Els ingents beneficis per les farmacèutiques gràcies als drets de propietat industrial són la creu de la lluita contra la pandèmia de la COVID-19. La distribució mundial del vaccí també està marcada per l’enriquiment d’uns pocs. Un reportatge de Maties Lorente, Nacho Ibáñez, Anna Celma i Marc Campos. Fotos i portada de Sira Esclasans i infografia de Pau Fabregat.
Conegut per les sèries de televisió 7 vidas o Los favoritos de Midas, és una de les veus de l’art més crítiques amb la monarquia i el govern espanyol. Les seves obres El Rey o Alejandro y Ana han resultat profètiques. Emma Zafón conversa amb l’actor Willy Toledo. Amb fotos d’Álvaro Minguito.
La secció “Impressions” s’encapçala amb un diàleg entre Jordi Vinadé, de COS Cooperativa i el Proyecto Una sobre els pros i els contres de les xarxes socials, amb una il·lustració de Sebastià Cabot, i un article de Xavier Antich sobre la desobediència civil, amb il·lustració de Catalina Parra.
A les alternatives del “Cruïlla” us expliquem que grups de periodistes i activistes pel dret a la informació han creat recentment mitjans de comunicació cooperatius a Santa Coloma de Gramenet, l’Hospitalet de Llobregat i el Poblenou. Un reportatge de Carles Masià, amb fotos de Víctor Serri i Miguel López Mallach.
Fa dos mesos va morir Héctor Hernández, Tobi, lluitador social, responsable de la Biblioteca Social Reconstruir i referent de l’activisme i el moviment llibertari a Mèxic DF. Reportatge de Guille Larios i Ricard de Vargas Golarons. A la secció internacional, a més, l’anàlisi de la venda d’armament a Itàlia, per Alessandro Stoppoloni, i el reportatge de Marc Saurina sobre la guerra energètica entre Turquia i Grècia pels hidrocarburs a l’est del Mediterrani.
I ens endinsem en la cultura de la mà de Clara Asín, amb un reportatge sobre les múltiples variants i els nous camins dels sons urbans. Paranoid 1966, Daniel Madjody, Albany o Bea Pelea, veus d’un moviment amb gran impacte entre la gent jove. Fotos de Manu Boix i Pau de la Calle. Completem la secció amb ressenyes culturals d’Èlia Riudavets, David Palau i Elies Boscà, i un relat de Miguel Ruiz Díaz-Reixa amb il·lustració d’Estefania Zorita.
A la contraportada Mariana Cantero conversa amb Aura Roig, activista del col·lectiu Metzineres, que treballa al Raval barceloní amb dones i persones no binàries que consumeixen drogues. Parlen dels mal anomenats narcopisos i del paper que hi juga l’administració. Foto de Sira Esclasans.
A la secció Comunitat, on parlem de les qüestions del dia a dia del nostre projecte periodístic, Sònia Calvó, cocoordinadora de l’àrea d’audiovisuals ens parla de la consolidació de l’equip de col·laboradores, del nou llibre d’estil i del recentment adquirit material per a les gravacions. Seguim fent noves passes endavant.
Suplement informatiu de La Comunal
En aquest número hi trobaràs un suplement de vuit pàgines i 6.000 exemplars on expliquem què és La Comunal, el nou pol cooperatiu on tenim ubicada la nostra redacció. Després de tres anys d’assemblees i obres hem enllestit la rehabilitació del que al barri de Sants es coneixia com les naus del carrer d’En Blanco, un edifici inclòs al catàleg de patrimoni que des de mitjans de l’any 2020 és la seu de la Directa, la Ciutat Invisible, Lacol, Jamgo, Quesoni, l’Aula Idiomes, Irídia i La Deskomunal. Detallem el context històric i urbanístic, entrem en l’essència del projecte i us avancem què s’hi farà al complex en els pròxims anys. Textos d’Adrián Crespo i fotografies de Victor Serri i Ricard Novella. El disseny de la publicació és obra del col·lectiu Brou Gràfic.