Els Mossos triguen vuit hores a treure les dues persones que resistien dins el Banc Expropiat

Les últimes okupants s'han tancat a l'interior d'una caixa forta. Aquest vespre s'han convocat actes de suport arreu del territori
Els accessos al Banc Expropiat, tallats
Victor Serri
Jesús Rodríguez 23/05/2016

Passaven cinc minuts d'un quart de deu del matí quan una quinzena de furgonetes de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra ha arribat a la Travessera de Gràcia. En veure-les, diverses veïnes s'han apropat al Banc Expropiat per advertir la gent d'un possible desallotjament, que ha començat instants més tard. Les okupants han fet una crida a través de les xarxes socials per concentrar-se a la plaça de la Revolució, a només una illa de cases del centre social, i hores després han fet públic aquest vídeo amb imatges del moment en què els agents iniciaven l'assalt a l'immoble, recollides per una càmera de seguretat que estaria enregistrant tota l'operació. 

 

També han difós aquest altre enregistrament, en el qual es pot observar un grup d'agents intentant rebentar la porta que separa els dos nivells a l'interior del Banc Expropiat.


Des del compte de Twitter del projecte, han anunciat –a través de l'etiqueta #elBancResisteix– que a l'interior de l'immoble "hi resisteixen", tancades dins de l'antiga caixa forta de la sucursal bancària. Han alertat els Mossos d'Esquadra que les parets d'aquest habitable estan folrades amb material inflamable i que, si els policies intenten entrar-hi, les persones que hi resisteixen "corren perill". En donen més detalls en un vídeo. Malgrat això, segons fonts del col·lectiu del Banc Expropiat, alguns agents estarien intentant entrar-hi perforant el sostre de l'edifici. Aquestes fonts apunten que és una operació molt arriscada, ja que, si es malmet el sistema de ventilació, també es podria posar en risc la gent que hi ha tancada a l'interior. Poc abans de dos quarts de cinc de la tarda, els agents dels Mossos d'Esquadra han accedit a la caixa forta del Banc Expropiat, indret on encara resistien dues persones des de feia més de set hores. En aquests moments, la policia estaria intentant separar aquestes dues persones del bidó de ciment on estan lligades per dificultar l'acció policial.

Pocs minuts abans de les sis de la tarda, els Mossos d'Esquadra han aconseguit treure del soterrani del Banc Expropiat les dues persones que resistien dins de l'immoble. Després de vuit hores de resistència, un equip mèdic ha efectuat un reconeixement mèdic a les dues activistes a la planta baixa del mateix local. Poc després de les 19h, han estat posades en llibertat. 

 

 

Els operaris estan posant planxes de ferro sobre les vidrieres del lateral del local, situades al carrer Mare de Déu dels Desemparats. El trànsit viari està tallat des del Torrent de l'Olla i fins al carrer Ciudad Real. Els antidisturbis se situen, també, al voltant del mercat de l'Abaceria, on impedeixen la mobilitat del veïnat. Tres fotògrafs i un redactor –dos d'ells de la Directa– han estat identificats i retinguts, un d'ells quan intentava entrar a casa seva. A la plaça de la Revolució, es concentren més de 150 manifestants, cara a cara davant d'un cordó d'antidisturbis.

Cordó d'antidisturbis i manifestants a la plaça de la Revolució  / Victor Serri


L'immoble està situat al número 181 de la Travessera de Gràcia i va ser okupat l'any 2011. En un primer moment, era propietat de Caixa Tarragona; després, de Caixa Catalunya, i finalment va ser adquirit per la societat mercantil d'Antartic Vinatge S.L., amb seu al passeig de Gràcia i propietat de l'empresari Manuel Bravo Solano. El local va ser adquirit per la societat com a part d'un paquet de sis oficines bancàries situades al districte de Gràcia. Aquí podeu conèixer la seva història en veu de les seves protagonistes. 

Manifestació aquest migdia pel carrer del Torrent de l'Olla, al crit de 'Si el Banc se'n va a terra, Gràcia en peu de guerra' / Victor Serri


Al voltant de les 12 del migdia, les desenes de persones que s'havien concentrat per donar suport al Banc Expropiat s'han començat a manifestar pel carrer del Torrent de l'Olla en direcció al mar, fent sentir l'eslògan: Si el banc se'n va a terra, Gràcia en peu de guerra.  
 

Marxen els Mossos

A un quart de vuit de la tarda, els Mossos s'han retirat del Banc Expropiat. Unes cent persones s'han pogut apropar al local, totalment blindat amb planxes de ferro de color marró.

Aspecte que presentava el Banc Expropiat quan han marxat els Mossos d'Esquadra /Victor Serri

 

Entre les assistents, s'ha pogut sentir la consigna: "Aquí, com a Can Vies, com a mínim 6 dies", en referència al desallotjament frustrat del centre santsenc. S'ha convocat una concentració de rebuig a les vuit a la plaça de la Revolució de Gràcia. Una hora abans, s'han fet convocatòries a diversos barris de la ciutat per desplaçar-se conjuntament fins a l'inici de la manifestació a la vila de Gràcia.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades