Llibertats

Astor: els espies del govern de la Generalitat

La unitat dels Mossos que va identificar les cinc independentistes acusades de la crema de fotos de Felip VI va ser responsable d'acusar els bastoners de Gràcia, posteriorment absolts, i de redactar els informes de l'arxivat Cas Pandora
Agents de paisà dels Mossos d'Esquadra durant la manifestació d'estudiants del 2 de maig del 2012
Oriol Clavera
15/12/2016

La diputada Mireia Vehí va comparèixer el 13 de desembre al Parlament de Catalunya per explicar: "davant de la detenció de cinc companyes, davant de la negativa del conseller d'Interior d'assumir el moment polític excepcional i davant de les declaracions diverses que ens acusen de posar el punt de mira sobre els funcionaris, nosaltres ens veiem obligades a fer públic un informe que demostra que l'actuació dels Mossos d'Esquadra va ser d'ofici". La CUP, amb aquest document, desmentia les declaracions de Marta Pascal. La representant del Partit Demòcrata Europeu Català situava l'origen del procés penal contra independentistes acusades de cremar fotografies del monarca Felip VI en les institucions judicials espanyoles.

L'informe revelat per Mireia Vehí (CUP) determina que l'impuls inicial de les actuacions prové de la Comissaria General d'Informació del Cos de Mossos d'Esquadra

De la lectura de l'informe revelat per Vehí es pot determinar que l'impuls inicial de les actuacions prové de la Comissaria General d'Informació del Cos de Mossos d'Esquadra. Concretament de l'Àrea Central d'Informació Interior, el segell de la qual es troba en tots els documents enviats al Jutjat Central d'Instrucció 4 de l'Audiència Nacional (AN) espanyola, des de l'endemà de la Diada de l'Onze de Setembre i al llarg de les setmanes següents. El primer auto té segell d'entrada a l'AN el 12 de setembre, incorpora fotografies i tuits sobre la mobilització d'Alerta Solidària, Arran, COS, CUP, Endavant-OSAN i SEPC. L'auto conclou amb una valoració que traslladen al jutge Fernando Andreu: "A criteri d'aquesta instrucció, els fets relatats en referència a les fotografies cremades podrien ser constitutius d'un presumpte delicte d'ultratge a la Corona". La missiva finalitza amb "Lo que tengo el honor de informar a Su Señoría. Sabadell, 12 de septiembre de 2016. El instructor Astor 110".

Signatura del document redactat per Astor 110 enviat d'ofici a l'Audiència Nacional espanyolaRellegint el conjunt de cinquanta pàgines de l'informe podem comprovar com el treball de camp sobre el terreny –infiltrant-se entre les manifestants–, la redacció dels autos, la recerca en els arxius policials, el monitoratge de xarxes i la identificació de les persones que finalment seran encausades és una competència que assumeix l'Àrea Central d'Informació Interior, i tota la cadena de comandament d'agents amb identitat protegida sota la denominació "Astor". Els agents 110 (superior jeràrquic), 278, 304, 518 i 235 s'alternen –en aquesta investigació– la tasca d'instructor i identificador de les cinc persones investigades que finalment serien detingudes: Aitor Blanc, Ivan Altimira, Nora Miralles, Roger Santacana i Jordi Almiñana. A l'últim paràgraf de cadascuna de les actes de reconeixement es fa constar per quina raó els agents coneixen visualment a les persones investigades: "Pel fet que és una persona amb antecedents policials", "ja que és una persona de pública rellevància que ha format part del Secretariat Nacional de la CUP", "ja que és una persona de pública rellevància per ser membre del Consell de Districte del barri de Sant Andreu de Barcelona".

Tots els agents adscrits a la Comissaria General d'Informació compten amb una especial preservació d'identitat i la numeració que els identifica no correspon a la seva TIP

Qui són els agents "Astor" que tants coneixements mostren sobre les activistes, de qui reben ordres i quines competències tenen? En el decret 243/2007 signat pel conseller Joan Saura (ICV) es feia referència per primer cop a la denominació 'Àrea Central d'Informació Interior', encaixada dins de la Divisió d'Informació. Posteriorment, l'any 2011, es va reconfigurar l'estructura operativa i administrativa del cos, situant l'Àrea Central d'Informació Interior sota el paraigua de la Comissaria General d'Informació, i aquesta subordinada a la Comissaria Superior de Coordinació Central. Tots els agents adscrits a la Comissaria General d'Informació compten amb una especial preservació d'identitat: la numeració que els identifica no correspon a la seva Targeta d'Identificació Policial (TIP), alhora que tenen el dret a prestar declaració –durant els judicis– amagats darrere d'una mampara. La seva aparença i indumentària prova d'imitar la dels entorns investigats; els "Astor" freqüenten manifestacions, casals, centres socials i ateneus. Interior tots els anys incorpora una partida als pressupostos destinada a comprar pantalons, samarretes i altres complements de vestimenta destinats a la disfressa d'aquests policies, com quedava recollida en els pressupostos del 2015.


Competències discrecionals

El Departament d'Interior –segons consta en successius decrets d'estructuració del cos– atorga les següents funcions als agents Astor: la recollida i el tractament d'informació operativa i la investigació i persecució d'organitzacions criminals de caràcter estatal i que operen a Catalunya, les activitats de les quals s'inclouen en les responsabilitats de la Comissaria General d'Informació (CGI). Les competències de la CGI es resumeixen en quatre punts: a) investigar i perseguir les organitzacions criminals les activitats de les quals comportin una amenaça per a l'exercici individual o col·lectiu de les llibertats, la seguretat de les persones, la pau o la cohesió social, b) realitzar la recollida i el tractament de tota informació de caràcter operatiu referida a organitzacions criminals, c) realitzar la recollida i el tractament de tota la informació de caràcter operatiu referida a la conflictivitat laboral i social, i a l'activitat institucional i d) exercir qualsevol altra funció de naturalesa anàloga que se li encomani. 

Els policies que integren l'Àrea Central d'Informació Interior, no és el primer cop que elaboren documents controvertits amb destinació a Madrid. El comandament Astor 110 va elaborar els informes que acusaven Ferran Blasi i Gregori Saavedra –membres de la Colla Bastonera de Gràcia Cop a Cop– d'un presumpte delicte d'enaltiment del terrorisme per mostrar fotografies de preses polítiques durant els actes de celebració de la Diada al passeig del Born l'any 2013. Malgrat l'interès dels Mossos d'Esquadra en aquest cas, el Tribunal Suprem espanyol va dictaminar l'absolució dels militants independentistes. Els mateixos agents "Astor" van elaborar el polèmic informe 2514/14 centrat en l'estructuració i pensament de col·lectius anarquistes a Catalunya, que va desencadenar les operacions Pandora i Pandora II, i els escorcolls de diversos ateneus llibertaris, domicilis particulars i l'emblemàtica Kasa de la Muntanya. El 15 de juny de 2016, el jutjat d'instrucció 3 de l'Audiència Nacional espanyola va tombar les pretensions dels agents Astor i va arxivar la causa Pandora II en entendre que "no s'han obtingut en el present procediment dades objectives, accessibles a tercers i verificables que puguin considerar-se indicis per afirmar, ni tan sols de manera indiciària, la participació dels investigats en els fets que se'ls imputa".

 

Notícies relacionades: