Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Tres anys sense "veritat i garantia de no repetició" després de la mort d'un bomber de la Generalitat de Catalunya

La investigació interna, iniciada i tancada poc després de l’accident, no ha atribuït responsabilitats. En el procés judicial, recentment la Fiscalia ha apuntat dos membres de l’operatiu per homicidi imprudent i la Generalitat com a responsable subsidiària. La família de Joan Liébana, que va perdre la vida durant un incendi en què ningú va advertir que havia quedat atrapat, denuncia que el Departament d'Interior "s'ha rentat les mans" en el camí, encara per fer, d'aclarir els fets

Concentració per la mort del bomber Joan Liébana, davant la seu d'Interior | Arxiu

Veritat, justícia i garantia de no repetició és el que demana la família de Joan Liébana Tardío des de fa tres anys, quan va morir durant l’extinció d’un incendi en una nau de Vilanova i la Geltrú. El bomber va quedar-hi atrapat, però cap company ni superior va advertir que no n’havia sortit.

“Com s’explica que entrin cinc persones, en surtin quatre, i que absolutament ningú alerti que en falta una?”: la pregunta es manté intacta, i el pes de no haver obtingut una resposta augmenta damunt la família, en què Joan no era el primer bomber. També n’era el seu pare, ja jubilat. “No hi ha cap motiu que expliqui que no l’anessin a buscar, i Interior se n’ha rentat les mans, ens ha mostrat des que va morir que la mort del Joan els molesta”, ha expressat avui, envoltat d’amistats del seu fill, familiars i companys de professió.

“Com s’explica que entrin cinc persones, en surtin quatre, i que ningú alerti que en falta una?”: el pes de no obtenir una resposta augmenta damunt la família de Joan Liébana

A peu de la Conselleria d’Interior, han organitzat un acte en memòria de Joan i contra l’oblit que, consideren, busca la institució. Parlen de “pacte de silenci” i de “total desemparament”, per part de la Generalitat, en els tres anys de camí per aclarir els fets. Consideren que el procés penal que sostenen fins avui és “l’única via per obtenir un relat veraç”. Preveuen que aviat s’iniciï la fase oral del judici.

El recent escrit d’acusació de la Fiscalia, amb data de 10 de maig, recull que Liébana va ser trobat “casualment” quan dos bombers van tornar a entrar a la nau, un cop extingit l’incendi, per ventilar-la. “No va ser fins que va passar una hora de rellotge que van ensopegar per casualitat amb el cos sense vida del Joan. Ningú va dir res sobre la seva absència. En cap moment, en tota una hora”, expressa amb incomprensió, com el primer dia, la família de la víctima.

La Fiscalia sol·licita tres anys i tres mesos de presó per un cap del cos de Bombers de la Generalitat i dos anys per al binomi de Liébana, és a dir, el bomber amb qui treballava i que, en els operatius del cos, s’entén com una parella indivisible. També en demana la inhabilitació durant aquest temps.

De la investigació interna del cas, no se n’han derivat responsabilitats. Per la família, es va donar per tancada sense prou informació i cada vegada dista més de la judicial

En l’acusació de la Fiscalia, que la Directa ha pogut consultar, els atribueix un delicte d’homicidi per imprudència greu i, al superior, també un delicte contra la seguretat dels treballadors. La Generalitat consta en la causa, com a responsable civil subsidiària.

Fa dos anys que el Comitè de Seguretat i Salut del Cos de Bombers va donar per finalitzada la investigació interna del cas, de la qual no se n’han derivat responsabilitats. “El que es va veient en la investigació judicial cada cop dista més de les conclusions de l’informe intern”, remarca la família de Liébana, que denuncia que es va fer amb presses i sense comptar amb prou informació.

 

“Les hipòtesis de la institució el que fan és culpabilitzar el Joan, és desolador veure com l’ataquen després de mort”, ha expressat el pare de Liébana, referint-se a les conclusions de la investigació interna. “Una maniobra acaba quan tots som fora; els errors dels seus companys, i que l’administració no ajudi a saber la veritat, és inadmissible”, ha expressat durant l’acte en record del seu fill.

“Des de la direcció de Bombers no s’ha tingut mai la intenció de saber, o explicar, què i com va passar, perquè això implicava assumir responsabilitats”, exposen familiars i amistats de la víctima.

“Necessitem veritat per no tornar a abandonar el Joan, per fer justícia, i perquè no torni a passar; per ara no s’han pres mesures per la no repetició”, ha expressat el pare de la víctima, també bomber, ja jubilat

Alhora, critiquen que la mort de Joan Liébana no hagi implicat la implementació de canvis al cos per garantir que no es repeteixi una situació com la que va acabar amb la vida del bomber, de trenta anys, en un taller en què no hi havia cap vida per rescatar.

“Necessitem veritat per no tornar a abandonar el Joan, per fer justícia, i perquè no torni a passar; per ara no s’han pres mesures per la no repetició”, ha expressat el pare del bomber. “La mort d’un treballador surt més barata”, lamenta.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!