitat amb l’oci

 

Si en la primera edició s’estrenava l’espectacle Bye Bye Feminity, de Mage Arnal -el qual després triomfaria per teatres i centres socials d’arreu del territori de parla castellana-, aquest any debutarà el grup Càndides, un grup de 4 dones nascudes de la cultura d’internet i el mal gust, amb la broma per bandera. A la nit, altres dos grups completen el cartell: el duet madrileny Pelícana i el trio postcore Mendra, des de Sant Feliu de Guíxols. També es podrà veure l’acabat d’estrenar espectacle humorístic Penkoletas, de Kancaneo Teatro. Per últim, les Tremendes oferiran una sessió de punxadiscos. Els concerts començaran a les 23 h a la sala La Burbuja, amb un preu de cinc euros.

La jornada diürna se celebrarà al centre social La Verduleria amb aportacions lliures per assistència, tot i que es demana certa col·laboració, ja que amb això es cobreixen les despeses del festival

La jornada diürna se celebrarà al centre social La Verduleria amb aportacions lliures per assistència, tot i que es demana certa col·laboració, ja que amb això es cobreixen les despeses del festival. Començarà a les 11 h amb un taller no mixt sobre sonorització i il·luminació impartit per les professionals de renom Aline Rubinato i Miriam López. A les 13 h començarà el primer passi de l’espectacle Barbuda, dirigit a un públic de totes les edats, pel grup teatral La dona de verd. Després del vermut i la paella vegana, es farà un segon passe de Barbuda a les 18:30h, seguit de l’actuació d’Angustias, La princesa del MIDI, artista castellonenca que versionarà cançons de cobla antigues resignificant-les amb un to actual i feminista. Mentrestant, l’espai comptarà amb una minifira feminista i una zona de lleure infantil, per tal de poder conciliar la maternitat amb l’oci.

La participació, que en altres edicions ha oscil·lat entre 200 i 300 persones, s’espera novament alta. La combinació d’horaris diürns amb nocturns, així com la varietat d’activitats, fa que passen centenars de persones molt diverses durant la jornada. Fins ara, tant les festes prèvies com els festivals han sigut un èxit segons valora l’organització, i han estat treballant per tal que aquesta edició ho torne a ser.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!