Una flotilla de dones per trencar una dècada de bloqueig a Gaza

El pròxim dimecres, la flotilla Dones Rumb a Gaza salparà des del port de Barcelona. L'objectiu de la iniciativa és denunciar i trencar el bloqueig il·legal que exerceix l'Estat d'Israel sobre la població palestina de la Franja de Gaza des de 2006
La tripulació i el passatge de la flotilla estaran formats únicament per dones
Vicent Almela 12/09/2016

Una taxa d'atur que ronda el 40%, un 60% de la població en situació d'emergència nutricional o el fet que el 90% del subministrament d'aigua no siga apta pel consum humà són algunes de les conseqüències que deixa el bloqueig marítim, terrestre i aeri que exerceix l'Estat d'Israel sobre la Franja de Gaza d'ençà que l'organització Hamàs guanyà les eleccions d'aquest territori palestí per majoria absoluta el gener de 2006. Tot i les condemnes contínues per violació dels drets humans i crims contra la humanitat imposades per l'ONU, l'Estat sionista continua sense signar ni ratificar la majoria dels convenis internacionals i manté la restricció de mobilitat i la negació dels drets bàsics a vora dos milions de persones.


Amb l'objectiu de denunciar i intentar trencar el bloqueig israelià sobre la costa palestina, des de 2010, la Coalició Internacional de la Flotilla de la Llibertat (CIFL) organitza accions que busquen arribar a Gaza per la via marítima –i sota els principis de la no-violència– des de diferents punts del planeta. Tot i que cap de les quatre flotilles anteriors organitzades per la coalició no han aconseguit arribar a port –perquè prèviament van ser interceptades en aigües internacionals per l'exèrcit israelià–, aquest any, la iniciativa Dones Rumb a Gaza intentarà trencar el bloqueig, amb Barcelona com a punt de partida. Els dos velers encarregats d'aquest repte, batejats amb els noms d'Amal (Esperança) i Zaytouna (Oliva) per l'organització, comptaran amb una tripulació i un passatge formats únicament per dones, que pretenen arribar a Gaza a principis del mes d'octubre.

Rumb a Gaza i la CIFL han organitzat diversos actes al moll Bosch i Alsina de Barcelona per donar visibilitat i suport a la flotilla. Inclouran xarrades, debats, tallers i concerts i començaran avui dilluns

Segons Laura Arau, membre de la iniciativa Rumb a Gaza i la CIFL: “Amb aquesta flotilla, volem visualitzar la feina de totes les dones palestines en la resistència contra l'ocupació i la lluita per l'alliberament del seu poble; i també el paper de totes les dones que participen en col·lectius i grups de suport a Palestina, que sovint són majoria i queden invisibilitzades pel paper dels homes”. L'activista catalana també afirma: “Aquesta acció és una denúncia directa del bloqueig il·legal que pateix Gaza des de fa una dècada, però també un missatge als nostres dirigents perquè aturin immediatament les negociacions i els tractes que mantenen amb l'Estat d'Israel”. Arau conclou afirmant: “El bloqueig a Gaza només és una part de l'ocupació a Palestina, per això des de Rumb a Gaza donem suport a altres campanyes com la de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS), les brigades i totes aquelles iniciatives encaminades a aconseguir la llibertat del poble palestí”.

'L''Amal' (Esperança) i el 'Zaytouna (Oliva) seran els dos velers que salparan des del port de Barcelona el pròxim dimecres

 

Des de Rumb a Gaza i la CIFL s'han organitzat diversos actes al moll Bosch i Alsina de Barcelona per donar visibilitat i suport a la flotilla. Aquests actes, que inclouran xarrades, debats, tallers i concerts, començaran avui dilluns i acabaran el pròxim dimecres a la tarda amb la sortida de la flotilla.


Trencar les relacions entre Barcelona i l'Estat d'Israel

L'Ajuntament de Barcelona és –juntament amb la Fundació Cívica Esperanzah i les organitzacions Prou Complicitat amb Israel i BDS– un dels col·laboradors amb la iniciativa Dones Rumb a Gaza. Aquesta col·laboració es tradueix –segons l'administració– en el suport financer, logístic i organitzatiu a la flotilla i els actes que s'organitzen al port de la ciutat. Segons el departament de premsa de l'Ajuntament: “La ciutat de Barcelona denuncia una ocupació de territoris palestins i un bloqueig a Gaza que vulneren les resolucions de les Nacions Unides i incompleixen les convencions de Ginebra. L'ocupació i el bloqueig són, a més d'inhumans, il·legals”.

Segons Laura Arau, membre de la iniciativa: “Amb aquesta flotilla volem visualitzar la feina de totes les dones palestines en la resistència contra l'ocupació i la lluita per l'alliberament del seu poble”

Aquestes declaracions xoquen amb l'agermanament i les relacions que manté –des de 2008– la ciutat de Barcelona amb Tel-Aviv. A la pregunta sobre si es trencarà l'agermanament amb la capital de l'Estat d'Israel i les relacions amb l'Estat sionista, de de l'Ajuntament de Barcelona s'afirma: “Aquests acords formen part d'unes relacions amb Israel que aquest govern revisarà durant aquest mandat. En aquest sentit, no se'ns escapa que l'any vinent, 2017, cinquantè aniversari de l'ocupació, la situació a l'Orient Mitjà serà objecte d'un debat ampli, no només al nostre país, sinó a tot el món (...) Confiem que altres administracions catalanes, amb governs de diversos colors i sostinguts per forces diverses, acompanyin el de la capital del país en aquesta reflexió sobre les relacions amb Israel”.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades