Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Arqueologia de la decadència

Males Herbes recupera 25 contes de 15 autors d’abans de la Guerra Civil Espanyola oblidats pel cànon. En el recull assistim a una processó de femmes fatales, suïcides, fanàtics i marginats, i fins i tot el primer zombi català.

Els contes comparteixen certes característiques, com la denúncia de la hipocresia social o del progrés que havia permès la Primera Guerra Mundial, i tenen “la voluntat de colpejar moralment el lector” per “arrencar-lo de la moralitat burgesa” i per “encarar-se a aspectes de la realitat que no es perceben a simple vista”, segons Ramon Mas al pròleg del recull.

Savis, bojos i difunts hi ha autors mal coneguts en aquesta faceta decadent, allunyada del “costumisme enginyós, el misticisme religiós i el deure patriòtic”, com ara Santiago Rusiñol, Raimon Casellas, Eugeni d’Ors, Joaquim Ruyra, Víctor Català o Prudenci Bertrana. També hi trobem autors descatalogats o ignorats, com ara Xavier Monsalvatje, Gabriel Alomar, Diego Ruiz, Miquel de Palop Felip o Alfons Maseras.

El llibre contribueix a escampar la boira d’un període de la literatura catalana que ha tendit a ser oblidat, negligit o esborrat: benvingudes siguin aquestes iniciatives, malgrat que no siguin fetes per crítiques o expertes de cap mena, com reconeix el mateix curador Ramon Mas.

 

Article publicat al número 465 publicación número 465 de la Directa

LLIBRE

'Savis, bojos i difunts (El conte decadentista a Catalunya, 1895-1930)'
Selecció i pròleg de Ramon Mas
Males Herbes, 2018
288 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!