Absolen l’activista vigatà que va dir “feixista i nazi” al secretari del nou partit xenòfob Som Catalans

La jutgessa considera que les paraules de Steve Cedar no tenien ànim injuriós
Emma Roca 30/10/2014

El jutjat número 5 de Vic ha absolt Steve Cedar, activista d’Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) d’Osona, per haver dit “feixista i nazi” a Sergio Hidalgo, secretari del nou partit xenòfob Som Catalans. La sentència considera que les paraules, que Cedar va reconèixer que havia dit a Hidalgo, no tenien ànim injuriós, un dels requisits perquè pugui ser constitutiu d’infracció penal.

Els fets que es van sotmetre a judici el dimecres passat havien ocorregut el dissabte anterior al mercat de la plaça Major de Vic. En concret, cinc membres de Som Catalans estaven entregant fulls volants de la seva formació política en una paradeta. Entre altres temes, difonien missatges a favor de la independència i contra la immigració. Al cap de poca estona, una trentena d’activistes d’UCFR es van situar al seu costat i van començar a entregar fulls on es desmentien els rumors contra la immigració. Algunes de les activistes exhibien cartells contra la nova formació xenòfoba, que ja ha anunciat que es presentarà a les eleccions municipals de 2015 a Vic.

Va ser en el transcurs de l’entrega d’alguns d’aquests fulls que Cedar es va adreçar als membres del partit xenòfob i, en concret, a Sergio Hidalgo, dient-los que eren uns feixistes i uns nazis. La sentència de la jutgessa ressalta el fet que, durant el judici, Cedar ja va deixar clar que “no tenia intenció d’injuriar el denunciant en concret, a qui no coneixia de res, sinó que ho va fer opinant i mostrant la seva oposició total al programa del partit Som Catalans”. La sentència també emmarca les paraules en el context del debat polític propi de les dues accions que estaven duent a terme la formació xenòfoba i el grup antifeixista.

Concentració de suport a Steve Cedar a l'exterior del jutjat de Vic / Emma Roca 

Un partit amb vinculacions amb grups neonazis

Durant el judici, l’advocat de Cedar va entregar un seguit de fotocòpies a la jutgessa on es pot comprovar el caire racista, que “voreja els plantejaments característics del feixisme”, de l’ideari de Som Catalans i alguns dels seus dirigents. També va aoprtar algunes informacions sobre les vinculacions amb grups de tendència neonazi que ha tingut el coportaveu de Som Catalans, Enric Ravello, exsecretari de relacions internacionals de Plataforma per Catalunya (PxC). Cedar, en la seva declaració davant la jutgessa, també va exposar la seva experiència en la lluita antifeixista (primer a la Gran Bretanya i ara a Catalunya), basada en el pòsit històric transmès per la seva família, d'origen jueu de l’est d’Europa i que va arribar a Anglaterra abans de l’holocaust.

Mentre durava el judici, una quarantena de persones es van concentrar a l'exterior del jutjat de Vic per donar suport a Steve Cedar i a la lluita antifeixista.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades