Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El Casal Popular La Trinxera denuncia atacs i amenaces dels nous propietaris del local

Va ser okupat en febrer de 2022 i forma part de les "estructures populars" del Sindicat de Barri de Montolivet. La societat mercantil Lesan Consultancy va comprar-li l'immoble a la Sareb en febrer de 2023 i va canviar els panys de les persianes obviant la presència de les entitats

El Casal Popular Montolivet-Ca La Trinxera vol ser un punt de trobada de l'activisme i el veïnat | Jaume Ferrando

El Casal Popular la Trinxera del barri de Montolivet, ubicat en una de les zones més turistificades de la ciutat de València, hauria rebut durant els últims mesos diversos atacs per part de la seua actual propietat, la societat Lesan Consultancy SL, segons denuncien les seues membres. En el moment en què va ser alliberat, en febrer de 2022, l’espai estava en mans de la Societat de Gestió d’Actius procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb) –l’anomenat “banc dolent”.

Segons relaten les militants del sindicat de barri Montolivet Veïnal, “l’assetjament” va començar el 2 de febrer, dia en què s’hi havia organitzat una jornada de treball per avançar amb les obres de manteniment i adaptació de l’espai. Llavors, es van trobar amb els panys de les persianes del local canviats i un cartell a la façana on es podia llegir que havia sigut instal·lada una alarma de seguretat amb avís directe a la policia.

La ràpida coordinació dels diferents sindicats de barri que conformen el Sindicat d’Habitatge de València (SHV) va possibilitar obrir de nou l’espai eixe mateix dia. Segons afirmen des del SHV, van tractar-los de “desnonar de manera il·legal, mitjançant la intimidació i la força, d’una zona de la ciutat que, per la seua proximitat a la Ciutat de les Arts i de les Ciències de València, és un caramel per a la burgesia especuladora”.

L’equip jurídic que dona suport a La Trinxera va interposar una denúncia i va iniciar un procés penal pels presumptes delictes de violació de domicili, exercici arbitrari del dret propi, coaccions i amenaces

L’activitat prevista a l’espai va continuar fent-se amb normalitat, no sense abans interposar una denúncia en el jutjat de guàrdia. S’inicia així un procés penal, a hores d’ara obert, pels presumptes delictes de violació de domicili, exercici arbitrari del dret propi, coaccions i amenaces, tal com expliquen des de l’equip jurídic que dona suport a La Trinxera. A més, el sindicat de barri va intentar parlar amb la Sareb, amb la qual tenien pendent un judici per okupació de l’espai. Segons exposa l’equip jurídic de la Trinxera, “l’objecte d’autos –el local– és inviolable, ja que el cas està judicialitzat: hi ha un procés judicial obert i, per tant, és il·legal realitzar accions com les que la propietat estava efectuant”.

Tres setmanes més tard, el 26 de febrer, Montolivet Veïnal va denunciar a través de les seues xarxes, noves “visites” per part d’enviats de la propietat, com la de dos obrers que després de prendre mesures de les persianes de La Trinxera haurien assegurat a diverses veïnes de Montolivet que “tornarien prompte amb tot”. Des del Sindicat de Barri asseguren que la representant legal de la Sareb els havia manifestat en diverses ocasions que no eren coneixedors d’aquests fets. La Directa ha contactat amb el gabinet de premsa de la Sareb per a recollir la seua versió, però no vam obtenir resposta.

El sindicat de barri Montolivet Veïnal ha reobert el que havia estat una antiga tenda de cotxes per crear-hi un casal popular |Jaume Ferrando

 

Més recentment, el 6 de març, al voltant de la una del migdia, es presenta a les portes de La Trinxera un individu que, acompanyat d’un operari, obri les persianes de l’espai i es disposa altra volta a canviar els panys. Prompte, amb el ràpid avís d’un veí que es trobava passejant al gos, acudeixen una desena de persones solidàries amb l’espai. L’individu en qüestió diu actuar en nom de la propietat per recuperar l’espai del qual assegura té l’escriptura, encara que només la va mostrar fugaçment una volta a una militant de Montolivet Veïnal que no va poder veure “si es tractava efectivament d’un document del registre de la propietat”. Instants després arriba la defensa legal de La Trinxera que adverteix al representant de la propietat que podria estar incorrent en delictes –violació de domicili, amenaces i coaccions– si manté la seua actuació.

L’individu que s’havia presentat com a representant de la propietat, va traure una placa de Policia Nacional. Preguntat per si actuava com a civil o com a Policia Nacional, va respondre que “com a civil”

Tot seguit, l’individu que s’havia presentat com a representant de la propietat, va traure una placa de Policia Nacional. Preguntat per si actuava com a civil o com a Policia Nacional, va respondre que “com a civil”. Així i tot, les veïnes que van estar presents denuncien que va ser un acte “d’intimidació i d’abús de poder”. La Directa va ser testimoni presencial dels fets i va poder preguntar a l’individu “a quina propietat representa”. I la resposta va ser: “no ho sé”. Així i tot, va assegurar que la propietat “es veu en el dret de canviar els panys perquè la Sareb li ha venut l’immoble lliure de càrregues i gravàmens, és a dir, sense ocupants de qualsevol mena”.

Des de l’equip jurídic de La Trinxera no dubten a assenyalar que, en cas de ser així, es tractaria “d’un engany entre capitalistes, perquè no havien comunicat per part de la Sareb la càrrega que suposa tenir ocupants, tercers posseïdors de bona fe, a l’immoble”. La Sareb hauria venut l’immoble –“l’objecte d’autos”, com insisteix l’equip jurídic de La Trinxera– amb un judici per usurpació pendent. Segons ha pogut confirmar la Directa, el 22 de febrer es va signar un contracte entre la Sareb i Lesan Consultancy –societat limitada unipersonal administrada per Cuquerella Asesores Tributarios, una mercantil de Gandia de l’empresari Miguel Ángel Cuquerella Gomar–, per la qual aquesta adquiria el baix situat al número 5 del carrer d’Atzeneta per 200.000 euros.

Taller de boles d’arròs per a fer malabars amb joves i infants. Una de les activitats de Ca La Trinxera |Jaume Ferrando

 

En el contracte de compravenda hi figura com a mandatari verbal de la Sareb l’executiu Álvaro Payá Serratosa, membre de la influent família Serratosa que actualment opera principalment a través del grup financer i immobiliari Zriser. Payá intervé en l’operació a través d’Olivares Consultores, mercantil especialitzada en baixos –com La Trinxera– i noves construccions especialment al litoral del País Valencià i al sud de la ciutat de València, com als barris de Montolivet, Patraix i Malilla, amb negocis a projectes com ara Turianova. Compta amb la comercialització de 1.200 habitatges –i interessos a projectes com la Zona d’Activitats Logístiques del Port de València. La consultora també té lligams empresarials amb Bankia, BBVA, Haya Real State, Cerberus i Blackstone, entre altres.

Dos dies més tard, coincidint amb el 8 de març, un representant de la propietat acompanyat de quatre “matons”, en paraules dels membres del casal popular, es presenten a La Trinxera amb l’objectiu de fer fora les militants de Montolivet veïnal amb els mateixos mètodes que havien emprat en anteriors ocasions, com ara el canvi de pany. Un dispositiu de la Policia Nacional acudeix al lloc dels fets, alertada per la mateixa propietat, i alçà un atestat. Malgrat que en primera instància havien assegurat que no eren coneixedors de què l’immoble estava okupat, aquell dia in situ revelen haver canviat amb anterioritat –fins en quatre ocasions– els panys de les persianes del local.

“Amb aquesta manera d’actuar –dos dies després de l’últim intent de desnonament extrajudicial i amb precedents que corroboren el coneixement per part de la propietat de l’existència d’un projecte polític a l’immoble que els ha venut la Sareb– han perdut la possibilitat de demostrar la seua bona fe i, per tant, estarien incorrent en un presumpte delicte greu de coaccions i violació de domicili”, assegura l’equip jurídic de La Trinxera.

A hores d’ara La Trinxera ja compta amb un gimnàs popular i una xarxa d’aliments, a més de ser un dels espais on s’organitza el Sindicat de Barri de Montolivet, Montolivet Veïnal

L’activisme veïnal va prendre de nou possessió de l’espai. “Enfront d’un desnonament il·legal una solució possessòria en el mínim temps possible”, asseveren. I conclouen: “Nosaltres considerem que els drets possessoris es practiquen, més enllà de qualsevol dret registral”. Les militants del Casal Popular La Trinxera han continuat treballant en les reformes del local –que fins a la seua okupació duia en desús més de vint anys. Asseguren que volen “dotar a les veïnes del barri de Montolivet d’un espai en el qual poder socialitzar, reunir-se i organitzar-se i, en definitiva, dur a terme activitats que enfortisquen la independència de les institucions burgeses”.

A hores d’ara La Trinxera ja compta amb un gimnàs popular i una xarxa d’aliments, a més de ser un dels espais on s’organitza el Sindicat de Barri de Montolivet, Montolivet Veïnal. Les seues militants conclouen: “En un context d’ofensiva del capital, de despossessió de les classes mitjanes i de conseqüent proletarització, és imperatiu construir i defensar els espais propis de la classe treballadora, les estructures populars que, com el Casal Popular La Trinxera, engendren el projecte de la revolució”.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!