Es convoca un judici popular per denunciar les vulneracions dels drets humans als CIE

L'acte tindrà lloc davant del Centre d'Internament d'Estrangers de Barcelona el dissabte 30 de gener a les 11 del matí, i és previst que hi prestin testimoni antics interns a la dependència
Manifestació el passat mes de juny davant del CIE de la Zona Franca per exigir-ne el tancament.
Redacció Directa 25/01/2016

Les entitats que s'apleguen a la plataforma Tancarem el CIE han convocat per aquest dissabte, 30 de gener, a les 11 del matí, una nova concentració davant del Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca de Barcelona. Durant la protesta, el col·lectiu té previst dur a terme un judici popular amb la participació d'organitzacions de defensa dels drets humans, entitats socials veïnals i sindicals. El judici estarà obert a que totes les persones i entitats que ho demanin puguin fer-hi publiques les seves aportacions i testimonis, i també és prevista la declació de persones que han estat internes al centre de la Zona Franca, que explicaran el tracte que hi han rebut.


Segons fonts de Tancarem els CIE, l'objectiu de la convocatòria és fer arribar a les institucions (en aquest cas, el Govern de l'Estat, de qui depenen aquests equipaments) la pressió social que n'exigeix el tancament. També es vol exigir a les diverses institucions els seus compromisos en la lluita contra l'establiment. En aquest sentit, cal recordar que el ple del Parlament va votar el juliol passat una resolució elaborada a la Comissió de Justícia i Drets Humans de la cambra que demanava el tancament d'aquests centres on es priva de llibertat a les persones migrants pel sol fet de trobar-se en una situació administrativa irregular. En aquesta línea novembre passat, la majoria de grups polítics presents a l'Ajuntament de Barcelona van donar suport a una declaració institucional que demanava la no reobertura del CIE de la Zona Franca i posar fi al "racisme institucional" que pateixen les persones migrants. 

Segons el calendari previst pel Ministeri de l'Interior, el centre de la Zona Franca, ara tancat per obres, hauria de reobrir a finals d'aquest mes de gener

El Centre d'Internament d'Estrangers de Barcelona està tancat (oficialment per obres de condicionament) des del passat mes d'octubre, en compliment d'una resolució judicial que alertava del fet que les condicions amb què es trobava la dependència no complien la normativa vigent. Si es compleix el calendari previst pel Ministeri de l'Interior, el centre hauria de reobrir a finals d'aquest mes de gener. Amb tot, des del Centre Iridia –entitat que dóna suport jurídic a persones víctimes de vulneracions dels drets humans– es recorda que "a Catalunya es continua privant de drets i llibertats –a les persones migrades– mitjançant altres mecanismes com les deportacions exprés i les batudes racistes".

La plataforma Tancarem el CIE posa en marxa a partir d'avui una campanya per difondre el judici popular de dissabte a través de les xarxes socials, mitjançant les etiquetes #JoAcuso i #CIEMaiMés. 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades