Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Acabar amb el fulletó

Escrit originalment l’any 1997, 'La fi de la novel·la d’amor' és un recull de crítica literària en què l’escriptora novaiorquesa Vivian Gornick analitza l’evolució del que representen l’amor i el matrimoni com a motius en la literatura occidental durant el segle XX

Vivian Gornick, periodista, escriptora, i referent feminista als anys setanta, va néixer al Bronx, a Nova York, l’any 1935. Totes les seves obres són travessades pel feminisme, inclòs el seu últim llibre publicat en català per L’Altra Editorial, i escrit originalment l’any 1997: La fi de la novel·la d’amor. És un recull de crítica literària en què l’autora analitza l’evolució del que representen l’amor i el matrimoni com a motius en la literatura occidental durant el segle XX. Gornick arriba al moll de l’os en referència a la concepció de l’amor fins a l’actualitat: la romantització de la vida ens allunya –en especial a les dones– de la nostra realització personal. I per damunt de tot, ens aboca, planteja l’autora, al desconeixement i la desconnexió de nosaltres mateixes.

Vivian Gornick fa la tasca hercúlia d’analitzar obres d’escriptores que ha llegit: Clover Adams, Kate Chopin, Jean Rhys, Raymond Carver, etc. Per exemple, George Meredith amb la novel·la Diana de les cruïlles (1885), en què una dona intel·lectualment apassionada saboteja la seva relació amb un polític perquè té la certesa que la intimitat amb ell, més que no pas fer-la sentir realitzada, destruirà la seva autonomia i personalitat que tant li ha costat guanyar.

Altres obres de l’autora es troben disponibles en català i en traduccions revisades al catàleg de l’Altra Editorial: Vincles ferotges. La dona singular i la ciutat, Mirar-nos de cara i Comptes pendents.

Article publicat al número 566 publicación número 566 de la Directa

ASSAIG

'La fi de la novel·la d’amor'
Vivian Gornick
Traducció: Martí Sales
L’Altra Editorial, 2022
176 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!