Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Activistes feministes demanen la dimissió de l'alcalde socialista d'un poble de la Ribera Alta per actuar en favor d'un agressor masclista

Un grup d’activistes feministes es va concentrar ahir, durant l’acte d’inici de la campanya electoral del PSPV, per exigir la dimissió de Manuel Enrique Bono, alcalde socialista de Catadau, municipi de la Ribera Alta. L’alcalde va donar suport a un veí condemnat a set anys i mig de presó per assestar 16 punyalades a la seua parella, signant una carta de recomanació per afavorir la reducció de l’ordre d’allunyament que l’agressor té interposada cap a la víctima, segons aquesta ha denunciat

Acte de protesta en l'inici de la campanya electoral del PSPV | Gemma Martínez

A poc més de 30 kilòmetres de València es troba la localitat de Catadau, on l’any 2014 una veïna era agredida amb 16 ganivetades pel que en aquell moment era el seu marit, davant de la seua filla de 4 anys. L’agressor fou sentenciat per delicte d’homicidi en grau de temptativa amb agreujant de parentesc, i condemnat a set anys i mig de presó i a un ordre d’allunyament de 500 metres de la seua exparella.

En l’actualitat, l’agressor, que ha començat a gaudir de permisos de cap de setmana, ha sol·licitat una reducció de l’ordre d’allunyament de 500 metres a 100. Per recolzar la seua sol·licitud, el que fou Alcalde-President de l’Ajuntament de Catadau del Partit Socialista del País Valencià (PSPV) fins a 2017, Manuel Enrique Bono, ara amb càrrec de Primer tinent d’alcalde, amb competències en agricultura, indústria i personal, signà una carta de recomanació amb el segell de la institució, per donar-li suport.

La carta està datada el 16 de maig de 2017, quan Bono encara era alcalde de Catadau, ja que mitjançant un pacte electoral es va establir que ell governaria dos anys, i el candidat de Compromís, Héctor Roig, amb qui van quedar empatats amb vots, dos anys més, que estan complint-se en l’actualitat. Aquesta carta es va fer pública en gener de 2019, quan el recurs per rebaixar l’ordre d’allunyament va ser admés a tràmit.

Les feministes van interrompre ahir l’acte d’inici de la campanya electoral de Ximo Puig |Gemma Martínez

 

En aquest escrit, Bono manifesta que fins al moment de cometre l’agressió, l’agressor havia tingut “una conducta exemplar, sense haver protagonitzat mai cap altercat”. A més a més, afegeix: “Em consta que tant ell com la seua família són respectats i apreciats pels habitants de la població, fins al punt d’haver rebut nombroses mostres de suport”.

Front aquesta situació, la dona agredida, junt amb el seu grup de suport, han encetat una campanya de denúncia a totes les institucions competents per tal que aquesta rebaixa de la condemna no es faça efectiva, a banda de denunciar també la complicitat entre l’alcaldia i l’agressor masclista. Per això, s’han adreçat a l’ara alcalde de Catadau per Compromís; al grup parlamentari del Partit Socialista en les Corts Valencianes i al President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig. A més a més, s’ha dirigit a la Mancomunitat del Marquesat i a la Mancomunitat de la Ribera, així com a les seues adients oficines d’igualtat. Fins i tot, ha emprat el “canal denuncia” que el mateix PSOE té habilitat a la seua pàgina web, i, segons denuncien, en cap d’aquests mitjans han obtingut resposta, en una situació que tant la mateixa víctima com el seu grup de suport qualifiquen de “vergonyosa”.

Van demanar establir “les mesures adients perquè les víctimes de violència masclista tinguen el suficient suport institucional”. Front açò, Ximo Puig es comprometé personalment a escoltar a totes les parts i donar una solució

Ahir començava la campanya electoral per a les pròximes eleccions, on Manuel Bono torna a presentar-se com a candidat a l’alcaldia per Catadau. Per donar visibilitat a la denúncia d’aquesta veïna, un grup de trenta dones acudiren a l’acte d’inici de campanya del PSPV, que va tindre lloc a la plaça de Patraix, en la ciutat de València. Allà, al crit de “disculpen les molèsties, però ens estan assassinant”, desplegaren una pancarta que demanava la dimissió de Manuel Bono com a tinent d’alcalde i com a candidat del PSOE en el seu poble.

Amb càntics i xiulets es feren visibles davant de la gent que estava a la plaça. La seguretat de l’acte començà a rodejar a les feministes, tractant d’aturar-les. Elles van demanar parlar amb el President de la Generalitat, per tal d’informar-lo de la situació i demanar la seua implicació en el cas. Minuts més tard, membres de l’equip de presidència informaren les portaveus que Puig accedia a parlar amb elles. La reunió es produí en la mateixa plaça, on el President reconegué que la situació “és una barbaritat”, però que ell “no tenia ni idea”. Les companyes de la supervivent li expressaren que volen la dimissió de Manuel Bono i que mai més “un alcalde done suport a un agressor de violència masclista”. També van demanar establir “les mesures adients perquè les víctimes de violència masclista tinguen el suficient suport institucional”. Front açò, Ximo Puig es comprometé personalment a escoltar a totes les parts i donar una solució.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!