Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Tota massacre explota d’un context

Una prova en format de còmic de la guerra encoberta de l’administració de Richard Nixon cap al moviment estudiantil d’esquerres, que és només una de les moltes trames acuradament detallades per Derf Backderf en aquesta obra de culte traduïda per primer cop al català

Kent State: Quatre morts a Ohio  és una novel·la gràfica que fixa els ulls als clatells de víctimes i botxins de la massacre a la Universitat Estatal de Kent (Ohio) el 1970. Quatre estudiants morts i nou de ferits durant els tretze segons sagnants que va durar la pluja de bales de la guàrdia nacional sobre una manifestació pacífica i dispersada, després d’una setmana de setge i d’aplicació de la llei marcial al campus.

Un crim estatal que va continuar amb l’escabetxada a la Universitat Estatal de Jackson (Mississipi), amb dues morts i dotze ferides d’entre manifestants que s’amagaven a la zona residencial de la universitat. Una prova més de la guerra encoberta de l’administració Nixon cap al moviment estudiantil d’esquerres, que és només una de les moltes trames acuradament detallades per Derf Backderf en aquesta obra de culte traduïda per primer cop al català.

Una obra que, més que de ficció, té vocació documentalista tant de les històries personals de com de la trajectòria dels moviments estudiantils i la resposta pacifista a la guerra del Vietnam

Backderf, a més de ser un caricaturista polític premiat i autor d’aventures gràfiques i periodístiques –com Mi amigo Dahmer (Astiberri, 2010) sobre el Carnisser de Milwaukee–, és un cirurgià dels motius i de les emocions. Escull perfils de personatges reals i pren totes les fonts informatives que té a l’abast per reproduir un relat exhaustiu del context i l’auge de la violència en les vides del músic Jeff Miller, l’activista Allison Krause, la logopeda Sandy Scheuer i Bill Schroeder, membre del cos d’entrenament d’oficials de reserva, el ROTC. Gràcies a la seva labor sabem qui eren i què feien les víctimes abans de ser assassinades sota la responsabilitat del govern.

Una obra que, més que una ficció, té vocació documentalista tant de les històries personals de com de la trajectòria dels moviments estudiantils –l’ESD i els Weathermen–, la resposta pacifista a la guerra del Vietnam, la incursió del ROTC a les universitats, els cinc cossos policials que participaven en el setge i la possible implicació en els fets l’espia de l’FBI, Terry Norman. Van caldre molts anys per donar llum veraç a aquests esdeveniments i segons la trama, encara han quedat misteris pendents de resoldre.

Article publicat al número 546 publicación número 546 de la Directa

NOVEL·LA GRÀFICA

'Kent State: Quatre morts a Ohio'
Derf Backderf
Traducció: Núria Molines
Ed. Finestres, 2022
288 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!