Els aliments de les Illes. Diversos estudis alerten de la disminució de la producció agrícola al territori insular i de la creixent importació d’aliments per abastir la població. Per contra, l’agroecologia creix de forma exponencial, amb especial força a Menorca. Un reportatge de Tomeu Mesquida amb fotografies de Tomeu Coll i infografies de Pau Fabregat.
En l’entrevista amb profunditat, Maties Lorente conversa amb Miquel Canals, catedràtic de Geociències Marines de la Universitat de Barcelona sobre els efectes de l’acció humana en els mars i oceans més enllà de la contaminació del plàstic. Amb fotografies de Montse Giralt.
A la secció d’opinió, Jule Goikoetxea, professora de Teoria Política de la Universitat del País Basc, i Toni Mejías, periodista i cantant de Los Chikos del Maíz, contraposen idees sobre esquerres, identitats i classe. Acompanya el debat una il·lustració de Raúl Velez. Complementa la secció l’article ‘Sis generacions d’incendis forestals’, escrit per Marc Ferrer, membre de Bombers per la República. Amb il·lustració de Roser Pineda.
Joan Ballart dedica el reportatge de la secció de propostes en positiu ‘Cruïlla’ als cinemes a la fresca, que permeten a col·lectius i espais veïnals la recuperació de l’espai públic per desenvolupar propostes d’oci no comercial i cartelleres que visibilitzen problemàtiques socials.
La gentrificació i la crisi de l’habitatge van més enllà de Barcelona. A Berlín, els moviments antigentrificació han forçat un pronunciament al plenari municipal, amb el vot favorable de la majoria representada pel tripartit d’esquerres, que ha congelat els preus dels lloguers. Ho expliquen Ann Sansaor i Azozomox. Tot seguit, Gemma Parera relata els atacs regulars de les forces armades turques contra suposades posicions del PKK dins del país veí, on fins i tot han establert bases militars. Finalment, l’anàlisi internacional a mans del periodista i historiador Jordi Cumplido. L’espai exsoviètic de l’Europa de l’Est és ara mateix el ring on es disputen l’hegemonia mundial els Estats Units, Rússia, Alemanya i la Xina.
A l’obertura de la secció Expressions, Laia Gordi repassa algunes de les cites culturals i festives de la geografia valenciana que se celebren durant l’estiu amb moltes dosis de comunitat i treball voluntari, com el Feslloc, l’Aplec dels Ports, el Desllunat, el Sona Baixet o el Diània. El relat ‘Sí, era un homenet’ el signa Júlia Bacardit i l’il·lustra Lluís Ràfols. Finalment, Clara Asín ens recomana l’exposició ‘Renau. El combat per una nova cultura’, que es troba al Born Centre de Cultura i Memòria fins al 13 d’octubre. I Mar Carrera i Ivan Alcázar Serrat ressenyen els llibres Capitalismo de plataformas (Nick Srnicek) i Barcelones (Manuel Vázquez Montalbán), respectivament.
A la contraportada, Àlex Romaguera parla amb Pere Comellas, un dels vuit insubmisos catalans condemnats a presó. La seva acció va desfermar una campanya de desobediència civil que set anys després va aconseguir l’abolició del servei militar obligatori. Fotografia la trobada Victor Serri.
La Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya
Encartat a l’interior del quinzenal hi trobareu un suplement especial de setze pàgines i 10.000 exemplars amb un balanç de l’impacte dels Ateneus Cooperatius de Catalunya. L’article d’obertura el signa Carles Masià i a les pàgines centrals hi trobareu un mapa comarcal de Catalunya dissenyat per Diego Muñoz amb una síntesi de l’activitat dels ateneus. Sara Manisera i Xabier Burgaña ho complementen amb reportatges que copsen el pols del cooperativisme al nord d’Itàlia i el País Basc, respectivament. La il·lustració de portada és de Valentintada.