Veïnes d'Esplugues es proclamen "no innocents" en solidaritat amb les processades per l'oposició al pla Caufec

Ni Muts Ni a la Gàbia, campanya de suport a les encausades per l'oposició a un macroprojecte urbanístic frustrat per la crisi, ha presentat una campanya avui per denunciar una intenció política en els judicis vinculats a la protesta previstos pel gener
Manifestació massiva a Esplugues l'octubre de l'any passat, dies abans del primer judici vinculat a l'oposició al pla Caufec
Anna Celma
Joan Prat 27/12/2015

Ni Muts Ni a la Gàbia, grup de suport a les encausades per les protestes contra el pla Caufec, ha presentat una campanya avui, titulada No som innocents, amb la qual pretén conscienciar l'opinió pública que la seva activitat política en defensa de Collserola és el que realment es porta a judici. El col·lectiu ha difós un fals comunicat on informa que les més de 70 persones que, entre els anys 2004 i 2009, van ser sancionades i denunciades per la seva implicació en la lluita veïnal contra el projecte urbanístic del pla Caufec demandaran el PSC d'Esplugues per danys i perjudicis. També ha publicat un vídeo en què apareixen diferents veïnes d'Esplugues afirmant que no són innocents "de desobeir l'autoritat o de protestar contra la injustícia".

 

La lluita de part del veïnat d'Esplugues de Llobregat contra els plans urbanístics que afecten la falda de Collserola ha estat marcada, l'última època, per la utilització de la desobediència civil no-violenta com a recurs freqüent a l'hora de denunciar la implicació de l'Ajuntament, la Generalitat i la constructora Sacresa com a principals impulsores del pla Caufec. Anys més tard, un cop el projecte urbanístic va ser aparcat per la fallida de Sacresa, diferents veïns i veïnes del poble van rebre notificacions dels jutjats on se les informava de l'obertura de processos judicials en què es demanaven penes de presó per fets vinculats a protestes contra el pla Caufec. La desobediència protagonitzada per activistes que es penjaven des de diverses infraestructures o s'encadenaven davant de les seus dels responsables econòmics i polítics del conflicte veïnal va tornar a recuperar el seu lloc als moviments socials d'aquest municipi del Baix Llobregat. Aquesta vegada, ja no per denunciar l'especulació urbanística, sinó per fer front a la repressió. En un nou capítol de l'assetjament institucional contra l'oposició veïnal al pla Caufec i just quan s'està gestant un nou impuls empresarial per executar-lo, els dies 18 i 19 de gener de 2016, vuit veïnes d'Esplugues seran jutjades pels fets ocorreguts durant l'entrada a un ple municipal, l'any 2009, com a protesta per l'aplicació de penes multa a opositores al pla Caufec.

El 20 de novembre de 2004, la lluita veïnal contra el pla Caufec fa un gir que acabarà marcant la realitat quotidiana d'Esplugues i, sobretot, dels seus moviments socials més antagonistes. Aquell dia, un grup d'activistes contràries al pla urbanístic liderat per la constructora Sacresa i apadrinat per l'Ajuntament d'Esplugues va dur a terme una acció davant la seu de la constructora al bell mig de l'avinguda Diagonal a Barcelona.

El col·lectiu ha difós un comunicat, coincidint amb el Dia dels Innocents, en què informa que més de 70 denunciades demandaran el PSC d'Esplugues per danys i perjudicis

Durant el transcurs d'aquell acte simbòlic, es van plantar arbres morts amb ciment, es van enganxar cartells, es va pintar el terra i es va fer una roda de premsa per denunciar els plans previstos per Sacresa a la muntanya de Sant Pere Màrtir. En finalitzar l'acció, dos activistes de la Plataforma Popular contra el Pla Caufec van ser detinguts i acusats de resistència i atemptat contra l'autoritat. Malgrat que mesos més tard van ser absolts, l'escalada repressiva de baixa intensitat va continuar durant anys tant per part de la policia local com dels Mossos d'Esquadra.

Durant els anys següents, les accions de desobediència van prendre protagonisme en la lluita veïnal contra el pla urbanístic, però és durant l'any 2007 quan s'intensifiquen les accions, en aquesta ocasió, directament contra les obres que ja havien començat. Durant una setmana de lluita que es va impulsar amb el lema genèric Està Tot Fatal, vuit persones van ser denunciades posteriorment per delictes de desobediència, desordres i resistència pel fet d'haver participat en diverses accions com una manifestació pels carrers d'Esplugues, un encadenament a la barana del balcó de l'ajuntament o l'estada de tres dies de tres activistes que es van penjar de la façana de les emblemàtiques Torres Symbol. Una altra persona també va ser denunciada per atemptat contra l'autoritat per disparar amb una pistola d'aigua contra l'alcaldessa d'Esplugues Pilar Díaz.

La desobediència com a protagonista

El mes de novembre del mateix any, 23 persones eren acusades per una falta de desobediència per l'acció convocada sota el lema Aturem les màquines. Entre les 23 persones, també hi havia set fotoperiodistes que estaven cobrint la informació de l'acció. Un mes abans, van succeir els fets que van acabar amb el judici contra sis activistes (i la seva posterior absolució) per una manifestació contrària al pla Caufec que va comptar amb més de mil manifestants pels carrers del municipi. És també a finals de l'any 2007 quan una jutgessa condemna un veí a pagar una multa de 480 euros més les despeses judicials, sanció que el veí es nega a pagar perquè considera desproporcionada.
 

Activistes contra el pla Caufec encadenades a bidons de ciment davant la seu de la Conselleria d'Interior per protestar contra els primers judicis vinculats a l'oposició al pla, l'octubre de 2014

 

Segons els activistes contraris al pla Caufec, aquest procés policial i judicial no només va comptar amb l'ajut actiu de l'Ajuntament mitjançant l'ús de la policia local, sinó que es va estendre als intents de coacció cap a diverses entitats. I citen com a exemple les pressions exercides sobre el grup Ayllu, de la parròquia de Santa Gemma de Can Vidalet, que organitza la fira solidària de Santa Llúcia, per evitar la participació de l'Associació Veïnal de Finestrelles i La Miranda, contràries al pla Caufec, a l'esdeveniment. Un altre exemple que esmenten van ser les exigències a la colla castellera del poble perquè l'Exiliada (geganta d'Esplugues solidària amb la lluita contra el pla Caufec) marxés de la plaça de la vila durant la diada castellera de Festa Major de l'any 2007.

Durant l'any 2008, les opositores al pla Caufec comencen a assumir, també, la denúncia contra les penes multa que els recauen a conseqüència de les seves protestes. El 15 de febrer d'aquell any, la Plataforma Popular contra el Pla Caufec tenia constància de la instrucció de 64 delictes i/o faltes relacionades amb accions de protesta contra el pla Caufec per part dels tres jutjats d'Esplugues.

Nou judici contra vuit veïns

El punt àlgid d'aquella campanya contra les penes arriba el 18 de març de 2009. El veïnat contrari al pla Caufec va convocar una concentració, coincidint amb un ple municipal. La concentració va comptar amb la participació de més de 300 persones, que també protestaven contra les penes multa que havien rebut prèviament algunes activistes i contra el posterior empresonament l'abril següent d'un dels opositors per negar-se a pagar una pena multa.

Ni Muts ni a la Gàbia ha convocat una manifestació el dia 16 de gener a Esplugues i concentracions els dos dies de judici a la Ciutat de la Justícia

En un moment de la concentració, les manifestants van voler entrar a les dependències municipals per portar la seva protesta al ple. La policia local va intentar impedir-ho i es van viure alguns moments de tensió. Aquells fets s'han traduït, quasi set anys més tard, en un judici on seuran vuit persones com a acusades. Cinc d'aquestes persones acusades repeteixen al jutjat després de sortir absoltes, fa poc més d'un any, d'un judici on es jutjaven els fets de la manifestació del 6 d'octubre de 2007. Tres d'aquestes persones tenen risc real d'entrar a presó amb demandes de tres anys de presó.

"No som innocents"
Aquesta mateixa setmana s'ha confirmat que el judici tindrà lloc, doncs la defensa de les veïnes havia proposat una conformitat a la fiscalia, per la qual acceptaven les penes relacionades amb els desordres públics si es retiraven totes les demandes d'atemptat contra l'autoritat i indemnitzacions per lesions a cinc policies locals. La fiscalia hi va estar d'acord si els agents retiraven les seves demandes d'indemnització, fet que no s'ha produït.

Ara, de nou, Ni Muts Ni a la Gàbia, a través de la campanya No som innocents, denuncia que "l'Ajuntament ha promogut la judicialització d'un conflicte polític amb l'objectiu de tractar la lluita contra l'especulació urbanística com un problema d'ordre públic en comptes de buscar solucions negociades amb el veïnat que, des de 1991, s'oposa al pla Caufec". El col·lectiu ha convocat una manifestació el dia 16 de gener a Esplugues i concentracions els dos dies de judici a la Ciutat de la Justícia.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades