Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Feminicidis als Països Catalans l'any 2022

De cara a bastir un model de documentació periodística de casos i de base de dades dels feminicidis, la 'Directa' actualitzarà aquesta notícia amb els noms i les localitzacions dels atacs mortals contra dones

Consignes anticapitalistes a la manifestacio convocada per la Coordinadora de Feminismes Anticapitalista de Girona / Toni Ferragut

El feminicidi és una categoria política nascuda sota el paraigua de l’acadèmia feminista. S’utilitza per designar l’assassinat de dones pel sol fet de ser-ho i, avui dia, diversos col·lectius i persones que es reconeixen en els feminismes el volen situar al centre de l’arena pública. Com a una de les expressions més extremes de les violències de gènere, els feminicidis són una de les facetes més mortíferes del patriarcat i de l’opressió per raons de gènere; es tracta d’un fenomen transversal que no entén de classes, orígens ètnics, religions, nivell educatiu, etc.

De cara a bastir un model de documentació periodística de casos i de base de dades dels feminicidis, la Directa actualitzarà aquesta notícia amb els noms i les localitzacions dels assassinats de dones comesos arreu dels Països Catalans. Des de l’any 2016, aquest mitjà recull els feminicidis com a exercici de memòria i denúncia.


Feminicidis íntims oficials

1.  22/01, data de trobada del cos (Alzira, País Valencià) June Rose, 40 anys. Dona desapareguda el 25 de desembre del 2021 a Cadis. El seu cos ha estat trobat enterrat al costat de l’hospital d’Alzira, en un descampat. El feminicida hauria estat Michael Martín, marit de la víctima, estatunidenc de 55 anys. L’home ha sortit del país, fugint als Estats Units. La desaparició d’aquesta estatunidenca d’origen rus l’havia denunciat una amiga el 9 de gener d’enguany, preocupada per no saber res de la dona d’ençà el 25 de desembre, quan estava a Sotogrande (Cadis). June Rose i Michael Martín havien vingut en cotxe des d’Itàlia per passar el Nadal al sud de la península Ibèrica. El Jutjat d’Instrucció número 8 de València s’ha fet càrrec de la investigació, sota secret de sumari. Feminicidi íntim.

2.  19/02 (Martorell, Catalunya) Marina, cognoms desconeguts, 51 anys. Dona assassinada a cops pel seu marit. El feminicida, de 52 anys, ha estat detingut per la policia local. El Col·lectiu Feminista de Martorell i el consistori municipal han convocat una concentració de rebuig i dol. Feminicidi íntim, xifra oficial.

3.  15/04 (Vilanova del Camí, Catalunya) Àfrica, 45 anys. Dona assassinada amb arma blanca al seu domicili la matinada del divendres. Una de les seves filles, A., ha patit ferides lleus en intentar defensar la seva mare. Tot i que els serveis d’emergència mèdica han trobat la dona amb vida, ha mort posteriorment a l’hospital de Bellvitge a causa de la gravetat de les lesions. El feminicida, un home de 42 anys amb qui mantenia una relació sexoafectiva, ha estat detingut per la policia municipal de Vilanova del Camí. El cas està sota secret de sumari i el jutjat de guàrdia ha decretat presó provisional sense fiança per l’home. L’endemà de l’assassinat, més de dues-centes persones s’han concentrat a la plaça del Castell davant de l’ajuntament en repulsa contra les violències masclistes, a més de representants del consistori i de la Generalitat. Feminicidi íntim, xifra oficial.

4.  19/04 (Lloret de Mar, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, 53 anys. Dona assassinada al seu domicili amb arma blanca mentre dormia, igual que la seva filla, de 16 anys. El feminicida, de 55 anys, s’ha suïcidat posteriorment. Els assassinats han passat a la urbanització Els Pinars la nit del dilluns al dimarts. L’altre fill, que viu a l’estranger, ha avisat la policia quan no ha estat capaç de localitzar a la seva mare ni a la seva germana. La Divisió d’Investigació Criminal (DIC) dels Mossos d’Esquadra està a càrrec de la investigació. Col·lectius feministes i la Generalitat de Catalunya han organitzat minuts de silenci en rebuig als feminicidis. Feminicidi íntim, xifra oficial.

5.  08/06 (Alzira, País Valencià) Nom i cognoms desconeguts, 52 anys. Dona assassinada amb signes de violència, el seu cos s’ha trobat al galliner de la casa on passava els caps de setmana. La policia ha començat la cerca de l’home amb qui tenia una relació, que no està localitzable i que té el telèfon mòbil apagat. El consistori municipal ha decretat tres dies de dol oficial. Feminicidi íntim, xifra oficial.

6. 21/09 (Campdevànol, Catalunya) Anna, Garcia Llobregat, 21 anys. Dona assassinada per Albert Pinto, de 36 anys, amb qui mantenia una relació sexoafectiva. El feminicida l’ha matat al seu domicili particular. Feminicidi íntim, xifra oficial.

7.  25/09 (Benidorm, País Valencià) Nom i cognoms desconeguts, 68 anys. Dona assassinada amb arma blanca pel seu marit, de 73 anys. El cos l’han trobat al seu domicili agents de la policia, quan anaven a comunicar-li que l’home s’havia mort en un accident de trànsit. Després de descobrir el cadàver amb signes de violència, s’ha plantejat la hipòtesi que el feminicida s’hauria suïcidat estavellant frontalment el seu cotxe contra un camió. Feminicidi íntim, xifra oficial.


Feminicidis íntims no oficials

7.  21/03 (Barcelona, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, edat desconeguda. Dona assassinada per l’home amb qui havia mantingut una relació sexoafectiva. El feminicida s’ha presentat a una comissaria de la Guàrdia Urbana, dient que la seva exparella havia mort al seu domicili. L’home ha estat detingut. Feminicidi íntim, xifra no oficial.

8.  04/03 (La Granada, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, edat desconeguda. Dona assassinada violentament per la seva exparella, que després va abandonar el cos en un contenidor al mig del municipi. El feminicida, de 51 anys, tenia antecedents per violències masclistes i havia trencat una ordre d’allunyament. L’home ha estat detingut pels Mossos d’Esquadra. També el germà de la víctima, de 45 anys, ja que tot i ser qui va denunciar la desaparició de la dona, se l’acusa d’un delicte contra la vida i/o d’encobriment. Feminicidi íntim, xifra no oficial.


Feminicidis familiars no oficials

9.  11/02 (Elx, País Valencià) Nom i cognoms desconeguts, edat desconeguda. Dona assassinada pel seu fill, de quinze anys, amb arma de foc. El menor ha assassinat després al germà petit, de deu anys, i al pare. L’adolescent ha estat detingut i reclòs en un centre de menors. L’ajuntament d’Elx ha decretat tres dies de dol oficial. Feminicidi familiar, xifra no oficial.

10.  04/03, data de descoberta del cos (Olesa de Montserrat, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, 61 anys. Dona assassinada pel seu germà a la finca on residien. Durant deu anys, el cos ha estat amagat en un pou inundat sota una caseta de la parcel·la. La dona havia desaparegut deu anys enrere, però el germà no havia denunciat la seva desaparició; ho va fer un altre familiar, temps després. La Guàrdia Civil ha detingut el fratricida i el jutge n’ha decretat l’ingrés a presó. Feminicidi familiar, xifra no oficial.

11.  07/04 (Barcelona, Catalunya) Maria Rosa Benet, edat desconeguda. Dona assassinada pel seu fill, de 51 anys, en la casa on vivien. Durant anys, l’home havia maltractat la seva mare, però no s’ha confirmat l’existència de cap investigació policial prèvia a l’assassinat. Els Mossos d’Esquadra han detingut el feminicida, que ha confessat que fa dos dies havia colpejat la dona. Feminicidi familiar, xifra no oficial.

12.  21/05 (Gujrat, Pakistan – veïna de Terrassa) Anissa Abbas, 24 anys. Dona assassinada, conjuntament amb la seva cosina, Arooj Abbas; en un feminicidi al Pakistan, sota la figura d’“assassinat d’honor”, després de voler trencar el matrimoni no consentit amb dos cosins a què s’havien vist forçades pels seus familiars. Feia un any que Anissa i Arooj estaven casades forçosament, i tant els marits com altres parents les estaven pressionant perquè intermediessin amb les autoritats espanyoles per facilitar-los la migració a l’Estat espanyol. Les dues joves eren veïnes de Terrassa i les van enganyar perquè viatgessin al Pakistan. L’endemà d’arribar, les van assassinar de forma violenta. També van amenaçar la mare d’una d’elles i el germà petit, de 9 anys, que han hagut de fugir del país. La policia pakistanesa ha detingut sis familiars de les joves, inclosos els marits i dos germans. L’any 2021, al Pakistan es van registrar gairebé 500 feminicidis que responen a crims d’honor, on les dones han estat assassinades pels seus parents. Un centenar de persones s’han concentrat a la ciutat en rebuig i memòria pels fets. Feminicidi familiar, xifra no oficial.

13.  21/05 (Gujrat, Pakistan – veïna de Terrassa) Arooj Abbas, 20 anys. Dona assassinada, conjuntament amb la seva cosina, Anissa Abbas; en un feminicidi al Pakistan, sota la figura d’“assassinat d’honor”, després de voler trencar el matrimoni no consentit amb dos cosins a què s’havien vist forçades pels seus familiars. Feia un any que Arooj i Anissa estaven casades forçosament, i tant els marits com altres parents les estaven pressionant perquè intermediessin amb les autoritats espanyoles per facilitar-los la migració a l’Estat espanyol. Les dues joves eren veïnes de Terrassa i les van enganyar perquè viatgessin al Pakistan. Lendemà d’arribar, les van assassinar de forma violenta. També van amenaçar la mare d’una d’elles i el germà petit, de 9 anys, que han hagut de fugir del país. La policia pakistanesa ha detingut sis familiars de les joves, inclosos els marits i dos germans. L’any 2021, al Pakistan es van registrar gairebé 500 feminicidis que responen a crims d’honor, on les dones han estat assassinades pels seus parents. Un centenar de persones s’han concentrat a la ciutat en rebuig i memòria pels fets. Feminicidi familiar, xifra no oficial.

14.  23/06 (Sant Gregori, Catalunya) Pepita Roca Casadevall, 90 anys. Dona assassinada pel seu nét, M. A. M. A., de 37 anys. Feminicidi familiar, xifra no oficial.

15.  29/06 (Badia del Vallès, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, edat desconeguda. Dona assassinada pel gendre. Feminicidi familiar, xifra no oficial.

16.  16/07 (Maçanet de la Selva, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, edat desconeguda. Dona assassinada amb arma blanca pel seu fill, un home de 32 anys. Familiars de la víctima han avisat a emergències sanitàries, però no s’ha pogut salvar la seva vida. Feminicidi familiar, xifra no oficial.

17. 10/08 (Alginet, País Valencià) Nom i cognoms desconeguts, 33 anys. Dona assassinada per l’oncle de la seva parella. El feminicida, de 64 anys, després d’assassinar-la s’ha suïcidat llançant-se al buit per la finestra. L’home gran havia estat acollit pel nebot i la seva companya sentimental a la casa d’ambdós. L’ajuntament ha convocat una concentració de rebuig pels fets. Cas en investigació a càrrec de la Guardia Civil espanyola. Feminicidi familiar, xifra no oficial.


Assassinats de dones sense dades suficients 

18.  26/03 (Barcelona, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, 30 anys. Dona trobada morta al Port de Barcelona, amb signes d’agressió sexual i ferides per haver estat llançada des del pont on es va trobar el cos, flotant a l’aigua. L’agressió i posterior feminicidi ha passat en una zona restringida del port, on es fa feina de càrrega i descàrrega, i també és un espai on desembarquen ferris de passatgers. Assassinat sense dades suficients, possible feminicidi per violència sexual, xifra no oficial.

19. 03/08 (Alfondeguilla, País Valencià) Nom i cognoms desconeguts, edat desconeguda. Dona trobada morta amb signes de violència. El cos despullat s’ha descobert en una finca rural del petit municipi de La Plana de Castelló, semienterrat i amb els membres amputats. El deteriorament del cadàver fa molt complicada la seva identificació. Se l’ha trasllada a l’Institut de Medicina Legal de Castelló per tal que se li practiqui l’autòpsia. Assassinat sense dades suficients, possible feminicidi, xifra no oficial.

20. 23/08 (València, País Valencià) Nom i cognoms desconeguts, 43 anys. Dona trobada morta a un descampat de la capital valenciana, sense signes de violència. El cadàver mostrava avançats signes de descomposició. La policia nacional espanyola ha pogut entregar a la família el cos de la dona. Assassinat sense dades suficients, possible feminicidi, xifra no oficial.


Infanticidi per violència vicària

21.  03/04 (Sueca, País Valencià) Jordi, 11 anys. Nen assassinat amb arma blanca pel seu pare. L’infanticida tenia ordre d’allunyament vigent, ja que havia estat sentenciat per cometre violència de gènere contra la mare del nen, i la custòdia de l’infant quedava en mans d’ella. Però els jutjats de família i el de violència de gènere no van comunicar-se entre ells, pel que simultàniament l’assassí mantenia la custòdia compartida. La mare va anar a buscar el fill, però ningú li va obrir la porta i ella va avisar a la policia. Infanticidi per violència vicària, xifra oficial.

22.  19/04 (Lloret de Mar, Catalunya) María Protosenya, 18 anys. Jove assassinada a casa seva amb arma blanca mentre dormia, igual que la seva mare, de 53 anys. El feminicida, de 55 anys, s’ha suïcidat posteriorment. Els assassinats han passat a la urbanització Els Pinars la nit del dilluns al dimarts. El germà, que viu a l’estranger, ha avisat la policia quan no ha estat capaç de localitzar a la seva mare ni a la seva germana. La Divisió d’Investigació Criminal (DIC) dels Mossos d’Esquadra està a càrrec de la investigació. Col·lectius feministes i la Generalitat de Catalunya han organitzat minuts de silenci en rebuig als feminicidis a Girona. Feminicidi per violència vicària, xifra oficial.

 


Per fer aquest seguiment periodístic ens basem en el model proposat pel portal feminicidio.net, del qual reproduïm la tipologia d’assassinats. Aquest és el sisè any que la Directa fa seguiment dels feminicidis als territoris catalans. La voluntat de Feminicidio.net és crear una base de dades d’assassinats de dones comesos per homes, amb una doble funció política. En primer lloc, posar en evidència que els feminicidis són un fenomen quotidià i sistemàtic a les societats patriarcals contemporànies. En segon lloc, mostrar en el seguiment dels casos que l’erradicació dels feminicidis no és prioritària a l’agenda pública dels estats. Per això, aquesta plataforma no empra les dades oficials del Ministeri de l’Interior del Govern espanyol, que en el seu recompte deixa de banda una enorme xifra de feminicidis i d’assassinats per violència de gènere. Des de la Directa mantenim aquest model, que ja vam aplicar en anys anteriors.

Les categories que establim són: xifres oficials, que inclouen els assassinats per violència de gènere reconeguts per l’Estat espanyol i que tenen com a premissa la relació sexoafectiva, vigent o passada, entre l’agressor i la víctima; xifres no oficials, que són tots aquells que, malgrat haver existit una relació íntima entre agressor i víctima, no han estat comptabilitzats a l’estadística espanyola per causes diverses; feminicidis no íntims, que inclouen tots aquells assassinats que s’han produït sense que hi hagi una relació sexoafectiva, prèvia o vigent a l’agressió mortal; familiars, quan hi ha relació de parentiu, com ara filial o fraternal, entre l’assassinada i l’assassí; familiars per connexió, és a dir, aquells casos en els quals el feminicidi ha estat causat pel fet de ser parent de la dona a qui es vol assassinar; infantils, que inclouen els infanticidis per violència de gènere; transfòbics, que inclouen un component d’odi per identitat de gènere i/o orientació sexual; feminicidis en context de treball sexual; i, finalment, feminicidis comesos fora dels Països Catalans de dones que hi residien habitualment.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU