Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Madrid en venda

Tots els habitatges de lloguer social del Pla Jove situats al barri Ensanche de Vallecas són propietat de Goldman Sachs

Panoràmica del barri de l’Ensanche de Vallecas | Arxiu

El barri Ensanche de Vallecas es troba a l’extrem sud-est de Madrid i, des de l’estiu, tots els habitatges de lloguer social del Pla Jove són propietat de Goldman Sachs –a través de la filial immobiliària Whitehall– i d’Azora. Concretament, 1.050 habitatges d’una adquisició total de 3.000 es troben a l’Ensanche; la resta, a deu municipis de la Comunitat de Madrid. L’adjudicació s’ha dut a terme per un total de 201 milions d’euros. Amb un lloguer mitjà de 450 euros al mes, les empreses recuperaran la inversió en dotze anys. Però no és la primera gran operació de venda de patrimoni públic a Madrid. El mes de juliol d’enguany, l’Ajuntament va formalitzar la venda de divuit promocions d’habitatge públic (1.860 pisos de venda, lloguer i lloguer amb opció a compra) pel 40% de seu valor al gegant Blackstone. El fons nord-americà actua, a l’Estat espanyol, associat a l’empresa Magic Real Estate, d’Ismael Clemente, exresponsable de la divisió immobiliària de Deutsche Banck Espanya.

Quique Villalobos, de l’Associació de veïns del PAU Ensanche Vallecas, explica que Azora no té intenció de renovar les condicions actuals a les inquilines. L’ajuda per al lloguer que atorga l’Institut de l’Habitatge de Madrid (IVIMA) i que cobreix entre el 20 i el 90% de la quota mensual corre perill. A l’acord signat entre Azora-Goldman Sachs i l’IVIMA, les noves propietàries només es comprometen a mantenir l’ajuda durant el temps actual de concessió, que són dos anys. “Hi ha gent que ha de renovar l’ajuda d’aquí dos mesos. En qualsevol cas, per a la majoria, l’ajuda és imprescindible“, adverteix Villalobos.

Dels 3.000 habitatges venuts, 2.395 són de lloguer amb opció a compra al cap de set anys i el veïnat es pregunta què passarà si no poden comprar. Segons el que estableix el contracte, les inquilines haurien de pagar entre 120.000 i 170.000 euros per adquirir la casa. En canvi, Azora i Goldman Sachs han comprat cada habitatge per només 67.000 euros, tres vegades menys. “És una ganga pels fons d’inversió”, denuncia Villalobos. La polèmica, a Madrid, va més enllà, ja que Goldman Sachs és qui gestiona la Sicav Bussola 99, del conseller d’habitatge de la Comunitat de Madrid, Pablo Cavero.

Malgrat la mobilització de les associacions veïnals madrilenyes, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i la Plataforma d’Afectats per l’Habitatge Públic i Social per evitar aquest tipus d’operacions, el 22 de novembre, es va celebrar un nou concurs per adjudicar 1.500 habitatges de l’IVIMA a Getafe, però va quedar desert. Villalobos desitja que el recurs presentat davant la justícia per la darrera operació tiri endavant.

 

Article publicat al número 341 de la ‘Directa’

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!