Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El 8-M als Països Catalans, en directe

La cita del 8-M d'aquest diumenge es planteja com un repte interessant per a la diversitat d’articulacions del moviment feminista dels Països Catalans, després de dos anys de vaga feminista que han aixecat un gran impacte i debats públics que han depassat amb escreix els marges de l’activisme més militant. Malgrat que en els diversos territoris algunes formacions sindicals hagin sol·licitat la convocatòria de vaga general davant les respectives administracions, el fet que la jornada d’enguany coincideixi amb un dia festiu segurament farà que aquesta jornada tingui un perfil diferent de la dels anys precedents

| Eixa
Finalitzat
20.23h
08/03/20

Milers de persones, 50.000 segons la Guàrdia Urbana, han participat en la manifestació de la tarda a Barcelona, que ha finalitzat a l’Arc de Triomf de la capital catalana. A l’escenari, durant la lectura del manifest  s’han escoltat veus contra les violències masclistes, contra la LGTBIFobia, pels drets de les persones trans, i contra la llei d’estrangeria i el racisme institucional.

A ciutats com València, Alacant o Girona les mobilitzacions també han estat multitudinàries.

20.09h
08/03/20

A Lleida, la manifestació anticapitalista del 8-M ha acabat a les portes de la Paeria, on s’han llegit manifestos per part de representants de diferents col·lectius.

20.01h
08/03/20

La manifestació convocada a Castelló de la Plana acaba al templet del parc Ribalta de la ciutat amb la lectura del manifest. Enguany, els col·lectius convocants han decidit canviar el recorregut tradicional “per arribar a barris invisibilitzats, barris obrers i de gent migrada”. Durant la lectura del manifest, les feministes han destacat la lluita per la visibilització de les dones que avui no han pogut prendre els carrers, les preses, internes, les assassinades… També han denunciat la feminització d’algunes professions i la precarietat laboral que sofreixen les dones.

19.54h
08/03/20

Més de dos milers de persones participen de la manifestació convocada per la Xarxa Feminista de la Safor-Valldigna a Gandia. Durant la manifestació s’ha fet performance en homenatge a les més de 2.000 dones assassinades a l’Estat espanyol per violència masclista. La manifestació acaba a la plaça de l’Ajuntament amb lectura de manifest i figura de les dones de la Muixeranga de la Safor.

19.48h
08/03/20

Capçalera de la manifestació a Eivissa. Convoca la comissió 8-M que aglutina gran part dels col·lectius feministes de l’illa i individualitats. 2.000 persones han assistit a la manifestació, que és el final d’una jornada plena d’activitats que ha començat a les 12 h.

19.02h
08/03/20

La batucada feminista no mixta Mendó Fem Renou a la manifestació a Maó, Menorca, on assisteixen milers de persones.

 

18.58h
08/03/20

Convocatòria massiva a la manifestació feminista i anticapitalista de la vesprada a Alacant. Centenars de persones marxen en aquests moments pels carrers de la ciutat.

18.38h
08/03/20

Comença la manifestació a la plaça 8 de Març convocada per Coordinadora 8-M de Lleida. Abans d’iniciar la marxa s’ha llegit el protocol de cures i d’actuació en cas d’agressió. La convocatòria de sindicats i partits polítics era a les 18 h a la plaça Ricard Vinyes.

18.31h
08/03/20

Arrenca la manifestació a Castelló de la Plana des de la plaça Maria Agustina cap a l’avinguda Caputxins sota el lema “Vives, lliures i visibles. Juntes ocupem espais”. Al primer bloc marxen les dones de l’Assemblea 8-M Castelló, convocants de la mobilització, i s’ha reservat un espai per a les absents. Les segueixen els col·lectius no mixtes de Castelló i, per últim, entitats mixtes i partits polítics.

18.16h
08/03/20

A Girona, centenars de persones es concentren a la plaça 1 d’Octubre en la convocatòria de les 18 h de la Coordinadora de Feminismes Anticapitalista.

18.04h
08/03/20

Tercera okupació feta pública durant aquest diumenge 8 de març a Barcelona. En aquesta ocasió, els grups no mixtes de Vallcarca i Gràcia han anunciat “l’expropiació” de Villa Isabel, dins la campanya “Fem llars feministes”, reivindicant “un habitatge sense violències ni capitalistes ni patriarcals” amb “autodefensa veïnal”.

17.33h
08/03/20

Comença la manifestació unitària de Barcelona, encapçalada per les batucades Somsò i Batukalla i el bloc no mixt. Centenars de persones s’han aplegat a la plaça Universitat, on s’ha convocat l’inici de la marxa a les 17 h.

 

16.54h
08/03/20

Ara mateix glosadores a la plaça de la Noguera de Vic, abans de la manifestació de les 7 de la tarda.

A altres municipis d’Osona, com Tona, també s’han realitzat activitats durant el matí, com tallers de pancartes, lectures de manifestos o performances.

16.19h
08/03/20

El Sindicat de Barri del Poble-sec ha fet pública avui l’okupació d’un pis al carrer Tapioles propietat del fons Divarian, “acompanyades de les dones, lesbianes i trans del barri”. El pis servirà a una membre del sindicat que habitarà l’immoble amb la seva filla, segons han explicat des del col·lectiu.

15.59h
08/03/20

A València, les dones migrants de la Colectiva Mujeres con voz es concentren davant del CIE de Sapadors. Clamen pel tancament dels centres d’internament, l’abolició de la llei d’estrangeria i contra el racisme i el colonialisme.

Al mateix temps davant de la Catedral, es duu a terme una acció simbòlica: es cremen imatges de “la porta blava”, la porta del CIE de València.

15.00h
08/03/20

L’Espai Feminista i el Grup d’Habitatge de Sants han aprofitat la jornada de mobilitzacions per “visibilitzar la recuperació d’un bloc al barri on viuen sis famílies”. “Contra la violència i l’especulació, fem llars feministes”, es pot llegir a la pancarta que han penjat des d’un dels balcons del bloc.

14.45h
08/03/20

A Castelló de la Plana la jornada del 8 de març ha començat amb el repartiment de pamflets pels carrers del centre de la ciutat per informar de la manifestació d’aquesta vesprada i denunciar la precarietat laboral que sofreixen les dones. El col·lectiu Subversives de Castelló ha denunciat la feminització de les professions més precàries, així com la triple discriminació que pateixen les dones migrades “per factors de gènere, classe i ètnia”. La jornada continua ara amb un dinar “sororil” al carrer Cronista Muntaner.

14.05h
08/03/20

Desenes de feministes de diversos pobles de la Safor es concentren a les places de les esglésies per preparar el material de cara a la manifestació que es farà a la vesprada a Gandia. Fotos de Potries i Gandia.

Taller de pancartes a la Safor |Paula Duran
13.55h
08/03/20

Durant el migdia s’han fet accions davant d’edificis eclesiàstics a molt municipis del país per denunciar el paper de la religió catòlica sobre la vida de les dones. Fotografia de la Seu d’Urgell.

13.10h
08/03/20

La cercavila pel 8-M a Lleida acaba davant l’acte institucional, on un cordó dels Mossos l’ha bloquejada i han identificat diverses feministes. Durant el recorregut han assenyalat diverses multinacionals. El col·lectiu Dones de Lleida ha muntat una taula per informar sobre com apostatar a la Plaça de la Catedral Nova.

Identificacions dels Mossos i la Policia Local a Lleida
13.00h
08/03/20

Milers de persones d’arreu de l’illa estan participant en la manifestació unitària de Palma. Convoca Moviment Feminista de Mallorca, enguany focalitzada amb l’ecofeminisme sota el lema “Destrueix el patriarcat, no la terra”. Vídeo de Tomeu Mesquida.

 

12.16h
08/03/20

A la ciutat de Palma arrenca la manifestació des de la plaça Espanya i es deixa un bloc buit en memòria de les dones que no poden estar presents perquè han estat assassinades víctimes de la violència masclista.

Manifestació a Palma
12.15h
08/03/20

El Comitè de vaga feminista de Sant Cugat del Vallès ha desplegat dues pancartes davant del Monestir, on després de la manifestació 8-M s’ha representat la performance ‘Un violador en tu camino’ i s’han fet tres pilars de dones. Vídeo d’Andreu Tarrés.

11.55h
08/03/20

La manifestació de Diverses 8-M acaba al costat de pl. Catalunya de Barcelona amb la lectura del manifest, en què denuncien polítiques d’igualtat i conciliació que ignoren les necessitats de les dones migrades. Critiquen que es miri cap a una altra banda davant els assassinats de defensores dels béns naturals al Sud global, les polítiques racistes dels estats de la UE i l’auge del feixisme.

Capçalera de la marxa |Berta Camprubí
11.30h
08/03/20

Continuen les activitats a la plaça de la Mare de Déu de València, on desenes de dones han passat la nit acampades. Ara es duu a terme un taller no-mixt de muixeranga a càrrec de les dones de la Jove Muixeranga de València. Durant les darreres hores s’ha popularitzat l’etiqueta #OrditFeminista i s’ha fet ressò de la repressió al moviment feminista, que a la capital del Túria acumula 21 multes per la llei mordassa que sumen un import de més d’11.000 € a l’espera de tres judicis previstos per la tardor. La plaça cada volta és més plena i a les dotze del migdia es representarà una performance. Durant el matí, algunes catòliques que s’acostaven a l’església han increpat les feministes.

Muixerangues a València |Irene Molina
10.51h
08/03/20

La manifestació convocada per la plataforma feminista decolonial ‘Diverses 8M’, formada per col·lectius de migrades, refugiades i racialitzades, baixa per Via Augusta clamant pels drets de les treballadores de la llar i les cures i contra la llei d’estrangeria. “La llei d’estrangeria mata gent cada dia”, denuncien les desenes aplegades a la zona alta de Barcelona. La ubicació busca visibilitzar les que no poden fer vaga: les treballadores en règim d’internes.

10.40h
08/03/20

Cercavila pels carrers de Sant Just Desvern organitzada conjuntament amb grups feministes d’Esplugues de Llobregat, municipis de la comarca del Baix Llobregat. Han fet una acció al MsDonald’s cridant a la vaga general

Cercavila feminista |Bruna Casas
10.12h
08/03/20

Una processó per La Rambla de Barcelona contra els feminicidis i en homenatge a les dones assassinades ha acabat a les portes de la Catedral, secundada per un centenar de dones. L’acció ha estat organitzada per Negreta Feminista, Barceloneta Feminista i Dones Raval.

Acció a les portes de la Catedral |Heura Molina
10.00h
08/03/20

Arrenca la jornada a Lleida amb un esmorzar popular no-mixt a la plaça de l’Escorxador convocat per la Coordinadora 8-M de la ciutat.

Anna Jordan Llovera
09.25h
08/03/20

Inici de la jornada a Maó, Menorca, baix el lema Totes en la diversitat. Juntes contra el patriarcat i el capital. Primera activitat del programa: sessió de Hatha Ioga a càrrec de Valeria Estepa.

Maria Gutierrez
09.18h
08/03/20
La Plataforma Diverses 8-M surt als carrers de Barcelona per tercer any consecutiu a través d’una ruta que parteix des del barri de Sarrià i baixa pels carrers de Via Augusta i Balmes fins a la plaça de Catalunya. Aquest recorregut està pensat perquè a la zona alta de la ciutat és on es troben la majoria de les treballadores de la llar internes que fins i tot en diumenge no poden abandonar les seves tasques de cures. La convocatòria ha començat amb un esmorzar solidari a càrrec de l’Ateneu de Sarrià. En aquest article de Sara Lane expliquem la iniciativa formada per col·lectius i activistes afrocatalanes, gitanes, migrades i refugiades de diversos orígens, arrels, cultures i diversitat sexual.
Inici de la convocatòria Diverses 8-M |Laura Solves
08.17h
08/03/20

Marxa nocturna per a dones, lesbianes i trans de la Coordinadora de Feminismes Anticapitalista de Girona. Van fer una acció davant del bar musical Sala Platea per denunciar casos de racisme i agressions masclistes.

Pancarta de capçalera al seu pas pel Barri Vell |Toni Ferragut
23.22h
07/03/20

Marxa de torxes a Vic organitzada pel Comitè 8-M d’Osona i el Lluçanès. Han fet una ruta amb parades a les portes de les esglésies, on s’han cremat missatges o personatges com Anglada, Abascal o el bisbe de Vic.

Marxa de torxes a Vic |Sara Blázquez
22.40h
07/03/20

Ocupació de la plaça de la Mare de Déu de València organitzada per l’assemblea feminista de la ciutat. Se celebra una jam session no-mixta i acamparan per passar la nit.

Música al centre de València |Irene Molina
21.10h
07/03/20

Més d’un miler de dones, lesbianes i trans es manifesten pel barri de Trinitat Nova de la ciutat de Barcelona en la manifestació nocturna prèvia al 8-M, dins les jornades organitzades per Se va a armar la gorda, iniciativa feminista i autònoma que enguany arriba als deu anys de trajectòria. Les assistents coregen crits com “cap agressió sense resposta” o “Europa cuestiona tu riqueza, tu comodidad es nuestra pobreza”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!