Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Diàlegs al llindar

Al seu darrer disc, Jota de Morir (Propaganda pel fet!, 2022) on el trio Marala, format per Selma Bruna, Clara Fiol i Sandra Monfort, es llança a explorar els marges entre la música popular i l’electrònica, abraçant noves eines amb elegància

La taula juga un paper fort dins l’imaginari popular. Fa de malla de relacions socials i és també un lloc germinal per a la cultura i la música. Un parell de culleres, els punys repicant sobre la fusta i el cant. L’ha posat de moda C. Tangana amb el seu Tiny Desk, però no només. Les Marala van tancar molts concerts de la seva primera gira baixant una taula a peu pla i defensant-se sense micros. Elles i la taula.

Es podria pensar que no té res a veure amb el seu darrer disc, Jota de Morir (Propaganda pel fet!, 2022) on el trio format per Selma Bruna, Clara Fiol i Sandra Monfort es llança a explorar els marges entre la música popular i l’electrònica que tan fructíferament han conreat recentment les Tarta Relena, Maria Arnal o Arnau Obiols: atents al seu nou disc, Mont cau (Microscopi, 2022). Tal vegada, per Marala, aquest cultiu de la familiaritat de la taula, d’amarar-se de tradició, els permet abraçar noves eines amb elegància.

Les intèrprets aconsegueixen gairebé sempre que els sons sintètics acompanyin amb naturalitat el fons i la forma dels gèneres per on discorre el disc. Una relació entre continent i contingut, aquesta tensió entre present i passat, que també es dona en unes lletres que, en conjunt, ens recorden l’evidència, sovint oblidadissa, que la vida –o la naixença–
i la mort no són oposades, sinó part d’un tot continu.

L’humorista Godai Garcia (busqueu el monòleg a YouTube) relata que el món actual viu en tensió entre el passat i la modernor. Recorda que ara conviuen, però que tard o d’hora ens tocarà triar entre “caos” o “Excel”. Treballs com el de Marala ens permeten somiar que és possible recosir aquest trau deixant enrere llast i recollint-ne els fruits.

Article publicat al número 554 publicación número 554 de la Directa

MÚSICA

'Jota de morir'
Marala
Propaganda pel fet! 2022

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!