Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Carolin Emcke: el compromís per a una societat lliure d’odi

A 'Contra el odio', Carolin Emcke sosté la idea que l’odi no és un sentiment individual ni espontani, sinó que es fabrica i necessita un cert marc ideològic

Carolin Emcke (Mülheim an der Ruhr, 1967) és una periodista, escriptora i filòsofa alemanya. Compta amb una dilatada experiència com a redactora i corresponsal a conflictes internacionals, des de l’any 1998 fins al 2014. Actualment compagina la seva feina com a escriptora freelance i columnista, amb el comissariat i la presentació de xerrades a Berlin i Hannover.

El compromís de Carolin Emcke a favor dels drets humans i la denúncia de la violència, la xenofòbia i la LGTIB-fòbia l’han fet mereixedora de molts premis a Alemanya. Gegen den Hass (Contra el odio) ha rebut el Premi de la Pau dels Llibreters alemanys.

Contra el odio, Emcke sosté la idea que l’odi no és un sentiment individual ni espontani, sinó que es fabrica i necessita un cert marc ideològic. L’escriptora emmarca l’odi a partir de dos successos. El primer es va produir a Clausnitz, un poble alemany on diversos manifestants van assetjar un grup de persones sol·licitants d’asil, el febrer de 2016. El segon va ser l’assassinat a mans de policies del ciutadà afroamericà Eric Garner a Staten Island (Nova York), l’any 2014.

A través del seu llibre, Emcke formula un interrogant rere l’altre: Com sorgeix la mirada amb què l’altra esdevé invisible o monstruosa? Quins factors ideològics, emocionals i psíquics hi ha al darrere? Quines són les constel·lacions en les quals es volen trobar diferències casuals o innates per vincular-les al reconeixement social i fins i tot al reconeixement de drets humans i civils?

Aquestes preguntes ens interpel·len, ens demanen de prendre consciència que calen compromisos i accions individuals. Hem d’estar al costat de qui viu amenaçada pel seu aspecte, la seva forma de pensar, les seves creences, o la seva forma d’estimar.

Contra el odio proposa mirar l’odi de cara, fent-ne una anàlisi minuciosa i racional, tot deixant de banda el reduccionisme i les emocions. Llegir aquest llibre i mirar d’interioritzar-lo, reflexionar-hi i estremir-se, per després actuar al respecte, ja és un acte de compromís amb nosaltres i amb la resta de la societat.

Article publicat al número 496 publicación número 496 de la Directa

Llibre

'Contra el odio'
Carolin Emcke
Traduït de l’alemany per Belén Santana
Col·lecció Taurus Pensamiento
Penguin Random House Grupo Editorial, 2017
240 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!