Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Una família en risc de desnonament, en un edifici en mal estat al costat del mercat de Sant Antoni de Barcelona

Avui estaven previstos nou desnonaments a l'àrea metropolitana de Barcelona, que finelament han estat aturats per la mobilització popular. Un dels primers és el d'una família que viu a l'edifici del carrer Comte Borrell 59, on hi conviuen veïns i veïnes de renda antiga amb pisos ocupats per persones que no poden pagar l'actual preu dels lloguers. L'administrador de finques va intentar desallotjar alguns dels pisos sense ordre judicial

Hi ha almenys nou desnonaments previstos durant el matí d’avui 19 de juny a l’àrea metropolitana: Badalona, Cornellà, Santa Coloma de Gramenet i cinc a la ciutat de Barcelona. Molts per impagament de lloguer o per ocupació de pisos davant la impossibilitat de pagar unes quotes que, segons l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona, se situen majoritàriament sobre els mil euros.

Un dels edificis que condensa una situació que es repeteix a l’àrea metropolitana és del carrer Comte Borrell 59, on avui està previst el primer desnonament, abans de les nou del matí. El bloc està a tocar del mercat de Sant Antoni, inaugurat recentment després de vuit anys de remodelació, i hi conviuen cinc pisos de renda antiga i quatre pisos okupats per persones que no poden pagar el lloguer. Avui, hi ha ordre de desnonament per a Octavi, Pepa i la seva família, que van ocupar un dels pisos fa un any i mig. Però no sempre ha estat així. El 28 de febrer del 2017, set homes uniformats com a vigilants de seguretat van intentar desallotjar els quatre pisos ocupats, segons el veïnat, es tractava de Desokupa, una empresa dedicada a executar desnonaments sense ordre judicial.

El 28 de febrer del 2017, set homes uniformats com a vigilants de seguretat van intentar desallotjar els quatre pisos ocupats, segons el veïnat, es tractava de Desokupa, una empresa dedicada a executar desnonaments sense ordre judicial

Tot i que el propietari del bloc és Pedro Sistac, un gran tenidor, qui gestiona el bloc és l’advocat David Tribó, que és administrador solidari d’algunes empreses d’inversió immobiliària com Prestige Investment Partners o Savigny Properties. Precisament, activistes pel dret a l’habitatge han ocupat les oficines de Tribó & Tous Abogados en dues ocasions, fets pels quals han estat denunciats per coaccions. Segons Axel, una de les persones que viu al bloc i és membre del Sindicat de Barri de Poble-sec, “l’administrador de finques Tribó ens ha mentit. Ens deia que traslladava la informació al propietari i que no hi podíem parlar perquè era sord, però vam aconseguir parlar-hi i vam comprovar que no en sabia res i que hi sentia perfectament. No és reticent als lloguers socials”, conclou.

Les veïnes i veïns que viuen a Comte Borrell 59 mantenen molt bona relació i fan reunions cada setmana per afrontar col·lectivament la situació en què es troben. Les cinc famílies que tenen renda antiga han denunciat el propietari pel mal estat de l’edifici. A finals del 2017, el sostre del menjador del tercer pis es va enfonsar, quedant al descobert les bigues, i l’administrador no va voler arreglar-ho. Alhora, hi ha una xarxa per protegir els vianants de despreniments de la façana des de fa tres anys.

Valdimir Olivella de la plataforma Fem Sant Antoni alerta que la dinàmica d’abandonament de pisos i d’expulsió del veïnat s’està accelerant molt i puntualitza que la renovació del mercat de Sant Antoni també hi té a veure

Valdimir Olivella de la plataforma Fem Sant Antoni alerta que la dinàmica d’abandonament de pisos i d’expulsió del veïnat s’està accelerant molt i puntualitza que la renovació del mercat de Sant Antoni també hi té a veure. Un altre exemple, explica, és el del carrer Urgell 9, d’on han fet fora pràcticament tots els veïns i veïnes, malgrat que es van organitzar per lluitar contra la nova empresa propietària Darnic Trade. El propietari ja els va dir que hi volia fer pisos de luxe. També el pròxim 3 de juliol, continua, hi ha previst el desallotjament d’una família amb una criatura al carrer Urgell 8. Altres blocs de Comte Borrell també es troben en perill.

Els pròxims mesos finalitzen uns 3.500 contractes de lloguer només al barri de Sant Antoni, segons ha pogut comptabilitzar Fem Sant Antoni. Això significa que aquestes famílies podrien ser expulsades de casa seva per no renovació del lloguer o per la impossibilitat de fer front a un increment. El matí de desnonaments d’avui arriba després que s’aprovés la tramitació del canvi normatiu que obligarà les promocions privades de Barcelona a incloure un 30% d’habitatge social.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!