Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Crida urgent per aturar la deportació d'un sol·licitant d'asil LGBTI des del CIE de Barcelona

Exigeixen al Ministeri de l'Interior espanyol que compleixi el Dret internacional i aturi una expulsió forçosa que asseguren posarà en risc la persona deportada, qui ha sofert al seu país d'origen discriminació per raó de la seva orientació sexual

Entrada del CIE de Barcelona, al polígon de la Zona Franca | Manu Gómez (Fotomovimiento)

La plataforma Tanquem els CIE i el col·lectiu promotor de la tancada migrant a l’antiga escola Massana del Raval de Barcelona denuncien en un comunicat d’urgència que dijous 31 de maig un intern del CIE de la Zona Franca serà deportat. Consideren que aquest és un cas especialment greu, ja que l’home amenaçat d’expulsió forçosa és un sol·licitant d’asil que assegura tenir por a ser retornat al seu país d’origen, on ha patit amenaces, represàlies i discriminació per raó de la seva orientació sexual.

Denuncien que les autoritats han esgotat el període màxim de reclusió al CIE permès per la legislació vigent per expulsar aquesta persona i obviar la “greu situació en la qual es troba si és deportat, privant-lo de llibertat i exposant-lo”

Ambdós col·lectius han convocat una concentració des de les 11 h del matí davant del centre de reclusió per a migrants en situació administrativa irregular de Barcelona, ubicat al carrer E número 22 de la Zona Franca, amb l’objectiu d'”aturar la deportació i activar entre totes una xarxa de suport”. Denuncien que les autoritats han esgotat el període màxim de reclusió al CIE permès per la legislació vigent, 60 dies en el cas de l’Estat espanyol, per expulsar aquesta persona i obviar la “greu situació en la qual es troba si és deportat, privant-lo de llibertat i exposant-lo”.

Finalment, exigeixen a les institucions responsables –en aquest cas, Cos Nacional de Policia (CNP) i Ministeri de l’Interior espanyol– que compleixin el Dret internacional i un dels seus principis, que prohibeix als estats expulsar o retornar una persona al territori de qualsevol país en què la seva vida o llibertat es trobi amenaçada o on pugui patir tortura, tractes inhumans o vulneració dels seus drets humans fonamentals. Per aquest motiu, han llençat una nova convocatòria per concentrar-se davant de la Subdelegació del Govern espanyol a Barcelona, ubicada al carrer Mallorca 278, dijous 31 de maig a les cinc de la tarda.

Col·lectius antiracistes han llençat una convocatòria per concentrar-se davant de la Subdelegació del Govern espanyol a Barcelona dijous 31 de maig a les cinc de la tarda

Un membre de l’equip jurídic de Tanquem els CIE ha explicat a la Directa que l’home d’origen marroquí va ser internat al CIE el passat 4 d’abril i automàticament va presentar una sol·licitud d’asil que va ser denegada “de forma injusta”. Posteriorment, es va registrar una nova sol·licitud que no va ser admesa, motiu pel qual van sol·licitar formalment a l’Audiència Nacional espanyola que es reexaminés el cas. Actualment, l’alt tribunal manté un procés obert per analitzar el cas i des de Tanquem els CIE s’està treballant per contactar amb el seu advocat d’ofici i presentar mesures cautelaríssimes per evitar la deportació forçosa.

Des de la plataforma consideren que és “del tot intolerable que tenint un procediment obert que el contenciós-administratiu de l’Audiència Nacional pot resoldre en qualsevol moment, la Subdelegació del Govern i la Policia Nacional vulguin executar la deportació d’una persona que podria patir greus conseqüències perquè ha demanat asil per motiu LGBTI, en un país com el Marroc on, a més del context social de rebuig a l’homosexualitat, el codi penal la castiga amb penes d’entre 6 mesos i 3 anys de presó”.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!