Càrnies en Lluita adverteix d'una "situació d'emergència social" als escorxadors osonencs

L'escorxador Le Porc Gourmet, una de les principals plantes productores de la comarca, amb un milió d'euros de beneficis, ha acomiadat 28 persones i centenars més es troben en perill d'acomiadament
Treballadores de Le Porc Gourmet aquest matí davant de l'escorxador de Santa Eugènia de Berga
Ferran Domènech 01/03/2018

El passat mes de febrer, 28 persones van ser acomiadades de Le Porc Gourmet. Aquest escorxador, situat al municipi osonenc de Santa Eugènia de Berga, processa entre 14.000 i 15.000 porcs diàriament i es troba en el punt de mira per la suposada mala praxi de les falses cooperatives que subcontracten treballadores. Les acomiadades es troben sense feina i sense ingressos, ja que com a autònoms no tenen dret a atur, i probablement el número augmenti. Montse Castañé, treballadora del sector càrnic, membre de la plataforma Càrnies en lluita i del Sindicat COS, explica que les treballadores es troben en una situació d'emergència social mentre l'escorxador té beneficis milionaris i està fent obres per ampliar l'empresa. Castañé també explica que "hi ha quinze treballadores més que es quedaran sense feina" i que "és una situació inhumana, els tenen com animals. Nosaltres som molt afortunats perquè som a la nostra terra amb el nostre idioma, però d'altres no el parlen i s'aprofiten d'elles". La sindicalista fegeix que "utilitzen la por d'aquestes treballadores per fer-los firmar papers en blanc sense conèixer la nova contractació".

D'altra banda, les treballadores que segueixen a Le Porc Gourmet es troben en situació d'impàs, ja que avui s'acabava el contracte de 500 empleades amb Clavial (una de les falses cooperatives que utilitzava Le Porc Gourmet com a estratagema per evitar contractar les seves treballadores). Entremig, han aparegut empreses que pretenen continuar la relació amb les treballadores amb "maniobres poc clares", segons paraules de l'advocat Antoni Iborra, ja que "s'ha constituït una empresa per l'ocasió, sense capital ni patrimoni i, per tant, insolvent en cas de complicacions". Iborra també ha explicat que s'estan pressionant treballadores perquè passin a Oficicat, una nova cooperativa que, segons aquest lletrat, no compleix la Llei catalana de cooperatives. Tanmateix, per guanyar temps en aquesta situació d'impàs, Le Porc Gourmet ha decidit allargar un mes el contracte amb Clavial.


Un dels 'hòldings' carnis més importants de l'estat

Legalment, Càrnies en Lluita està reivindicant que es reconegui que el miler de treballadores de l'escorxador treballen directament per a Le Porc Gourmet –i no en cooperatives o empreses subcontractades– i, per tant, estan vinculades al Grupo Jorge, propietari de l'escorxador. Aquest hòlding és una de les grans càrnies de l'Estat Espanyol juntament amb El Pozo Alimentación i Campofrio Food Group SA. Cadascun factura prop de mil milions d'euros anualment.

Treballadores de l'escorxador aquest matí. L'advocat Antoni Iborra també ha explicat que s'estan pressionant treballadores perquè passin a Oficicat, una nova cooperativa que, segons aquest lletrat, no compleix la Llei catalana de cooperatives


Iborra també explica que, davant les amenaces, algunes de les treballadores estan disposades a canviar de cooperativa o empresa, encara que les condicions empitjorin. Tanmateix, el moment del canvi el decideix el Grupo Jorge sense consultar les empleades. Les condicions que s'haurien de respectar si es complís la Llei catalana de cooperatives, són relatives a la cotització –actualment, cotitzant com a autònomes, les treballadores no tenen dret a atur, a prestacions socials i les baixes són fraccionades i condicionades–, la percepció de catorze pagues i no dotze com reben actualment, a les vacances i a cobrar el mínim de conveni que són més de 1.000 euros i no els 800 que cobren actualment.

"Pengem d'un fil, un dia anem amb una empresa, un altre dia amb una cooperativa... Ens paguen una misèria i ningú dóna la cara ni ens expliquen què passa", explica una treballadora

Maria Salazar, treballadora de neteja de Le Porc Gourmet, explica que "pengem d'un fil, un dia anem amb una empresa, un altre dia amb una cooperativa... Ens paguen una misèria i ningú dóna la cara ni ens expliquen què passa". Salazár ha volgut donar gràcies a la gent solidària que ajuda a solucionar aquesta situació.


Inspeccions de treball

Fa dues setmanes, una inspecció de treball, acompanyada de diverses dotacions del Cos Nacional de Policia espanyol va visitar l'escorxador de Santa Eugènia de Berga. Segons expliquen les treballadores, el Departament de Treball de la Generalitat va detectar irregularitats amb la contractació. A partir d'ara, Càrnies en Lluita i el sindicat COS han anunciat que se seguiran mobilitzant per denunciar la situació "abusiva i forassenyada" i per ampliar la seva caixa de resistència, que es troba sota mínims després de contribuir a millorar la situació econòmica de les 28 persones acomiadades.

En referència al un brot de tuberculosi que s'ha detectat avui a Le porc Gourmet, Roser Iborra, també activista de Càrnies en Lluita, explica que hi ha una persona hospitalitzada i una de contagiada: "és una mostra més de la precarietat laboral i maltractament a les treballadores". Iborra ha remès a l'Agència de Salut Pública com a entitat competent per investigar-ho, així com els responsables de Le Porc Gourmet. També els ha exigit transparència en la gestió d'aquest brot.

Article publicat conjuntament amb Setembre.
 

 

 


 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades