Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

​Acord històric entre el comitè d'empresa i Esfosa, que es compromet a no utilitzar falses cooperatives

L'empresa també es compromet a assolir un percentatge mínim de contractació indefinida del 85% de la plantilla. L'escorxador accepta diverses millores en les condicions laborals de la plantilla a canvi que es retiri la demanda contra tres directius per les amenaces i coaccions contra la COS d'ara fa dos anys

| Dolors Pena

El comitè d’empresa de l’escorxador Esfosa i el comitè d’empresa han arribat a un acord que representa una millora substancial en les condicions de treball de la plantilla. L’empresa ha acceptat diverses de les demandes que ha plantejat en els últims dos anys i escaig el comitè d’empresa, de fet des que set dels seus nou membres són de la Coordinadora Obrera Sindical (COS) després que guanyés les eleccions sindicals de 2014. Entres les millores aconseguides hi ha el compromís de l’empresa de no utilitzar falses cooperatives per contractar els seus treballadors i que la contractació indefinida a Esfosa sigui com a mínim del 85% de la plantilla. A canvi, la COS es compromet a retirar la demanda contra tres directius de l’empresa per amenaces i coaccions cap al sindicat en el transcurs d’una reunió l’agost de 2016.

L’acord assolit entre empresa i comitè ha estat valida en dues assemblees de treballadors amb una notable assistència. En el mateix, Esfosa reconeix al comitè d’empresa com a interlocutor directe i com a òrgan representant dels treballadors. Sembla una obvietat, però és que en la gènesi de la demanda contra els tres directius d’Esfosa hi havia la negativa en reconèixer la COS com a interlocutora en les negociacions laborals.

Ja baixant més al detall, s’accepta que siguin els treballadors -i no l’empresa- els que escullin els dies de descans per les hores treballades de més, només amb una sola comunicació prèvia a l’empresa. També que s’instal·larà un sistema de fitxatge de la jornada perquè els treballadors puguin tenir un control i un comprovant de les hores treballades. Esfosa també reconeixerà categories professionals d’oficial de primera i oficial de segona a alguns treballadors als quals actualment reconeix categories inferiors.


Un mínim d’un 85% de contractació indefinida

Més enllà de la no contractació de falses cooperatives, en l’àmbit de la contractació una altra millora substancial de l’acord passa per la regularització de la contractació temporal i la incorporació de treballadors a la plantilla. En concret, des d’ara i fins el 31 de desembre de 2018 Esfosa es compromet a incorporar a la plantilla un mínim de 55 treballadors que actualment estan contractats a través d’ETT. En tots els casos, diu l’acord, es farà amb contracte indefinit i mantenint l’antiguitat a tots els efectes des del primer contracte de treball amb l’ETT.

Josep Ramisa sortint del jutjat de Vic / Dolors Pena

 

La incorporació indefinida a la plantilla d’Esfosa es farà seguint criteris objectius donant prioritat als treballadors amb una major antiguitat amb l’ETT i als que tinguin una data de finalització del contracte temporal més propera. Seran d’aplicació a aquests treballadors totes les condicions laborals que ostenten els treballadors d’Esfosa des del primer moment. I un cop regularitzada aquesta situació contractual, la contractació indefinida a Esfosa serà, segons l’acord, com a mínim del 85%, i l’empresa es compromet a no incrementar en un futur la contractació temporal en més d’un 15%. Tots els treballadors tindran contracte temporal i cotitzaran al Règim General de la Seguretat Social.

Finalment, durant l’any 2018 Esfosa es compromet a negociar amb el comitè d’empresa l’establiment d’un plus per incrementar el salari mensual dels treballadors de l’escorxador.


De les coaccions de 2016 per fer fora la COS a l’acord de 2018

El comitè, que presideix la incombustible Montse Castañé, ja ha anunciat que seguirà de prop l’acompliment dels compromisos assumits per l’empresa, que s’escapa d’anar a judici per les amenaces i coaccions que el 12 d’agost de 2016 van fer Josep Ramisa, Ramon Baucells i Gil Castañé, tres dels principals accionistes d’Esfosa en el transcurs d’una reunió que van mantenir amb els representants dels treballadors al restaurant Cantàbria de Gurb. Una reunió a la gravació de la qual va tenir accés Setembre i un resum de la qual va ser publicada en el seu moment a la Directa. El 24 d’octubre passat s’havia de fer el judici per les coaccions al jutjat social número 3 de Granollers, però finalment va ser suspès davant l’obertura d’una negociació que ha donat com a resultat l’acord actual. Entre altres coses, la COS demanava una indemnització de 50.000 euros per danys i perjudicis. I és que en la reunió els directius d’Esfosa van arribar a dir, entre altres coses, que si la COS no deixava el comitè es plantejaven la possibilitat de tancar l’escorxador per tornar-lo a obrir tot seguit. “I potser, quan Esfosa vagi a subhasta, ho tornem a comprar nosaltres tres, net de personal”, va dir en un moment de la reunió Josep Ramisa. La condició sine qua non per evitar-ho i que es va repetir fins a deu vegades als membres del comitè presents a la reunió és que la COS deixés Esfosa. En el següent vídeo de la Directa es pot escoltar un extracte de les coaccions dels tres directius d’Esfosa:

 

La reunió tenia lloc quatre mesos després de la primera vaga a Esfosa que va representar un punt d’inflexió en la lluita per la millora de les condicions laborals al sector carni d’Osona i Catalunya. D’aquella vaga en va sorgir Càrnies en Lluita, el moviment social format per sindicalistes i activistes que ha portat la lluita laboral al sector en els últims dos anys fins el punt d’arribar a forçar una modificació de la llei de cooperatives al Parlament o d’obrir nous punts de lluita en escorxadors com Le Porc Gourmet, de Santa Eugènia de Berga, amb una presència encara més important de falses cooperatives.

De fet, des de la COS mateix es posa en valor que les condicions laborals resultants de l’acord al qual s’ha arribat a Esfosa «contrasten radicalment» amb les condicions d’«extrema precarietat» de bona part de la indústria càrnia, amb una presència encara molt important de falses cooperatives, en algun cas en la pràctica totalitat de la plantilla, “per dotar als escorxadors de mà d’obra esclava”. La COS tampoc s’està de mostrar la seva convicció que l’acord no hauria estat possible sense l’organització dels treballadors “en un sindicat de classe i combatiu”. A l’acord, a més, s’hi arriba en un moment crucial, ja que a la tardor hi ha previstes noves eleccions sindicals a Esfosa, en les quals la COS espera revalidar la majoria obtinguda el 2014 després de dues dècades d’alternança de CCOO i UGT al comitè d’Esfosa. Actualment els dos sindicats majoritaris només tenen cadascú un dels nou membres del comitè.


Article publicat originalment a Setembre

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!