Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El 'lobby' de propaganda i pressió sionista té un nom: ACOM

| Arxiu

Al passeig de la Castellana, en ple centre financer de Madrid i envoltada d’empreses multinacionals del sector immobiliari i d’inversió privada, trobem les oficines d’Acció i Comunicació a l’Orient Mitjà (ACOM). A la mateixa adreça hi figura l’Associació per a la Concordança a l’Orient Mitjà (ACOM), que segons el registre mercantil tindria com a finalitat oferir serveis de diversió i recreatius. Malgrat aquesta activitat declarada, des de les oficines de la Castellana es monitoren d’altres actuacions més controvertides. Segons explicava Ángel Mas, president de l’organització, en el discurs de recollida del premi Or Janucá –que atorga anualment la Comunitat Jueva de Madrid (CJM)–, “ACOM neix per influenciar l’agenda política nacional en favor d’Israel” i, segons ell, la seua activitat és possible gràcies a “la col·laboració de molts voluntaris que contribueixen amb el seu temps i a les generoses donacions de persones anònimes”. Aquest premi, que valora l’activitat de l’associació sionista en defensa de l’Estat d’Israel, també va ser atorgat en edicions anteriors a dirigents del Partit Popular, com Alberto Ruíz Gallardón o Esperanza Aguirre.

El punt de mira del ministeri Hasbarà israelià se centra principalment en la campanya Boicot Desinversions i Sancions (BDS), i per aquesta tasca compta amb un pressupost de 26 milions de dòlars

A finals de 2015, Israel creava el ministeri Hasbará (eufemisme que fa referència a “propaganda”) amb l’objectiu de “fer front a la campanya de deslegitimació d’Israel i els seus efectes econòmics, polítics i culturals”. El punt de mira d’aquest ministeri se centra principalment en la campanya Boicot Desinversions i Sancions (BDS), i per aquesta tasca compta amb un pressupost de 26 milions de dòlars. Aquesta preocupació del ministeri israelià és compartida per ACOM, que des del seu portal web intenta mobilitzar el sionisme militant contra les activistes per Palestina i fer pressió per il·legalitzar la campanya del BDS, que compta amb el suport de més de 170 organitzacions de la població civil palestina.

A més de difondre propaganda sionista, ACOM també s’especialitza a emprendre accions legals i pressionar a institucions i partits polítics que donen suport a la campanya del BDS. A banda de les tradicionals desqualificacions, com acusar-los d’antisemitisme o racisme, ara han iniciat una nova estratègia: intentar vincular el BDS amb el terrorisme en nom de la gihad. “El racista BDS, cercat per la justícia”, és el títol d’un article publicat al web d’ACOM on es diu textualment: “seguim apel·lant al sentit comú dels regidors d’aquests municipis perquè rectifiquen una decisió que els situa en el mapa mundial de la ignomínia, està sent instrumentalitzada pels amics dels gihadistes”.

Captura de pantalla de la web d’ACOM, que conté una campanya explícita contra el BDS

 

Segons explica Jorge, membre de BDS País Valencià, “ACOM també treballa amb desenes de perfils de Twitter que es dediquen dia i nit a assetjar i difamar contra els ajuntaments adherits, les seues alcaldesses i regidores”, que en algunes ocasions inclús arriben en forma d’insults com: “te veo muerto de hambre. Y sin duchar” (a un regidor de Guanyem Catarroja). Segons l’activista, “a més a més, molts d’aquests perfils de Twitter retuitegen i tuitegen afirmacions i informacions d’extrema dreta, islamòfobes i que neguen la violència masclista”.


Lligams amb el món empresarial i la dreta espanyola

La cara visible i el president d’ACOM és Ángel Guillermo Mas Murcia, que també figura com a acusació particular en la majoria dels contenciosos administratius presentats contra els ajuntaments adherits a la campanya del BDS. Ángel compagina aquesta tasca amb la presidència de la divisió d’assegurances de crèdit hipotecàries de la multinacional Genworth Financial, i és un agent actiu en el desenvolupament de polítiques públiques relacionades a l’habitatge, la concessió d’hipoteques i a l’estabilitat del sistema financer en diferents països.

Ángel Guillermo Mas Murcia va començar la seua carrera en una missió del Ministeri d’Economia espanyol a Hong Kong, per després passar a la vicepresidència de la divisió Àsia-Pacífic del Banc Santander

Mas va començar la seua carrera en una missió del Ministeri d’Economia espanyol a Hong Kong, per després passar a la vicepresidència de la divisió Àsia-Pacífic del Banc Santander a les oficines de Hong-Kong, Pequin i Manila. Tot i el seu perfil com a expert en finances internacionals, Ángel es dedica en els últims anys a defensar els interessos polítics d’Israel a l’Estat espanyol a través de l’organització ACOM i a la publicació d’articles d’opinió a diferents mitjans com El País, l’ABC o Libertad Digital.

L’altra persona darrere els contenciosos administratius és Juan Hernández Quintero, gerent d’ACOM. Hernández va ser regidor del Partit Popular –des de l’oposició– a l’Ajuntament de Getafe entre 2007 i 2011, i també ha contribuït a la propaganda sionista amb articles d’opinió a diferents mitjans de comunicació i blogs.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!