Sis hores de resistència aturen el desallotjament del CSOA La Llamborda del Guinardó

Quatre activistes s'han lligat durant tot el matí a un bidó de ciment ancorat a la primera planta. Els pisos de les plantes superiors han quedat tapiats, però el jutjat no ha autoritzat tancar el centre social
Els especialistes de la Brigada Mòbil, malgrat disposar de material molt sofisticat, no han pogut separar les mans de les dones anclades a una canonada.
Gorka Leiza
Jesús Rodríguez 17/06/2015

Eren les set del matí quan dues unitats senceres de la Brigada Mòbil (2 i 3) han arribat al barri del Guinardó de Barcelona. La vintena de furgons han tallat carrers i diversos agents equipats amb escales i ariets han esbotzat portes i finestres del centre social okupat i autogestionat La Llamborda. El local és al carrer Amílcar 125 i, parcialment, és propietat de la SAREB (banc dolent del govern espanyol). De fet, hi ha dos procediments judicials en curs. El jutge que dirigeix un dels procediments ha ordenat desallotjar els pisos superiors de l'edifici; no així la planta baixa, on des de primera hora hi havia una quinzena de persones esperant l'arribada dels antidisturbis. Al pis de dalt, quatre activistes han ancorat els seus braços a un gran bidó de ciment. Les mans estaven lligades a l'interior d'una gran canonada d'aigua d'alta pressió i això ha fet impossible que els especialistes de la Brigada Mòbil, malgrat disposar de material molt sofisticat, hagin pogut separar les mans de les dones de l'interior del tub.

El cap del dispositiu policial ha optat per, un cop esmicolat el bidó de ciment, baixar les activistes fins al carrer amb els braços dins la canonada, una operació arriscada. Després, les companyes de les noies les han acompanyat fins al carrer del costat, on han pogut desfer el sistema d'ancoratge i alliberar-les sense que patissin lesions. Les sis hores de resistència han estat efectives i, malgrat les pressions orquestrades pels Mossos, el jutjat ha ordenat la retirada del dispositiu sense efectuar el desallotjament de la planta baixa, on hi ha la seu del CSOA La Llamborda. Poc abans, un grup d'operaris havien tapiat els accessos als pisos superiors, que eren habitatges. Tot i que no tenien ordre judicial per assaltar el centre social, els antidisturbis hi han entrat forçant els accessos per identificar totes les persones presents. Quan han marxat els furgons, la gent concentrada a l'exterior ha accedit de nou al centre social, enmig de mostres d'alegria.

Durant tot el matí, una cinquantena de persones s'ha concentrat al carrer Amílcar en senyal de suport, amb molts crits contra l'especulació, en defensa de l'habitatge i de crítica a la premsa. Agents de la unitat E-700 de la Brigada Mòbil han enregistrat selectivament amb càmera de vídeo les cares de les activistes de l'interior i l'exterior de l'edifici, també la d'alguns periodistes de mitjans alternatius.

Manifestació amb llançament d'ous de pintura

Pels volts de les vuit del vespre, desenes d'activistes s'han concentrat de nou davant del CSOA en resposta a la crida feta a través de les xarxes socials durant tot el dia. A les nou, ha arrencat una manifestació que ha recorregut els carrers del Guinardó, seguida de prop per un fort dispositiu policial: 6 furgons de la Brimo equipats amb una càmera i un canó de so i diverses patrulles de la Guàrdia Urbana. Durant el recorregut, algunes de les manifestants han fet pintades i han llançat ous a entitats financeres com La Caixa. Finalment, les manifestants han arribat al CSOA, on s'ha fet una crida a resistir i s'ha comunicat que "l'agressió no quedarà impune".

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades