Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El bloc ocupat a Gràcia la Jahnela exigeix lloguers socials al propietari, Lluís Marsà

Malgrat que la propietat del bloc ocupat el novembre té una llicència d'enderroc, tres membres del col·lectiu que hi resideix han anunciat avui que s'hi quedaran fins a obtenir una solució habitacional. L'edifici és propietat de La Llave de Oro

Roda de premsa a la oficina d'habitatge de Gràcia, per explicar el cas de la Janela, i demanar un lloguer social | Victor Serri

Malgrat que la propietat del bloc la Jahnela, ocupat el novembre passat a la vila de Gràcia amb el suport de l’Obra Social de la PAH, té una llicència d’enderroc atorgada per l’Ajuntament de Barcelona, tres membres del col·lectiu que hi resideix han anunciat avui en roda de premsa que s’hi quedaran. Demanen negociar lloguers socials per a les tres unitats familiars que hi viuen actualment, incloses una menor d’edat i la seva mare, que es troba en situació administrativa irregular.

L’ocupació del bloc es va fer pública el passat 18 de novembre de 2016. La Jahnela està situada a travessera de Gràcia 156, a Barcelona, i també acull, a la planta baixa, l’Oficina d’Habitatge de Gràcia, que el juny de l’any passat va ser desallotjada de l’espai que ocupava a la plaça del Sol.


La propietat té negocis hotelers

La propietat de l’immoble és en mans de la Inmobiliaria Mar SL, coneguda comercialment com a La Llave de Oro. L’administrador únic és Lluís Marsà Garcia, actualment president de l’Associació de Promotors de Barcelona i a qui la Fiscalia demana set anys de presó per presumpte pagament de comissions a canvi de tractes de favor des de Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

La Fiscalia demana set anys de presó a Lluís Marsà per presumpte pagament de comissions a canvi de tractes de favor des de Agència Catalana de l’Aigua

Tot i que La Llave de Oro continua amb la seva activitat original de promoció i construcció, des de 1945, ha decidit invertir també en negocis hotelers i patrimonials. La primera aposta va ser l’hotel Andante a l’avinguda de les Drassanes de Barcelona, que va obrir portes el 2012. Però, a més, recentment, la promotora propietària de la Jahnela també ha venut un edifici de nova construcció de 5.900 metre quadrats al districte tecnològic 22@ de Barcelona a l’asseguradora Plus Ultra, del Grup Catalana Occidente, per vora 21 milions d’euros el 2015.


La relació amb Goldman Sachs

Abans però, l’empresari Marsà ja fa a vendre un lot de divuit edificis per 90 milions d’euros al banc inversor estatunidenc Goldman Sachs: tres blocs de pisos de mercat, tres d’habitatge de protecció oficial i dues residències per a la tercera edat. L’operació va consistir en un canvi absolut en l’accionariat de l’empresa en mans de la Inmobiliaria Mar Promociones Ladero. El 100% de l’accionariat va passar a Picton Investments, una filial de Goldman Sachs. La presidenta de Ladero, des d’octubre del 2016, és Ana Estrada López, persona de referència del fons d’inversió estatunitenc. Tot i que Marsà ja no n’és accionista, encara n’és apoderat. Quan es va fer pública l’ocupació de l’immoble de La Jahnela, el novembre, es va informar de forma inexacta que estava sota control de Goldman Sachs.

L’operació de venda de 2.935 pisos protegits pisos de l’Institut de l’Habitatge de la Comunitat de Madrid (IVIMA) el 2013 a Goldman Sachs, actualment, es troba als tribunals per presumpta malversació de fons públics i prevaricació.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!