El venedor ambulant del 'cas Garganté' estava "custodiat" per la Guàrdia Urbana

L'informe d'alta signat pel metge Jose Luis Lage avala la hipòtesi plantejada pel regidor de la CUP a Barcelona. A més, el pacient va referir haver patit una "agressió", segons consta en una segona inspecció mèdica que li van fer a l'Hospital Clínic
L'informe d'alta al centre sanitari Perecamps acredita que "el pacient acudeix custodiat per GU"
Jesús Rodríguez 29/04/2016

El dubte que planejava des de feia setmanes sobre el cas del venedor ambulant Modou Bane, atès al centre sanitari Perecamps de Barcelona el passat 23 de març –uns fets que van desencadenar el conflicte polític batejat com a Gargangate–, s'esvaeix a partir de la documentació mèdica signada pel doctor que el va atendre. L'informe d'alta –al qual hem tingut accés– acredita que "el pacient acudeix custodiat per GU". I tot seguit afegeix: "refereix caiguda per escales". El facultatiu Jose Luis Lage va signar aquest document a les 17.23 h, abans que el regidor de la CUP a Barcelona Josep Garganté accedís a la consulta, convidat pel mateix doctor.

Posteriorment, quan Lage va ser interrogat per agents de la Guàrdia Urbana, va modificar l'expressió "custodiat" i va fer constar que anava "acompanyat", tal com es pot llegir a l'acta de la seva declaració. De fet, al vídeo enregistrat dins la consulta per un policia municipal de paisà en cap moment el doctor nega la màxima plantejada pel regidor cupaire, és a dir, que el manter anava custodiat per agents. En les més de cinquanta pàgines de documentació que la unitat d'investigació de la Guàrdia Urbana va incorporar al sumari del cas, no es fa referència ni un sol cop a l'expressió "custodiat".

En un altre informe mèdic del servei d'urgències de l'Hospital Clínic, on Modou Bane va ser traslladat per a una segona exploració, el pacient refereix que la lesió va ser fruit d'una "agressió"

El fet que el manter anés o no custodiat per policies és transcendental en aquest cas, atenent les consideracions que ha fet el Síndic de Greuges de Catalunya. Podia expressar-se lliurement davant del doctor si tenia policies al costat? Cal recordar, a més, que el pacient en cap moment va romandre al servei d'urgències en qualitat de detingut. Segons un testimoni aportat fa dues setmanes pel diari La Vanguardia el pacient "hauria" entrat sol a la consulta. Ara això queda en entredit.

En un altre informe mèdic del servei d'urgències de l'Hospital Clínic, on Modou Bane va ser traslladat per a una segona exploració, el pacient refereix que la lesió va ser fruit d'una "agressió". Ambdós documents figuren al sumari judicial del cas en mans de l'Audiència de Barcelona. La Fiscalia ha presentat un recurs per modificar la qualificació dels fets i passar d'un delicte lleu a un delicte greu. La defensa de Garganté i del representant del col·lectiu Tras la Manta –també imputat– demanaran l'arxivament de la causa. El desenllaç judicial podria perllongar-se uns quants mesos.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades