Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Un sindicat de Mossos promociona el negoci de la seguretat privada

L'SME ofereix descomptes per als cursos de G.O.A. Tactical, amb qui coorganitza una conferència internacional antiterrorista. La marca d'Alpicat compta amb la filla d’un tinent general de l’exèrcit com a responsable de relacions institucionals

Camp de tir habitual de G.O.A. al complex de Can Bosch a Rosselló (Segrià) | Arxiu

Una parella de perdius i un conill surten al nostre pas sense espantar-se gaire, perquè saben que per aquestes latituds els trets van per una altra banda. Ens trobem al quilòmetre 12 de la carretera nacional 230, a tocar del municipi de Rosselló, al bell mig de la plana de Lleida. Entre granges i camps de secà, es troba el complex Can Bosch, una empresa familiar fundada l’any 1989 pel matrimoni format per Carmen Calderó i José María Bosch Solanes.

Les àrees dedicades a la pràctica de tir han guanyat terreny al complex de Can Bosch (Rosselló), on G.O.A. Tactical ha trobat una base regular on celebrar cursos per a agents

Molta gent de la zona coneix l’indret pel restaurant i les piscines a l’aire lliure de les quals disposa, que a l’estiu esdevenen una bona opció per passar el dia en remull i sufocar la calor tòrrida que sovinteja aquestes contrades. El tir al vol, considerat una pràctica esportiva i recreativa, ha estat constant des dels inicis de les instal·lacions, que ara compta amb dues armeries, i ha ampliat les àrees dedicades a disparar: una galeria de tir d’aire comprimit, una altra de precisió, una de tir pràctic i un camp de compak sporting (una disciplina moderna de tir al vol).

Això ha provocat que als amants habituals d’aquesta activitat, entre els quals principalment es troben caçadors que practiquen la precisió amb què dispararan les seves preses, s’hi sumin policies i militars que troben en aquest espai un bon lloc per instruir-se a través de G.O.A. Tactical Industries, capitanejada per Francisco Galvan Pardo. La seva acadèmia amb seu a Alpicat, a set quilòmetres de distància de Can Bosch, té en aquests terrenys la base d’entrenament habitual i de realització de cursos regulars a Catalunya i la resta de l’Estat espanyol.


Un negoci de la mà dels Mossos d’Esquadra

G.O.A. ha aprofundit en les relacions institucionals i polítiques com una línia estratègica del seu negoci. La responsabilitat en aquest àmbit recau en Eva Álvarez del Manzano, una dona amb una extensa xarxa de contactes dins l’aparell de l’Estat: és filla del difunt tinent general de l’Exèrcit de Terra Bernardo Álvarez del Manzano, qui va ser cap del Comandament d’Operacions de l’Estat Major de la Defensa espanyola.

Entre els principals col·laboradors de l’empresa a casa nostra trobem el Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME), que també té una divisió per a agents de les policies locals. Actualment, l’SME té un pes significatiu dins del cos, ja que la coalició que forma amb dos sindicats més compta amb quatre representants dels dotze que tenen els agents al Consell de la Policia, òrgan de representació paritària de la Generalitat i els membres del cos.

El 19 de novembre, l’SME organitza conjuntament amb G.O.A. i els seus socis a l’Estat d’Israel, el Perú i Polònia una conferència internacional de formació privada policial i militar de “resposta al terrorisme internacional”. L’esdeveniment comptarà amb la presència de ponents nacionals i internacionals, serà totalment gratuït i se celebrarà en un lloc desconegut de la ciutat de Barcelona, que “per seguretat” es donarà a conèixer un dia abans de la cita tan sols a les persones inscrites.

El Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME) també ofereix a la seva filiació un 10% de descompte en els cursos impartits pel G.O.A. Tactical Industries tant a l’estranger com a Catalunya

El sindicat també ofereix a la seva filiació un 10% de descompte en els cursos impartits pel G.O.A. Tactical Industries tant a l’estranger com a Catalunya, així com descomptes especials al gimnàs ubicat a la seva seu d’Alpicat i a un segon que regenten a Balaguer. Fan especial èmfasi en la realització del nou curs universitari d’instructor en tècniques de tir professional, impulsat per l’acadèmia lleidatana amb l’objectiu d’expedir una titulació pròpia amb el segell de la Universitat Europea Miguel de Cervantes.

No obstant això, i independentment de la seva filiació sindical, múltiples agents de la policia autonòmica han passat pel complex de Can Bosch de la mà de G.O.A. els darrers anys. Ho demostren les imatges publicades a internet en les quals apareixen membres de les Àrees Bàsiques Policials (ABP), antiavalots de l’Àrea de Recursos Operatius (ARRO) i la Brigada Mòbil (BRIMO), agents de la Unitat Canina o del Grup Especial d’Intervenció (GEI), dos membres del qual han estat alumnes del centre.

Tot i que G.O.A. forma principalment policies i militars, en alguna ocasió també instrueix civils. Va ser el cas de deu sometents (patrulles veïnals) de pobles propers a Lleida, als quals van assessorar en tècniques de defensa personal i mesures de vigilància sense armes amb el pretext que poguessin fer front a les onades de robatoris que es van produir a les acaballes de l’any 2017.

L’activitat de l’empresa de Galvan no para de créixer i actualment ja té calendaritzada més d’una vintena de cursos durant el primer semestre de 2020, la majoria a Can Bosch i un a l’Iraq. Celebren que l’any 2018 van formar 932 alumnes, xifra que enguany afirmen haver superat des del mes de setembre. “Gràcies a totes les forces i cossos de seguretat per confiar en nosaltres”, clouen.


Oficialitat opaca

Les activitats de G.O.A. i altres operadores del sector estan subjectes a la Llei 5/2004, de seguretat privada, que regula l’activitat de les empreses un cop obtinguda la resolució positiva per part del Ministeri de l’Interior espanyol. Al seu torn, els centres de formació són competència autonòmica i s’inclouen en un registre que –en el cas català– queda sota control de l’Àrea Central de Policia Administrativa dels Mossos d’Esquadra, mitjançant una declaració prèvia de responsabilitat que asseguri el compliment dels requisits de la llei per part dels seus capitosts.

Les places docents de les matèries tècniques estan copades per policies i militars en situació de retir i també en actiu, ja que tenen autoritzada la compatibilitat per desenvolupar aquest tipus d’activitats

Els centres estan obligats a comunicar les formacions que publiciten i el seu professorat està homologat pel ministeri. Les places docents de les matèries tècniques estan copades per policies i militars en situació de retir i també en actiu, ja que tenen autoritzada la compatibilitat per desenvolupar aquest tipus d’activitats que suposen una important injecció econòmica. Els títols que expedeixen els centres no tenen caràcter oficial, però sí que estan homologats per associacions internacionals del sector i aporten reconeixement
i prestigi dins dels cossos policials domèstics.

Finalment, cal esmentar que en cap de les bases de dades mercantils consultades per dur a terme aquest reportatge s’ha pogut trobar el rastre de societats a nom de Francisco Galvan, que només tindria registrades al seu nom dues marques o noms comercials: G.O.A. Tactical Industries Law Enforcement & Military Training i Tacticat Police Defense System. L’estructura empresarial que s’hi amaga darrere continua sent una incògnita a hores d’ara.

Article publicat al número 488 publicación número 488 de la Directa

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!