Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Carabasseta, d’aigua de maig repleta

Aquesta verdura de la família de les cucurbitàcies, com el cogombre o el meló, anticipa l’arribada de l’estiu.

| Victor Serri

Amb la primavera ben entrada i havent deixat definitivament enrere el fred i les possibles gelades, arriba el moment esperat de collir les primeres carabassetes. Aquesta verdura de la família de les cucurbitàcies, com el cogombre o el meló, anticipa l’arribada de l’estiu. La seua composició tan aquosa –està formada per aigua en un 95 %– ens permet hidratar-nos en aquesta època de l’any.

La carabasseta, que és originària d’Amèrica, és una planta monoica, és a dir, que una mateixa planta conté flors mascle i femella. Pel que fa a les varietats, en destacarem dos: les més antigues, que són reptants i poden arribar a fer 10 metres (com la carabasseta d’Utiel), i les modernes, que tenen les fulles erectes.

Quant a les propietats, a més de l’alt contingut d’aigua, conté vitamina A i és digestiva, diürètica i laxant. A més, com que reforça els capil·lars sanguinis, augmenta el rendiment cerebral i la concentració. Fins i tot és bona per a l’afonia si en fem un caldo, acompanyada de borraina, perquè té la capacitat d’amollir les mucoses del coll.

A la cuina, la carabasseta és un aliment molt valorat. Es menja el fruit immadur i també les flors. Es pot cuinar de moltíssimes maneres: torrada, fregida, arrebossada, en crema, o fins i tot crua. Pot substituir els espaguetis en dietes en què es vol prescindir o disminuir la ingesta de gluten i, tallada a rodanxes molt fines i marinada amb vinagre, oli, all i julivert, també serveix com a substitut dels aladrocs en vinagre per a qui opte per una dieta vegana. Hi ha qui en menja tot l’any perquè la compra d’altres parts del món, però, sens dubte, el millor és esperar la calor i aprofitar la versatilitat d’aquesta beneïda hortalissa.


KOLOKYTHOKEFTEDES O BUNYOLS DE CARABASSETA

INGREDIENTS

  • 2 carabassetes
  • 1 creïlla
  • 2 cebes
  • 3 ous
  • 200 g de formatge feta
  • 90 g de farina
  • Fulles de menta
  • Sal
  • Pebre negre
  • Oli d’oliva

INSTRUCCIONS

  1. Ratlleu les carabassetes i la creïlla, saleu la mescla, escorreu-la bé i poseu-la en un recipient net.
  2. Afegiu-hi les cebes i la menta ben picades.
  3. Bateu els ous i afegiu-los al recipient, juntament amb el formatge feta (desfet amb les mans), pebre negre, sal i farina.
  4. Pasteu-ho amb les mans i feu-ne bunyols.
  5. Fregiu els bunyols amb l’oli i, a continuació, deixeu-los reposar uns minuts.

Article publicat al número 578 publicación número 578 de la Directa

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!