Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ
INFOGRAFIES | Anna Payán

Ciència per vendre fum

Anxo Vidal Cristina Sans Ponseti

Imaginem que anem pel carrer i una persona desconeguda ens ofereix una cigarreta mentre diu: “Pren-te això. Fes-me cas, que no fa mal, xe!”. Ara...

Els anys de plom de la caseta i l’hortet

Eloi Latorre

L’eclosió de les urbanitzacions dels anys seixanta i setanta, venuda com un símbol de progrés econòmic i social durant el darrer franquisme, lluny de satisfer...

Jugar sense competir

David Martín

L’auge dels jocs de taula i de rol dels últims anys ha generat una indústria pròpia i una subcultura fidel. A banda de les propostes...

“Ens cal pensar-nos com a subjectes de les polítiques públiques de lleure, oci i turisme”

Mar Vallecillos

“Nosaltres, ara mateix, som part d’un decorat turístic. Estem treballant pel turisme sense cobrar”, diu Ernest Cañada des d’una cafeteria del barri del Raval de...

D’any de figues, no te’n rigues

Jordi Garcia Miravet

Han estat un producte molt valorat, pels seus efectes curatius, perquè ajuden a regular la digestió, combaten l’esgotament i el nerviosisme, estimulen la capacitat de...

IA generativa, una maquinació extractivista

Nia Soler

La producció artificial de continguts mitjançant la informació de bancs de dades, a banda d’una vulneració dels drets d’autoria, és un mecanisme de control devastador...

Un oci coherent amb l’economia social i solidària

Aitor Blanc

L’estiu és moment de gaudi i esbarjo, de festes populars i, els darrers temps, sobretot de festivals. La mercantilització de l’oci amb la proliferació de...

Llibres de text, estudiem bé si són necessaris

Maite Cusó

Els claustres dels centres educatius han de prendre les regnes per triar aquells materials de suport a l’alumnat estrictament necessaris, que tinguin una utilitat a...

La goteta de pipí

Lídia Far Ballester

Has de fer l’examen de mates i et fan seure per ordre alfabètic i va i el teu cognom és Fernández i el de Lucía...

Corregir les asimetries de poder i empoderar la ciutadania

Simona Levi

Parlem de l’obligació de demostrar que s’ha fet un esforç de verificació i demostrar com s’ha fet. Això comporta fer aflorar com es crea una...

La càrrega de cures, una malaltia amb nom de dona

Sira Vilardell

Quan s’ha de pensar en com cobrir les necessitats més bàsiques, no ja per a una mateixa sinó per les altres persones de l’entorn, apareixen...

Fomentar l’autoregulació des de les institucions

Joan Maria Morros

Apostem per clarificar l’ecosistema informatiu, i considerem que eines d’autoregulació, com el segell de qualitat del CIC, són mecanismes efectius i necessaris per assegurar aquesta...

Contra la infància i la joventut migrant: la seqüela

Florencia Brizuela González

Durant les últimes setmanes, la joventut migrant i racialitzada ha estat novament en el debat públic. D'una banda, assistim al lamentable debat i baralla en...

Barcelona Tropical

Carlos García Cádiz

L’estrella que coronava la torre del que havia estat l’atracció turística més gran de la ciutat brillava sota el sol, projectant uns estranys reflexos sobre...

Transitar cap a un model agroecològic per no desaparèixer

Marina Marcet

El risc de no fer el trànsit a un model de producció més sostenibles és la liquidació de la pagesia, deixant en mans de l'agroindústria...

GRAFISME | Victor Serri / Pau Fabregat

Fum verd per tapar els avisos de la ciència

Meritxell Rigol

Les operacions de rentat verd corporatiu, habituals fins i tot en els sectors més contaminants, no només són pràctiques enganyoses per les consumidores, sinó que...

Dignificar la feina al camp també és mediambiental

Josep Carles Vicente

Amb la voluntat creixent de la preservació i recuperació de la natura, que nosaltres compartim, les decisions de l’Eurocambra passen a ser més vinculants, i...

Accions legals que fan caure caretes eco

Meritxell Rigol

Als Països Catalans consten cinc denúncies per relats ambientals enganyosos. En el cas de Repsol, davant les autoritats de consum espanyoles, mentre les principals embotelladores,...

FOTOGRAFIA | Victor Serri

Formatge de bon fer, bona llet cal menester

Sara Romero

El formatge és un aliment fresc o madurat fet, a casa nostra, a partir de la quallada de la llet de vaca, de cabra o...

Urbanisme hostil: com, per què i per a qui?

Conchi Berenguer

Assistim cada cop més a intervencions en el teixit de les ciutats que pacifiquen el trànsit, eliminen barreres arquitectòniques i proveeixen nous equipaments públics i...

SIBARRITA. Demana un gintònic amb una marca de ginebra de l’Uzbekistan amb 18 anys de maceració amb safrà tailandès, especiada amb llavors de papaia veneçolana, i aigua tònica mineralitzada en un brollador noruec. Acabarà enduent-se una birra en got de plàstic uns quants graus més calenta que el que recomanen les autoritats sanitàries. | Anna Payán

Gent amb molta barra

Merlí Tronat

“Una cervesa és poca cosa. Dues cerveses són poca cosa. Tres cerveses és correcte. Quatre cerveses... Són poca cosa”. Aquesta i altres fites del pensament...

La temptació del no-res

Eloi Latorre

Deixar d’expressar-se, de comunicar, d’actuar i abonar l’anonimat i el silenci és una pulsió empeltada en el pensament i la creació des de sempre, que...