Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Una acció de desobediència atura les obres de la MAT al tram de Fellines

Una vintena de persones van protestar contra la MAT a la torre 64 i tres activistes van penjar-s'hi. Les opositores a la línia de molt alta tensió critiquen el model energètic actual, contra el que lluites amb accions de desobediència civil

| Arxiu

A les 9 del matí del 12 de juny una vintena de persones van entrar al perímetre de seguretat de la torre 64 de la línia de molt alta tensió (MAT) a Fellines. Després de parlar amb els operaris de Red Eléctrica Española, tres dones i un home van començar a escalar la torre. Tres activistes van penjar-se amb una cadira a 60 m d’alçada i la quarta, més avall.

Els operaris van trucar a l’encarregat de la seguretat, que va comunicar l’acció als mossos d’esquadra. Al cap de poca estona van arribar al lloc dels fets un parell de cotxes patrulla i mossos de paisà i, més tard, diverses dotacions de l’Àrea Regional de Recursos Operatius i de la Brigada Mòbil. Els antiavalots van envoltar i identificar una a una totes les persones que donaven suport a l’acció de protesta. Les persones concentrades van retreure’ls que aquesta identificació tenia un caràcter polític i que servia per engreixar els fitxers policials, una mena de “llista negra”. Durant l’actuació policial no es van viure moments de tensió i es va comunicar al responsable de l’operatiu la intenció de les persones que es trobaven encadenades de no baixar pel seu propi peu.

No va ser fins a les 5 de la tarda que va arribar una unitat de bombers i van escalar la torre per parlar amb les activistes, que van acordar donar per finalitzada l’acció i baixar. En poc menys d’una hora els bombers van aconseguir alliberar les quatre activistes, que van ser rebudes amb crits de suport i ànims. Tan bon punt posaven els peus a terra, un grup de sis agents dels mossos d’esquadra acompanyaven cada una de les activistes a fer un reconeixement a l’ambulància i, posteriorment, a ser identificades. En tota la jornada no es van produir incidents, ni cap detenció.


Unes torres massa a prop de les cases i les granges

Les veïnes de Fellines i les opositores a la MAT no s’han cansat de repetir que arreu del territori es cometen irregularitats pel que fa a les distàncies de seguretat acordades entre els municipis i la Generalitat de Catalunya. Fellines no és una excepció i, amb l’acció a la torre 64, les activistes volien mostrar, entre altres coses, aquest incompliment. La torre es troba entre dues granges, molt a prop, i el propietari es queixa que això perjudicarà molt la seva explotació ramadera.

A banda dels incompliments, les opositores de la MAT aclareixen que les seves reivindicacions van més enllà, i que no tenen intenció de crear una oposició nimby, “sí, però no a prop de casa”. L’assemblea No a la MAT Girona ha reivindicat l’acció per mostrar una oposició frontal al model energètic actual i al model econòmic i social capitalista, dues coses que, asseguren, van intrínsecament lligades.

L’assemblea No a la MAT ha afirmat que continuarà lluitant fins al final, seguint la mateixa línia d’actuació, és a dir amb accions de desobediència civil que posin en evidència els incompliments més flagrants que comet Red Eléctrica de España (REE).


Les propietàries se senten ignorades

La família Saus ha estat sempre una ferma opositora de la línia de Molt Alta Tensió i s’ha negat a firmar cap acta d’expropiació que permetés a REE construir torres de la MAT als seus terrenys. De totes maneres, Sergi Saus denuncia que fan servir els seus terrenys com volen i que el cablejat que enllaça una torre amb l’altra passa per damunt de propietats seves sense respectar el dret de vol. Saus assegura que les actes d’ocupació que van anar a signar el març d’enguany a la Subdelegació del Govern de l’Estat espanyol a Girona són nul·les, perquè no es van poder reunir els requisits necessaris. Requisits com ara que no hi va anar cap representant municipal de Viladesens i que les propietàries es van escudar en el dret de firmar les actes als seus municipis. Per aquests motius, Saus assegura que no tenen dret de disposar de cap dels terrenys de la família.

Per últim, Sergi Saus també denuncia que les patrulles dels mossos d’esquadra van accedir al lloc de la protesta per un camí particular on hi havia un cadenat i una cadena, que van trencar amb unes cisalles.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!