Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Exponent de l’art combatiu

| Arxiu

Al Born Centre de Cultura i Memòria, en col·laboració amb l’Institut Valencià d’Art Modern, hi trobareu fins al 13 d’octubre una exposició que repassa la trajectòria de l’artista Josep Renau. “El combat per una nova cultura” del valencià i membre reconegut del Partit Comunista Espanyol (València, 1907 – Berlín, 1982) és el repàs a més de sis dècades de l’obra i la vida del pintor, cartellista, fotògraf, dissenyador gràfic, escriptor i teòric, un dels màxims exponents de l’art combatiu i anticapitalista d’arreu del món. A través d’un centenar de peces podem veure la seva producció, des de l’estètica art déco i les seves primeres obres dedicades a la publicitat fins als seus imponents cartells propagandístics que van marcar l’estètica antifeixista durant la Guerra Civil.

Renau entenia l’art com una eina contestatària, no només en el missatge sinó també en la forma i l’estètica. De seguida va trencar amb el llenguatge artístic de l’època i va ser un creador molt particular, col·laborant durant tota la seva vida en publicacions com La Revista Blanca, Estudios o Orto, revistes d’idees àcrates. També va impulsar la revista Nueva Cultura (1935-1937), on va reflectir la seva lluita contra el feixisme.

Durant la Guerra Civil va ser director general de Belles Arts del Museu del Prado i va preservar el llegat artístic dels bombardejos. També va ser la persona que va convèncer Picasso per pintar i exposar el Gernika al Pavelló de la República l’any 1937. La major part de la seva producció artística va ser a l’exili, amb murals, cartells, fotomuntatges i collages com The American Way of Life, una feroç crítica al capitalisme i al racisme. També va ser professor i guia de molts i moltes artistes a l’Alemanya de l’Est. Va tornar de l’exili el 1976 i es va retrobar amb un gran reconeixement dins dels cercles intel·lectuals, però no de la institució valenciana. Renau volia deixar tota la seva obra a la terra que el va veure néixer i també que servís de llavor per seguir creant amb una perspectiva crítica. Ara trobem aquest llegat Barcelona, una cita imprescindible.

Article publicat al número 481 publicación número 481 de la Directa

Exposició

'Renau. El combat per una nova cultura' Fins al 13 d’octubre
Born Centre de Cultura i Memòria, Barcelona
Fins al 13 d’octubre

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!