Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Un jove denuncia una agressió per part del coordinador de l’organització neofeixista Hacer Nación d’Alacant

El denunciant assegura que va ser agredit quan despenjava unes pancartes de la via pública amb contingut racista. A la denúncia, assenyala el coordinador alacantí de l'organització neofeixista Hacer Nación, C. R, qui ja acumula diversos procediments judicials per agressions, com a autor dels colps de puny

Informe de lesions | Arxiu

El dimecres 5 de maig, un jove va patir una agressió al voltant de les nou de la nit en un pont situat en el barri de Sant Gabriel d’Alacant, mentre tractava de despenjar unes pancartes en la via pública pel seu contingut racista. “Va vindre corrent i el primer que va fer va ser pegar-li colps de puny al meu nuvi cridant repetidament ‘deixa els meus cartells’”, relata la parella del jove víctima de l’atac, que era amb ell.

Tal com explica a la Directa el jove agredit, un noi de 23 anys, aquella nit, quan anava a recollir la seua parella en cotxe a l’institut, va veure unes pancartes penjades en el pont amb el lema racista “Prou immigració en els nostres barris” i amb les sigles de l’organització neofeixista Hacer Nación. Precisament, aquest missatge va impulsar les joves a decidir llevar les pancartes de la via pública. “Són uns cartells racistes i, damunt, estaven a la porta del meu barri. Tinc molts amics ací i no conec ningú que pense d’aquesta manera”, defensa el jove.

Quan estaven tallant les brides de la segona pancarta, van veure una persona corrent “alterada”, avançant cap a ells, i va propinar colps de puny al cap del jove i arrapades en les extremitats, tal com confirma l’informe de lesions

La víctima de l’atac reconeix que no té vincles amb cap organització militant i que fins al moment no coneixia el grup neofeixista. Així mateix, detalla que un cop estaven tallant les brides de la segona pancarta, van veure una persona que corria “alterada”, avançant cap a ells, i va propinar colps de puny al cap del jove i arrapades en les extremitats, tal com confirma l’informe de lesions, al qual ha tingut accés la Directa. “Sense dir paraula ni propinar-me cap espenta va procedir a donar-me colps de puny en la cara. Per sort, cap va ser greu, no em va donar bé”, subratlla el jove agredit.

Al seu torn, assenyalen que en aquell moment també es trobaven diverses vianants passejant pel pont, les quals van intervenir per separar-los i així evitar que continués l’agressió. Tant la persona agredida com la seua parella, qui també va témer patir una agressió, asseguren que van passar “por”. “Si no arriba a ser per la parella i les tres xiques que estaven en el pont, no sé si haguera sigut molt pitjor tot plegat, supose que sí. Per sort ens van separar”, rebla amb rotunditat. Arran de la intervenció dels vianants, l’agressor que anava acompanyat d’una altra persona, va fugir del lloc, emportant-se els cartells i cridant: “No toques els meus cartells”.

 

El capitost de Hacer Nación Alacant

L’endemà dels fets, segons relaten, van cercar les sigles de la pancarta que havien vist prèviament i, gràcies a les xarxes socials, van poder identificar el presumpte agressor: el coordinador de l’organització neofeixista Hacer Nación, C.R, qui acumula diversos procediments judicials per agressions. La informació sobre el presumpte agressor s’ha inclòs en la denúncia, a la qual ha tingut accés aquest mitjà.

Des del col·lectiu antifeixista d’Alacant s’han fet ressò de l’agressió públicament mitjançant un comunicat on han assenyalat el coordinador de Hacer Nación i han denunciat el cas

De moment, la Directa no ha aconseguit que la Direcció General de Policia a Alacant facilitara cap informació sobre el cas. Així mateix, un cop els fets es feren públics, el presumpte agressor lluny de condemnar-los o negar-los, va publicar a les seues xarxes socials aquest missatge: “Si tu pretens robar hi haurà un dia que tindràs sort i un altre que no podràs”, fent al·lusió a un comunicat antifeixista condemnant precisament l’agressió.

Des del col·lectiu antifeixista d’Alacant s’han fet ressò de l’agressió públicament mitjançant un comunicat on han assenyalat el coordinador de Hacer Nación i han denunciat el cas. Alhora, han fet una crida a “tots els col·lectius, moviments, partits i persones antifeixistes del País Valencià i de l’Estat espanyol a donar resposta a Hacer Nación o col·lectius feixistes, nazis i ultradretans”.


La nova marca per aglutinar els moviments neofeixistes

Aquesta nova agressió se suma a una llarga llista de violència feixista i impunitat que impera en les comarques del sud del País Valencià des de fa anys. El moviment neofeixista Hacer Nación, tal com va publicar La Marea, es va presentar el darrer estiu en un acte a Alcalà d’Henares (Madrid), en un acte que va suposar una escenificació d’un projecte comú entre diferents moviments neofeixistes més enllà de Vox. La intenció era guanyar rellevància política arran de la normalització progressiva del discurs d’odi en l’esfera pública i rendibilitzar la irrupció de l’extrema dreta en les institucions. En paraules del secretari de Hacer Nación en Jaén, Mario Martos, en una entrevista on explicava el projecte, “les organitzacions socials patriotes hem tocat sostre. Hem tocat sostre i hem sigut incapaços d’incidir en la societat de manera significativa, excepte alguna honrosa excepció, i de la mateixa manera, hem fracassat també a l’hora de recollir els fruits de la normalització de part del nostre discurs. Això ens ha portat a la reflexió i d’aqueix debat naix Hacer Nación”.

En les comarques del sud, aquesta organització ha pretès capitalitzar el descontentament social produït per les crisis sanitària i econòmica

En les comarques del sud, aquesta organització ha pretés capitalitzar el descontentament social produït per les crisis sanitària i econòmica amb diverses accions en suport al comerç local; impulsant una plataforma a favor del sector de l’hostaleria i recollint aliments per mitjà de l’ONG Españoles En Acción –creada fa anys per España 2000 en el Corredor de Henares– només per a “famílies espanyoles”, amb l’objectiu de guanyar incidència per tractar de deslegitimar el Govern espanyol i sortir de la marginalitat política.

De fet, l’última acció que van realitzar fou davant l’oficina d’Estrangeria en la província d’Alacant. Eren cinc persones amb dues pancartes que deien: “Inseguretat, degradació, nosaltres decidim. No!” i “Prou immigració en els nostres barris”; vinculaven la migració amb la inseguretat. Tan sols uns dies després, el seu capitost ha estat identificat com a presumpte agressor d’un jove.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!