Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Tsunami Democràtic se la juga al Camp Nou

Després que el Comitè de Competició de la Lliga de Futbol Professional ajornés el partit que havia d'enfrontar el F.C. Barcelona i el Reial Madrid el passat 26 d'octubre al Camp Nou per esquivar les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem, el clàssic torna a la capital catalana entre grans mesures de seguretat. Tsunami ha reconegut que una "gran acció" amb drons no es va poder dur a terme a causa de l'actuació policial, perquè els van interceptar

Imatge panoràmica de la protesta fora del Camp Nou | Sira Esclasans

Ha arribat el dia que molts temien. Tant és així que Tsunami Democràtic va guanyar sense baixar de l’autocar, com es diria en l’argot futbolístic. Dimecres 18 de desembre a les 20 h, el F.C. Barcelona i el Reial Madrid s’enfrontaran al Camp Nou si tot marxa segons el previst. En paral·lel a les 99.354 espectadores que entren al coliseu barceloní, el clàssic de la lliga espanyola masculina de futbol té un públic potencial de 650 milions de teleespectadors, i aquesta és la gran preocupació de la Lliga de Futbol Professional (LFP), presidida pel confés ultradretà Javier Tebas.

La plataforma ha advertit pels seus canals de difusió que “tothom podrà veure el partit i el missatge ‘Spain sit and talk’ arribarà a tot el món”, el que sembla descartar que l’objectiu de l’acció sigui evitar la disputa del matx

Ja fa dies que Tsunami Democràtic va anunciar la convocatòria nacional sota el lema “Drets, llibertats, autodeterminació”, cridant la gent a concentrar-se a les 16 h de la tarda en quatre punts al voltant de l’estadi: al carrer d’Arístides Mallol amb l’avinguda Joan XXIII, a aquesta mateixa avinguda amb el carrer Menéndez i Pelayo, i a les cruïlles dels carrers Elisabeth Eldenbenz i Arístides Mallol amb la Travessera de les Corts. La plataforma ha advertit pels seus canals de difusió que “tothom podrà veure el partit i el missatge ‘Spain sit and talk’ arribarà a tot el món”, el que sembla descartar que l’objectiu de l’acció sigui evitar la disputa del matx al Camp Nou, recinte esportiu que ja ha estat epicentre de reivindicacions polítiques en altres ocasions.

L’única qüestió que a hores d’ara sembla clara és que la convocatòria esdevindrà multitudinària. Una quarantena d’autocars amb manifestants es desplaçaran a Barcelona des de diversos punts del Principat, al mateix temps que s’han convocat una vintena de marxes des de diferents barris de la ciutat de Barcelona i poblacions properes per acudir en grup als punts de trobada de l’acció, cites que es poden consultar en aquest mapa. Durant els darrers dies han aparegut pancartes de grans dimensions a múltiples indrets del país, així com cartells a les marquesines de les parades d’autobús i metro de l’Àrea Metropolitana.

La consigna és clara: “les accions d’avui, com totes les de Tsunami Democràtic s’emmarquen en la més estricta no-violència” i les recomanacions les típiques d’un vespre de futbol: portar ràdio, aigua i entrepà. Tot i les moltes especulacions que s’han publicat als mitjans de comunicació durant els darrers dies, La Vanguardia ha esdevingut protagonista de l’acció el mateix dia del partit. Arran d’un article de Mayka Navarro on assegura que l’acció consistiria a llençar pilotes inflables de color negre al terreny de joc, Tsunami Democràtic ha desmentit el mitjà del Grup Godó però ha animat les manifestants a sumar-se a la idea: “El Tsunami és com l’aigua, s’adapta i adopta idees. Tsunami accepta el #ChallengeVanguardia i anima tothom a dur una pilota inflable i escriure un missatge per al món”. L’àrbitre no ha xiulat l’inici del partit però el cuir ja fa temps que ha començat a rodar.

Un manifestant aixecant un cartells amb el lema “Spain, sit and talk” a primera hora de la tarda davant de l’estadi barcelonista |Freddy Davies

A partir de les 4 de la tarda, cada cop més persones han començat a concentrar-se al  voltant de l’estadi del F.C. Barcelona. Un grup portava rèpliques augmentades dels projectils de foam que fan servir els Mossos d’Esquadra i figures unflables amb forma d’ulls. A la sortida de l’estació de metro de les Corts, les manifestants agafaven cartells del Tsunami on es podia llegir “Spain, sit and talk” d’una bici on estava indicat “Si vas al camp. Self-service”. Segons Tsunami Democràtic, s’estan repartint 100.000 cartolines en els afores del camp de futbol. A més, recorden que “per dur a terme l’acció és imprescindible que el partit es pugui disputar i l’afició amb entrada i carnet pugui accedir a l’estadi” i demanen als agents de policia “prudència, professionalitat i proporcionalitat davant de les accions de les properes hores”.

Les manifestants tallen la Diagonal |Freddy Davies

Ja des de l’arribada de les primeres manifestants, grups de Sanitaris per la República han començat a desplegar-se als voltants de l’estadi. El col·lectiu que presta primers auxilis durant les concentracions independentistes té previst mobilitzar un centenar de voluntàries. Cap a les cinc de la tarda, les manifestants que es trobaven al davant de l’hotel Sofia han tallat el trànsit de la Diagonal. Precisament, des d’aquest hotel ha sortit cap a tres quarts de set de la tarda l’autocar del Barça per dirigir-se a l’estadi i minuts més tard ho feia el del Reial Madrid.

Les portes del camp de futbol han obert minuts abans de dos quarts de set de la tarda. Les persones assistents han començat a entrar a partir d’aquell moment a les instal·lacions del F.C. Barcelona, amb registres exhaustius per part del personal de seguretat. Segons Tsunami Democràtic, en algun dels accessos s’han requisat les cartolines de protesta, mentre que en altres es pot accedir amb elles al camp sense problema.

Càrregues policials al voltant del Camp Nou |Freddy Davies

Pocs instants abans del començament del partit, des de les xarxes de Tsunami Democràtic han informat que “ja tenim actives les projeccions per seguir en directe el Clàssic del Barça i el Madrid” i animaven a la gent a concentrar-se a la travessera de les Corts. Dins de l’estadi, durant el tradicional mosaic que es realitza a les graderies abans del partit, s’ha pogut escoltar el clam “llibertat presos polítics” i poc després les cartolines de la protesta prenien el protagonisme al mosaic.

Als afores de l’estadi, a l’altura de l’accés 18, s’han viscut moments de tensió entre una columna d’aficionats ultres del F.C. Barcelona i persones assistents a la convocatòria de protesta. Després d’alguns cops i empentes, els antiavalots dels Mossos d’Esquadra han carregat per dispersar les persones que s’hi trobaven a l’indret i posteriorment han format un cordó que separa la travessera de les Corts en dos. Els enfrontaments entre Mossos i manifestants s’han repetit en diferents punts i mitjans de comunicació com TV3 informen d’una persona detinguda per, suposadament, llançar una ampolla de vidre als agents. Des d’Arran, organització juvenil de l’esquerra independentista, han informat de la detenció d’un dels seus militants. Un dels punts calents ha estat l’exterior de l’accés 16 del Camp Nou, on les manifestants han llançat objectes contra els Mossos i han format barricades, que han acabat amb una gran càrrega dels agents antiavalots.

 

Dins de l’estadi, al minut deu de la segona part, s’han produït llançaments d’algunes pilotes de plàstic -grogues majoritàriament- des de la grada. Algunes han arribat al camp i el joc s’ha interromput durant dos minuts. A les graderies se sentien crits de “llibertat presos polítics” i “Visca el Barça i visca Catalunya”. A fora, han continuat les barricades amb foc, les corredisses i les càrregues dels Mossos, especialment a l’accés 16. Des de la megafonia de les instal·lacions esportives han recomanat als aficionats no abandonar l’estadi pels accessos del sud de l’estadi, que és on es concentren els aldarulls.

En finalitzar l’encontre, Tsunami Democràtic ha publicat un manifest on valoraven la jornada de protesta i on han informat que una “segona fase de l’acció” no s’ha pogut produir per l’actuació policial. “Tsunami no posa excuses. Epic fail? Tsunami no ho creu. Un cop més, la gent no ha fallat i segueix tenint clar que això continua mentre no hi hagi autodeterminació, drets i llibertat”, conclouen. Segons han explicat en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, tres drons havien de fer visibles diversos missatges, però van ser interceptats per la policia.

Almenys una seixantena de persones han estat ferides durant les càrregues policials, segons el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i 10 van ser detingudes per desordres públics. Segons el Grup de Periodistes Ramon Barnils, quatre periodistes també han estat ferides: dues per bales de foam, una per una pedra llançada per manifestants i la quarta per ultres d’extrema dreta. L’associació també ha recollit casos de professionals que denuncien coaccions i amenaces per part d’agents policials.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU