Multa de 3.300 euros per l'abocament de 42.500 litres de purins a una riera osonenca

La fiscalia i l'empresari osonenc Jacint Sala Fabregó pacten una multa de 1.500 euros, sis mesos de presó i un any de prohibició per exercir com a ramader. L'escàndol se suma a les condemnes que acumulen altres industrials osonencs com Josep Ramisa
L'increment de la concentració de nutrients amb una gran quantitat de nitrogen i fòsfor al medi provoquen la falta d'oxigen a l'aigua, necessari per a la biodiversitat de la riera
Ferran Domènech 05/12/2017

Recentment s'ha fet pública la sentència del judici a Jacint Sala Fabregó, veí de Manlleu, en el qual fiscalia i defensa han arribat a un acord. La sentència prova que en dates pròximes al 24 de novembre de 2014, Jacint Sala Fabregó obrava "deliberadament" quan va donar l'ordre d'abocar 42.500 litres de purí a la Riera de Sant Martí, situada al terme municipal de l'Esquirol. Aquest purí va baixar per la riera, segons la sentència, "produint una greu afectació a les seves aigües, perjudicant de manera notable les seves condicions físico-químiques en un trajecte de 727 metres".

Aquest fet pot provocar l'eutrofització de la riera, és a dir, l'increment de la concentració de nutrients amb una gran quantitat de nitrogen i fòsfor al medi que porten a la falta d'oxigen a l'aigua, necessari per a la biodiversitat de la riera. D'acord amb la normativa, aquests fets són constitutius d'un delicte contra el medi ambient penat a l'article 325.1 del codi penal, d'acord amb la llei d'aigües, el Reglament del Domini Públic Hidràulic i la constitució.


88 metres de tub per transportar les dejeccions

La denúncia es va produir el 2014, després que el Grup de Defensa del Ter alertés durant dos anys del lamentable estat de degradació de la zona propera a la granja de Casanova de Cararac a Sant Martí Sescorts. Els agents rurals es van desplaçar al lloc on el granger havia construït un tub de 88 metres per transportar el purí des de la bassa fins a una zona propera a la riera. Les mostres preses van motivar l'obertura de diligències per part del Ministeri fiscal. Tres anys després, l'assumpte s'ha resolt amb l'acord de la fiscalia i l'empresari osonenc, pactant una multa de 1.500 euros, sis mesos de presó (substituïts per 1.800 euros) i un any de prohibició per exercir com a ramader. El total de la multa es pot pagar en tres mensualitats de 1.100 euros.

Els agents rurals es van desplaçar al lloc on el granger havia construït un tub de 88 metres per transportar el purí des de la bassa fins a una zona propera a la riera

L'escàndol se suma a les condemnes que acumulen altres industrials osonencs com la de Josep Ramisa el 2014, quan va pactar una multa de 1.800 euros pel mig milió de litres de purí abocats a la riera Gavarresa d'Oristà. Poc després, el 2015, va ser denunciat per un presumpte abocament reiterat de purins procedents d'una bassa en mal estat de la granja Despujol, al terme de les Masies de Voltregà.

Des del Grup de Defensa del Ter, denuncien que "el sector ramader, considerat com a competitiu, basa la seva producció en la no internalització dels costos ambientals, i on la producció de carn barata només és possible en aquest context de vulneració del medi". Així mateix, afirmen que sentències com aquesta mostren com "la justícia afavoreix clarament el sector ramader industrial que comet reiteradament pràctiques delictives" i acusen la justícia de subvencionar l'abocament de purins.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades