Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

27 dones i una criatura assassinades en feminicidis als Països Catalans en 2022

Les dones i l’infant assassinats per violències masclistes a Catalunya i al País Valencià tenien perfils, edats, orígens i entorns diversos. Enguany, per primer cop des que vam iniciar el recompte l’any 2015, no es registra cap feminicidi a les Illes

| Marta Ovejero

La dona més jove assassinada el 2022 tenia 18 anys. Les més grans, 90 anys, i comparteixen pòdium en el recompte dels atacs mortals contra dones. Un total de 27 dones i un infant han estat assassinades enguany; víctimes de la decisió de 27 homes de cometre un feminicidi als Països Catalans.

Irònicament, només novembre s’ha salvat de tenir un cas més que sumar a l’estadística. La resta de l’any, cada mes hi ha hagut un, dos, tres, i fins a quatre casos repartits entre les estacions. Destaquen març i abril (quatre casos), seguits de juny, agost i desembre (tres casos).

Per tipologia, es recullen onze feminicidis íntims oficials; tres feminicidis íntims no oficials; onze feminicidis familiars; dos assassinats de dones sense dades suficients; i un infant, d’11 anys, per violència vicària

Només quinze de les víctimes estan incloses en el recompte oficial. El 2022 s’ha començat a aplicar la nova categorització dels feminicidis que anunciava la Delegació del Govern espanyol contra la violència de gènere, que ampliava el marc d’inclusió dels casos i abraçava els assassinats de dones comesos en entorns familiars, sexuals, socials i vicaris. Per això, ara ja s’hi sumen alguns dels assassinats per violències masclistes que abans no s’introduïen al còmput oficial. Tot i això, segueix havent-hi moltes morts violentes de dones que queden penjades d’un fil precari: la memòria i la ràbia dels col·lectius feministes, que les han recordat i reivindicat en diverses concentracions al llarg de l’any.

Per tipologia, es recullen onze feminicidis íntims oficials; tres feminicidis íntims no oficials; onze feminicidis familiars; dos assassinats de dones sense dades suficients; i d’un infant, d’onze anys, assassinat per violència vicària. Com a mínim, en disset dels casos, els assassinats s’han comès a domicilis particulars, de les víctimes o dels agressors. Possiblement, el nombre és més alt.

Crida l’atenció l’elevada xifra de feminicidis familiars, ja que si bé la majoria no consten oficialment, sí que pot ser indicador d’un canvi de mirada en la difusió pública d’aquestes morts provocades. Podria ser que amb l’ampliació de la narrativa oficial, es detectin més casos susceptibles de ser violències masclistes mortals? Hi ha més reacció davant d’assassinats fora de l’àmbit de les relacions sexoafectives que abans, potser, quedaven soterrats sota la convenció social que els draps bruts es renten a casa? I, per tant, tal volta ara s’introdueix la mirada estructural quan es parla d’un matricidi, de l’assassinat d’una dona per part del seu gendre, del seu oncle, del seu net?

Pel que fa a les edats de les víctimes, els feminicidis es concentren en la franja des dels 40 anys cap amunt: quinze casos registrats, a comparació dels nou casos de dones entre els 18 i els 35 anys.

Parlar dels feminicides implica parlar d’homes cis, la majoria de nacionalitat espanyola 一que tinguem constància, només en cinc casos eren d’origen estranger

Algunes ciutats tenen la trista sort de concentrar assassinats: Barcelona (3), Alzira (2) Benidorm (2) i Lloret de Mar (2), si bé aquesta última inclou un assassinat doble. Des de ciutats grans fins a pobles, els feminicidis es repliquen a totes les províncies de Catalunya i del País Valencià. Va per davant el Principat, amb disset casos registrats. Tot i això, com a bona notícia, enguany no s’han registrat assassinats per violències masclistes a les Illes ni a Catalunya Nord.

Parlar dels feminicides implica parlar d’homes cis, la majoria de nacionalitat espanyola 一que tinguem constància, només en cinc casos eren d’origen estranger一, d’edats que van des de la vintena fins a la setantena. Tres s’han suïcidat després de cometre l’assassinat; un ho ha intentat, sense èxit. Sis dels feminicides han contactat als cossos policials, bé per comunicar l’assassinat o per fer veure que havia estat una mort natural.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!