“La primera generació va venir aquí a buscar feina i callar; si els feien quelcom no passava res, volien evitar problemes. Però arriba un punt que nosaltres, que hem nascut aquí, veiem que com a persona tens uns drets i s’han de respectar; si et vulneren la teva dignitat o sobrepassen uns límits, t’has de queixar. Som d’aquí i ens defensarem fins on faci falta”. A l’Aissa encara li salten les llàgrimes quan parla de la situació en què es va trobar la seva família el migdia del 18 d’abril, en ple confinament per la pandèmia de la COVID-19. Ella treballa en un hospital i havia deixat temporalment la casa familiar per no posar en risc els seus pares i germans: “Em va trucar la meva germana explicant-me que havien vingut dos policies i havien colpejat el meu germà. Pensava que havia exagerat quan m’ho explicava, però aleshores vaig veure el vídeo i no m’ho creia, una actuació desmesurada.”
Tot va passar sota el pis de la família a l’avinguda de Josep Irla de la Bisbal d’Empordà (Baix Empordà). Com es pot veure a les imatges enregistrades per un veí, un agent de la Policia Local d’aquest municipi crida “tu te vas trincao” almenys en dues ocasions abans d’aparèixer al vídeo. Tot seguit, se sent a la mare de la família dir “yo soy su madre, no puede salir de aquí” i irrompen en escena els dos policies, que redueixen el jove Berahima contra uns arbustos que delimiten l’entrada al pàrquing del bloc. En aquell moment, l’intenten tirar a terra i la mare i la germana (de tan sols quinze anys i vestida de rosa) s’acosten per protegir-lo, situació davant la qual els agents reaccionen encanonant les dues dones de la família Bachilly amb una pistola elèctrica Taser de color groc i una aparent arma de foc de color negre, que posteriorment l’Ajuntament va assegurar que era de gas pebre.
En l’enregistrament, es pot observar com el policia que empunya la pistola Taser dona una puntada de peu a la cara de Berahima i l’aconsegueix reduir col·locant-li el genoll sobre el cos
En els cinquanta segons i escaig que dura l’enregistrament, es pot observar com el policia que empunya la pistola Taser dona una puntada de peu a la cara de Berahima i l’aconsegueix reduir col·locant-li el genoll sobre el cos. Tanmateix, la mare i la germana van insistir a salvaguardar la integritat física del noi, que es va poder desempallegar de la violència policial malgrat l’agressivitat dels agents, que no deixaven d’apuntar amb les seves armes al cap les dones. “S’ha vist que ara més que mai s’han de denunciar aquests casos, sobretot perquè si aquesta actuació hagués estat contra membres d’un altre col·lectiu, no hauria estat igual”, assegura l’Aissa en nom de la seva família.
Quatre dies després dels fets, la lletrada Laia Serra va presentar una querella al jutjat de guàrdia de la Bisbal en representació de la mare, la germana, el Berahima i un altre dels seus germans, en Mamadou, que no apareix a les imatges. La querella ha estat acceptada i a hores d’ara els policies actuants, un agent i un caporal amb targeta d’identificació policial (TIP) 158 i 175 resten a l’espera de declarar com a investigats pels delictes de lesions i de tortura o contra la integritat moral, amb els agreujants de discriminació de l’article 22.4 del Codi Penal i de prevalença del caràcter públic del culpable, per la seva condició de funcionaris. Per la seva banda, el jutjat també investiga els quatre integrants de la família que van prendre part en els fets pels delictes d’atemptat i resistència contra l’autoritat i lesions.
L’actuació policial hauria estat motivada per la presència de Berahima, juntament amb el seu germà Mamadou, al garatge comunitari de l’edifici. A causa del confinament decretat per les autoritats per la pandèmia de la COVID-19 i la impossibilitat de sortir al carrer, tots dos estaven prenent l’aire en aquest espai quan van aparèixer els dos agents i van baixar per la rampa al pàrquing de la planta -1. En aquell moment, Mamadou els hauria preguntat el motiu de la seva presència i els policies li haurien recriminat de males maneres el seu interès. Aleshores, en Mamadou els va qüestionar la seva entrada en una propietat privada i, lluny de persuadir-los, els agents van anunciar que entrarien dins l’edifici.
Durant les setmanes posteriors a l’incident, els sindicats policials, de la mà d’alguns mitjans de comunicació, van intentar justificar l’actuació policial engegant un procés de criminalització contra Berahima
Mogut per la por, en Mamadou va pujar les escales per tancar-se al pis familiar i els policies el van interceptar abans que ho aconseguís i li van demanar la documentació, que en aquell moment no portava a sobre. Els agents haurien intentat endur-se el jove –arribant a agredir-lo per tal d’assolir el seu propòsit– i aquest va començar a cridar per demanar ajuda, moment en el qual va irrompre el seu cosí, veí del mateix immoble, i el va aconseguir agafar per introduir-lo al seu pis. En Berahima, alertat pels crits de socors del seu germà, es va topar posteriorment amb els policies, que van desencadenar la situació que mostren les imatges en voler endur-se’l detingut.
Criminalització d’una comunitat migrant
Durant les setmanes posteriors a l’incident, els sindicats policials, de la mà d’alguns mitjans de comunicació, van intentar justificar l’actuació policial engegant un procés de criminalització contra el Berahima, publicant informacions sobre la seva presumpta participació setmanes abans en el robatori d’una motocicleta. “Els policies van anar al garatge, van veure la cara del Berahima i del Mamadou i els van demanar la documentació. Si realment vens a buscar el Berahima i saps qui és, per què has anat pel Mamadou?”, es pregunta l’Aissa. “Nosaltres som nascuts a la Bisbal, som cinc germans que tenim de 15 a 26 anys, els meus pares són d’origen gambià però fa més de trenta anys que viuen al poble i la família hi està arrelada de tota la vida”, explica la jove, que encara no es creu el que estan vivint.
“Jo crec que si hagués estat una persona amb unes característiques d’aquí de tota la vida, haurien dialogat. Amb nosaltres, com ens creuen diferents, amb un nivell socioeconòmic baix, pensen que poden fer el que els doni la gana. Ja no és només racisme, aquí entra el que és el classisme, perquè segurament si fossin uns negres rics, no els hauria passat això”, afirma la jove amb contundència. La comunitat gambiana de la Bisbal és extensa i la majoritària d’origen africà a la capital del Baix Empordà. Des del primer moment s’han bolcat amb la família Bachilly per oferir-los el seu suport davant d’uns fets que els han situat al punt de mira, motiu pel qual ara se senten més desprotegits. “La policia és una persona a la qual tu has de poder acudir quan hi ha algun problema, se suposa que són l’autoritat, jo els veia com algú que va cap al bé i al vídeo veus que és totalment al contrari. Mai penses que això et passarà a tu, jo mai hauria pensat que això passaria a la Bisbal”, confessa l’Aissa encara contrariada.
L’equip de govern del municipi capitanejat per l’alcalde d’ERC, Enric Marquès, que governa en coalició amb la CUP i En Comú Guanyem, va prendre la decisió de suspendre de sou i feina els agents la mateixa tarda dels fets
L’equip de govern del municipi capitanejat per l’alcalde d’ERC, Enric Marquès, que governa en coalició amb la CUP i En Comú Guanyem, va prendre la decisió de suspendre de sou i feina els agents la mateixa tarda dels fets. En un comunicat, van titllar l’actuació de “desproporcionada” i van anunciar que obrien un expedient per esclarir el que havia succeït. La reacció dels policies no es va fer esperar i el mes de juny van presentar al jutjat de primera instància de la Bisbal una demanda de conciliació contra l’alcalde. En l’escrit, exigeixen que es disculpi públicament per haver permès que el consistori emetés aquest comunicat, en el qual es rebutjava qualsevol actitud “racista, xenòfoba, masclista o autoritària”, associant de retruc aquests qualificatius a l’actuació dels agents. A més a més, demanaven que reconegués explícitament que els policies no van tenir una actitud racista i que no faria efectiva la seva suspensió, sota l’amenaça de poder incórrer en un delicte de prevaricació. Paral·lelament, l’advocat dels dos agents, Carles Monguilod, va entrar un escrit a l’Ajuntament en el qual sol·licita que el procediment de diligències preliminars s’aturi fins que no es resolgui el procés penal.
Ara el cas està en mans dels tribunals, qui hauran de depurar responsabilitats. Els Mossos d’Esquadra s’han fet càrrec de la investigació i a part del vídeo que va esdevenir viral tenen les gravacions de les dues càmeres que duien els policies durant la seva intervenció, una adossada a l’uniforme i l’altra a la pistola Taser, ambdós elements incorporats pel consistori a l’equipament del cos de Policia Local l’agost de 2019. D’altra banda, la societat civil de la Bisbal s’ha activat i ha creat un grup de suport a la família, que té previst desenvolupar la campanya #DretsLocalsDretsHumans per promoure una sèrie d’accions de debat entorn d’aquest cas i “transformar el greuge i el dolor” que ha provocat, segons les seves impulsores. Per això, demanen a l’equip de govern que doni suport a la celebració d’un acte públic sobre les intervencions policials comunitàries i el respecte a la diversitat i als drets i llibertats en les actuacions de les policies locals, quelcom que consideren una “assignatura pendent”, així com que es comprometi a “restaurar el dany patit per aquesta família i per extensió a tota la comunitat migrada i que col·labori a incorporar canvis que facin que no es torni a repetir”.
Per la seva banda, l’Aissa ho té clar: “El que esperem és que això no torni a passar i que la policia admeti que ha estat un error, que siguin clars i que diguin la veritat. Som persones i et pots equivocar, però quan tu estàs a la teva feina has d’estar a lloc i saber quins límits tens, i ells els han sobrepassat”, conclou.