Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Es llança la campanya Tsunami Democràtic per donar resposta a la sentència del Tribunal Suprem

Només 24 hores després de la reunió a Ginebra de delegacions de JxCat, ERC, CUP, ANC i Òmnium irromp a les xarxes socials una campanya que en la seva "1a onada" fa una crida a "canviar l'estat de les coses". Aquest divendres, 13 de setembre, s'ha fet pública la "segona onada", un manifest titulat 'Mar arrissada' que reivindica la "drets, llibertats i autodeterminació"

| Arxiu

A les portes de la sentència del Tribunal Suprem, irromp a les xarxes socials la campanya Tsunami Democràtic. Fa mesos que des de diversos espais sobiranistes s’expressa la necessitat d’articular una estratègia de mobilitzacions per donar resposta a la més que probable condemna amb penes elevades que està redactant Manuel Marchena, però fins ara no s’havia concretat res.

Aquest 2 de setembre, passades les nou del matí, els comptes de Twitter i d’Instagram @tsunami_dem han començat a bullir amb el llançament d’un missatge: “Amb la noviolència i la desobediència civil com a eines, avancem-nos a la sentència. Canviem l’estat de les coses. Tu ets el tsunami”. La campanya pretén vehicular una resposta ciutadana a la sentència judicial. Tot i que de moment, encara no s’ha fet pública cap convocatòria o acció específica, es fa una crida a estar amatents i subscriure’s al canal de Telegram. La campanya es llança només 24 hores després de la reunió a Ginebra entre delegacions de JxCat, ERC, CUP, ANC i Òmnium.

Passades les nou del matí, els comptes de Twitter i d’Instagram @tsunami_dem han començat a bullir amb el llançament d’un missatge: “Amb la noviolència i la desobediència civil com a eines, avancem-nos a la sentència. Canviem l’estat de les coses. Tu ets el tsunami”

A la pàgina web, quan el compte enrere ha arribat a zero, s’ha publicat un comunicat on especifiquen que no es tracta d’una nova organització sinó d’una campanya “constant, contínua i inesgotable i s’insisteix que “no podem desistir en la defensa dels drets individuals i col·lectius, perquè no són només paraules o convencions que sonen bé. Són accions que s’exerceixen dia a dia. I si no s’exercissin, perdrien sentit fins a desaparèixer”. El text reconeix “la desorientació i la frustració acumulades per les conseqüències de la repressió” però assegura que “en el moment en què tot sembla aturat sorgeix un nou impuls. Perquè la gent sempre hi ha estat”. A més, dins l’apartat “1a onada: un mar de fons” s’hi pot visionar un vídeo on apareix una cassola amb aigua bullint que es va convertint en vapor al costat del missatge “Canviem l’estat de les coses”.

A més dels usuaris de Tsunami Democràtic, destacats representants institucionals, d’entitats, així com preses i exiliades polítiques han avalat la iniciativa, fent-ne difusió a través dels seus canals.

El mes de juliol la sala segona del Suprem va assegurar que la sentència es faria pública al setembre o a l’octubre, quan ja farà dos anys que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart són en presó preventiva i més d’un any i mig la resta de presos polítics.


Segona Onada

El passat 11 de setembre, membres de la campanya van desplegar quatre pancartes des de les torres venecianes de Barcelona, un cop va acabar l’acte final de la manifestació de l’ANC i Omnium, on es podia llegir “Organitzem la resposta a la sentència. Tsunami democràtic”. Aquest divendres 13 de setembre, però, s’ha fet pública la segona part de la campanya, que consisteix en la publicació d’un manifest que s’ha titulat Mar arrissada. “El marc actual no pot ser assumir que ‘la sentència serà dura’, sinó que les opcions són: ‘O absolució o resposta’. O llibertat i drets o resposta”, afirmen des de la campanya. També expliquen que l’objectiu no vol ser solament una resposta a la sentència: “Pretén recordar a la minoria que ostenta el poder i que restringeix, limita i anul·la drets i llibertats: ‘Vosaltres sou a dalt, però nosaltres som a tot arreu'”.

Per fer-ho possible, defensen la noviolència i la desobediència civil. I apunten que per ser efectiva “aquesta desobediència ha de tenir un objectiu clar, adaptar-se a les circumstàncies i ser capaç de prolongar-se en el temps. Les lluites guanyades, tant passades com actuals, ens marquen el camí: perseverança, determinació i coherència”, conclouen.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!