Moviments socials, ONGs i universitats s’uneixen en defensa dels drets civils i polítics


Organitzacions, universitats i moviments socials de Madrid, Catalunya, País Basc i Andalusia formen la coalició Defensar a qui Defensa


Redacció 24/10/2014

“Aquest projecte no és només il·lusionant, sinó que desgraciadament també és molt necessari. Vivim un moment que estan en perill drets i democràcia”. Aquestes han estat les paraules d'Anaïs Franquesa, advocada penalista i especialista en drets humans, a la presentació de la coalició estatal Defensar a qui Defensa que ha tingut lloc aquest migdia a la Universitat de Barcelona.

 La coalició, de caràcter estatal, comptarà amb la participació de moviments socials, col·lectius de juristes, organitzacions del tercer sector i instituts universitaris de Madrid, Catalunya, País Basc i Andalusia. L'objectiu, segons les organitzadores, és unir-se a causa de les necessitats que han detectat en l'actual context de criminalització i repressió en les diverses mobilitzacions socials. Col·lectius com APDHA, NOVACT, Icària Editorial, Ecologistes en Acció, Legal Sol o El Diagonal, entre d’altres, estan implicats en aquest projecte que pretén connectar i barrejar els coneixements de juristes, periodistes i activistes socials, per nodrir-se d'informació entre elles. “La repressió no s’està fent només als drets, sinó també a aquelles persones que treballen per defensar-los: periodistes, juristes i activistes”, ha assenyalat Felip Daza, coordinador de la coalició i co-director de NOVACT-Institut Internacional per l’Acció No-violenta.Sistema d'alerta i respostaEl primer pas que vol donar aquesta coalició és el de formar-se, per això aquesta mateixa tarda a l’Aula Capella de l’Edifici Històric de la UB, ha començat un curs de formació. A la formació hi han participat periodistes, juristes i activistes, que en un futur –quan s'acabin les diverses formacions que es duran a terme al llarg d'aquests mesos a la resta de l'estat– formaran part d'un observatori estatal sobre vulneració de drets humans.

L'observatori es basarà en dos pilars. Per una banda, una coalició de 240 defensores –periodistes, juristes, activistes– preparades per detectar i documentar abusos comesos per cossos policials, agents de seguretat privada o la mateixa administració. I per una altra banda, un observatori col·laboratiu estatal que sistematitzi les denúncies.

 A partir d’aquí les expertes legals identificaran quins casos són susceptibles de ser difosos com “alertes comunicatives” per a la mobilització social; quins susceptibles de ser desenvolupats com litigis estratègies per incidir legalment; i quins serviran per identificar tendències en control i repressió social. Finalment es vol realitzar un informe estatal que serveixi de radiografia i de proposta d'un nou marc de regulació de la seguretat ciutadana des de la perspectiva dels drets humans.

La formació que ha tingut lloc aquesta tarda sota el nom “Drets Humans davant de la criminalització dels moviments socials”, tindrà la seva continuació demà al matí on les participants es dividiran en mòduls específics segons la seva especialitat –juristes, periodistes i activistes socials– per després posar en comú les diferents idees. Durant els mesos vinents es durà a terme la mateixa formació a diversos punts de l'Estat.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades