Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Un grup de neonazis origina incidents a la Universitat Autònoma de Barcelona

El grup de feixistes s'ha col·locat a escassos metres d'una paradeta informativa de Societat Civil Catalana, entre les membres d'aquesta entitat espanyolista i una concentració de rebuig a la seva presència

Aquest migdia, la Universitat Autònoma de Barcelona ha estat l’escenari d’un nou incident provocat per un grup de feixistes provinents de municipis del Vallès Occidental. Alguns d’aquests neonazis són els mateixos que, fa poc més de quinze dies, es van concentrar a les portes del centre social L’Obrera de Sabadell. Aquella acció de provocació ha despertat una onada de rebuig i solidaritat antifeixista que tindrà com a punt àlgid la manifestació unitària convocada el diumenge 24 d’abril a dos quarts de sis de la tarda a la plaça Imperial de la cocapital vallesana.

El grup de neonazis s’ha dirigit fins al davant de les facultats d’Economia i de Ciències Polítiques i Sociologia, on han pres posició a escassos deu metres d’una paradeta informativa del jovent de l’entitat espanyolista Societat Civil Catalana. La presència dels neonazis s’ha fet notar al recinte universitari a partir de les dotze del migdia, quan el grup format per aproximadament vint-i-cinc nois i noies d’estètica ultra ha aparegut al bar de la plaça Cívica, al bell mig del campus de Bellaterra. Minuts més tard, s’han dirigit fins al davant de les facultats d’Economia i de Ciències Polítiques i Sociologia, on han pres posició a escassos deu metres d’una paradeta informativa que el jovent de l’entitat espanyolista Societat Civil Catalana (SCC) havia muntat en aquest indret.

Algunes estudiants havien convocat una concentració de protesta contra la presència de SCC, tan sols tres dies després que l’entitat unionista hagués aixecat la mateixa carpa a la plaça Cívica. En aquella ocasió, segons expliquen a la Directa testimonis presencials, algunes joves van apropar-se a la parada de SCC i van arrencar una bandera espanyola per, posteriorment, estripar-la. Per aquest motiu, el jovent de SCC, que avui ha comptat amb el suport –entre altres– de membres de Nuevas Generaciones del Partit Popular de Sant Cugat, han mostrat pancartes amb lemes com Universidad de todos i Fora matons, contra el grup d’estudiants que rebutjava la seva presència, als integrants del qual han qualificat de “navajeros”.

Salutacions feixistes al campus de Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona

A poc a poc, s’ha anat aplegant més gent per protestar contra la presència de SCC i del grup de neonazis, que presenciaven l’escena, desafiants, sense rebre cap al·lusió ni retret per la seva presència per part del jovent de SCC. Ràpidament, membres de la seguretat privada de la UAB s’han interposat entre els dos grups espanyolistes i la concentració de protesta. Els neonazis han fet salutacions feixistes i han col·locat adhesius contra L’Obrera de Sabadell. Simultàniament, el nombrós grup d’estudiants antifeixistes, que ha aplegat fins a tres-centes persones, ha començat a cridar consignes com “UAB sempre antifeixista” i “Fora feixistes de la universitat”.

Els agents dels Mossos han encapsulat el grup de neonazis i se’ls han endut a una de les àrees del campus cobertes de gespa, on els han identificat abans de procedir a evacuar-los de la zona
Passades les dues del migdia, SCC ha desmuntat la parada, però el grup de neonazis s’ha mantingut al mateix lloc, expectant. Agents de paisà del grup de mediació dels Mossos d’Esquadra han parlat amb el grup de feixistes i, minuts després, han marxat escales avall cap a la passarel·la ubicada en paral·lel a la biblioteca de Ciències Socials. Ha estat en aquest moment quan s’han produït les escenes de més tensió, que queden reflectides en un vídeo publicat per Nació Digital. Dues antifeixistes s’han acostat al grup de neonazis per empentar-los i recriminar la seva presència al campus. La resposta dels ultres no s’ha fet esperar i alguns d’ells s’han abraonat contra els membres de seguretat privada i els agents de paisà que separaven els dos grups. Des del grup antifeixista, s’ha llançat una ampolla de vidre que ha impactat sobre un dels membres de seguretat privada, instants abans que apareguessin una quinzena de vehicles de l’ARRO i la BRIMO, ambdues unitats antidisturbis del cos de Mossos d’Esquadra. Finalment, els agents dels Mossos han encapsulat el grup de neonazis i se’ls han endut a una de les àrees del campus cobertes de gespa, on els han identificat abans de procedir a evacuar-los de la zona.

Des del seu compte de twitter, l’agrupació de joves de SCC ha volgut “lamentar i condemnar els incidents entre neonazis i l’extrema esquerra independentista” i ha equiparat l’acció dels neonazis amb la protesta antifeixista contra la seva presència afirmant que “ambdós comportaments són feixisme i matonisme”. Per la seva banda, la UAB ha emès un comunicat de rebuig a “la presència d’un grup de neonazis que ha provocat incidents”. En aquesta missiva, afirmen que l’equip de govern de la universitat havia reforçat el servei de vigilància i seguretat i havia informat sobre l’acte de SCC a les “autoritats responsables de la seguretat pública” per garantir “la seguretat de les persones i el seu dret a la llibertat d’expressió”. El comunicat acaba destacant la “condemna sense pal·liatius dels fets violents ocorreguts i expressa el seu rebuig absolut a les ideologies totalitàries a la universitat”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!