Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Ca l'Espina continua a Gràcia tot i l'intent de desallotjament dels Mossos

Des del col·lectiu que anteriorment va okupar Ca la Trava i Ka la Kastanya denuncien que l'operatiu policial que va intentar desallotjar el centre social del carrer Astúries es va fer sense ordre judicial

Ca l'Espina, el centre social okupat, al carrer Astúries de Barcelona | Victor Serri

Dimecres a les 7 del matí un fort dispositiu de Mossos d’Esquadra format per se furgonetes antidisturbis va ocupar el barri de Gràcia de Barcelona. L’objectiu era desallotjar Ca l’Espina, un Centre Social Okupat al número 12 del carrer Astúries. “Els furgons policials anaven des de Fontana fins Lesseps”, expliquen des del col·lectiu que va ocupar l’immoble el gener de 2020. “Es va produir una militarització del barri, totalment desproporcionada”, afegeixen.

El bloc de pisos situat al centre de la Vila està conformat per quatre plantes d’habitatges i un local als baixos. Quan les persones integrants del projecte van saber que la policia volia irrompre a Ca l’Espina van bloquejar els accessos que van des del local als habitatges en els quals avui dia viuen una quinzena de persones.

Quan les persones integrants del projecte van saber que la policia volia irrompre a Ca l’Espina van bloquejar els accessos que van des del local als habitatges en els quals avui dia viuen una quinzena de persones

Finalment, els Mossos d’Esquadra només van poder entrar al local. Després van personar-se Òscar i Joan Fradera, ambdós familiars i propietaris de la finca i de la immobiliària Bojous S.L., amb un arquitecte i una quadrilla d’operàries. Segons relaten des de Ca l’Espina, la immobiliària té intenció de dur a terme obres que inclouen la instal·lació d’un ascensor. “Vam poder buidar el local gràcies a la mediació de la quadrilla de treballadores, però ara mateix l’espai està vigilat per dues persones de seguretat; és a dir, pràcticament hi convivim”, expliquen des de la finca okupada.

Durant l’operació, una trentena de persones van manifestar-se al carrer en contra del desallotjament i una dotzena van ser identificades per la policia.

El problemàtic del cas és que l’actuació policial podria estar als marges de la llei. Les persones que conformen el projecte de Ca l’Espina denuncien que els Mossos d’Esquadra es van presentar a casa seva sense ordre judicial i veuen irregularitats en tot el procés judicial que s’ha efectuat contra el Centre Social Okupat. “Un cop es va efectuar l’ocupació vam rebre una denúncia penal que el jutja va desestimar i va tramitar als jutjats civils”, diuen. “Més tard, la policia, en tres dies aleatoris va interposar tres denúncies penals”, afegeixen. En el cas de l’operació policial d’aquest dimecres, la persona denunciada no va ser notificada en cap cas i per això des de Ca l’Espina parlen d’una operació tant judicial com policial “totalment opaca”. “No sabem si s’està seguint el curs legal amb els altres processos oberts o si s’està fent a la nostra l’esquena”, diuen integrants de Ca l’Espina.

També els resulta sorprenent que tot i que en un inici Joan Fradera va voler parlar amb elles sota el pretext de trobar una sortida dialogada al conflicte, tot seguit interposes una denúncia penal contra Ca l’Espina. “Pensem que allò només era una operació de blanqueig de la seva empresa”, afirmen.


Una lluita que ve de lluny

El projecte d’okupació del col·lectiu que ara es troba a Ca l’Espina no és nou. Tot va començar el desembre de 2016 quan sota el nom de Ca La Trava, es va ocupar un immoble ubicat a Travessera de Gràcia. El desallotjament d’aquell espai es va produir, també amb un fort desplegament policial, l’octubre de 2018 i un mes més tard, al novembre del mateix any, es va ocupar un nou edifici rebatejat amb el nom de Ka la Kastanya a Torrent de les Flors. Aquest darrer immoble va ser desallotjat el setembre de 2019. Paral·lelament, el febrer de 2019, després que la propietat de Ca La Trava enderroqués l’edifici tot i les protestes del veïnat, el col·lectiu va okupar la parcel·la i hi va crear un hort comunitari.

“El nostre objectiu implica visibilitzar una situació més que evident al barri: l’expulsió de les veïnes per culpa de la gentrificació que atempta contra els seus drets”, relaten des de Ca l’Espina

“El nostre objectiu implica visibilitzar una situació més que evident al barri: l’expulsió de les veïnes per culpa de la gentrificació que atempta contra els seus drets”, relaten des de Ca l’Espina. Segons el col·lectiu, s’ha produït un augment dels preus tant en l’habitatge com en els comerços que fa impossible assegurar el benestar de les persones que viuen des de sempre al barri o aquelles persones que no tenen uns mitjans de vida elevats, destruint així el teixit comunitari de Gràcia.

A més de l’okupació com a pràctica per lluitar contra l’especulació immobiliària, Ca l’Espina -i les altres cases del projecte- ha funcionat com espai d’activitats per a les veïnes. “Hem tingut poca oportunitat d’engegar el projecte per culpa de la COVID, però fins ara hem fet un taller de bicis autogestionat, cinema a la fresca i alguns dies hem posat paradetes al carrer”, expliquen.


Desallotjaments temps de pandèmia

“Des que va acabar l’estat d’alarma s’estan efectuant nombrosos desallotjaments”, assenyalen des de Ca l’Espina al mateix que recorden que recentment també es va realitzar una operació policial contra el CSO MayDay al centre de Barcelona. Per al col·lectiu les institucions estan aprofitant la situació de desconcert per engegar una campanya contra les alternatives d’habitatge d’una ciutat on les veïnes ho tenen cada cop més difícil per viure-hi.

Al mateix temps consideren que aquest tipus d’actuacions en un moment en què deixar algú al carrer suposa un risc sanitari i pot generar un fort patiment, són del tot inacceptables. “Mentre s’apel·lava des de l’Estat a la solidaritat ciutadana i a la responsabilitat de quedar-se a casa, van desallotjar-nos”, asseveren. És per tots aquests motius que des de Ca l’Espina afirmen que seguiran resistint al carrer Astúries.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!